The Marvels zal minder goed presteren dan Captain Marvel

Het ziet er naar uit dan de nieuwe The Marvels (2023) van Nia DaCosta niet met hetzelfde knallende openingsweekend kan uitpakken als de eerste Captain Marvel (2019) film die destijds een indrukwekkende 150 miljoen dollar in het laatje bracht. Naar verluidt zou de film eindigen met een openings-box-office van 75 miljoen dollar en dat is een kwart minder dan de tegenvallende Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023). De film komt pas uit op 8 november.

Dit is ondertussen de 33e film uit de MCU en de gloriedagen van Phase 3 lijken uit een ver verleden te zijn. Er zijn zelfs geruchten dat de film zelfs nog geen 70 miljoen zal halen in de States in zijn eerste weekend. Met een productiebudget van 275 miljoen dollar zou de film in wezen 550 miljoen moeten ophalen voor nog maar een break-even. Met dergelijke openingscijfers lijkt deze grens onbereikbaar. We hadden ook al eerder gezegd dat de Marvel series zich willen herbronnen, maar dat zou ook moeten gebeuren in de MCU, want deze film stampt nog in een periode waarin de producers onfeilbaar bleken en ze zonder verpinken scenaristen en regisseurs op projecten hebben gezet met weinig ervaring. Dat zelfde geldt voor Nia DaCosta die slechts twee so-so films op haar naam heeft staan, een Candyman remake en Little Woods (2018). Dit lijkt toch wat weinig om meteen een multimiljoen dollar superheldenfilm te regisseren. Maar met Bob Iger terug aan het roer zullen dergelijke beslissingen niet meer gebeuren of zelfs Kevin Feige zal de laan worden ingestuurd.

De meerderheid van de Marvel films hadden een +100 miljoen openingsweekend. Het blijft bizar dat een film als Barbie (2023) zoveel volk kan trekken en een film als The Marvels minder voorverkoop aan filmtickets kan optekenen. Het zal vermoedelijk ook wel een beetje te maken hebben met het lauwe onthaal van “Ms. Marvel” alsook de lage likeability factor van Brie Larson. Uiteraard is het nooit haar schuld maar zal ze binnenkort wel weer een tirade beginnen tegenover de pers of de toxische fans. Het is intussen al 5 jaar geleden dat Brie te zien was in een kaskraker. Zelfs haar deelname aan Fast X (2023) heeft niet veel vruchten afgeworpen.

Dune: Part II had wel zijn valies ingepakt en zijn november release verlaten na de “schrijverstakingen” maar iedereen weet dat het vermoedelijk ook was om meer kans te maken op Oscar-winsten in 2025 dan in 2024 met films als Barbie, Killers of the Flower Moon en Oppenheimer die zowat alle beeldjes zullen opeisen. Dat staat nu al vast. Bijgevolg heeft The Marvels plots ook toegang tot een IMAX screening. En dat was een lichtpuntje voor Marvel, maar met deze cijfers lijkt er al geen stormloop te zijn voor deze prent. Maar laten we zien of er nog een grote ommekeer zal komen.

1 Comment

  1. Tek

    Niets verwonderlijk

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *