Black Panther acteur Tenoch Huerta beticht van seksueel misbruik

Toen Kevin Feige vanmorgen het nieuws las moet hij zijn laptop hebben opgepikt en stuk gesmeten tegen de muur aan de andere kant van zijn kamer, want na Jonathan Majors werd aangeklaagd voor huiselijk geweld heeft nu ook Black Panther: Wakanda Forever (2022) acteur Tenoch Huerta volgens de Los Angeles Times nu ook een aanklacht aan zijn been voor seksueel misbruik, zowat één van de ergste zaken waarmee een acteur geconfronteerd kan overkomen sinds #MeToo.

Mocht ik niet beter weten zou ik denken dat Marvel een neus heeft om ‘echte’ villains te casten in hun films. Uiteraard moet alles nog bewezen worden en moeten we alsnog met twee woorden spreken maar de aanklacht is niet min. In een reeks tweets noemde de saxofonist María Elena Ríos de Marvel-acteur een “seksueel roofdier”, terwijl ze hem beschuldigt haar seksueel te hebben misbruikt. Vertegenwoordigers van Huerta en Disney, reageerden zondag niet op de verzoeken van de krant om commentaar te geven op te onthullingen, maar dat er een bommetje is ontploft binnen de muren van Disney is een feit. Disney zit in een moeilijke periode waarin ze in de laatste maanden meer mensen hebben ontslaan dan ooit tevoren omdat hun “politieke agenda” binnen Marvel, Lucasfilm én Pixar blijkbaar niet niet aanslaat bij het publiek. Veel van hun producties scoren ondermaats en de winstmarges slinken als sneeuw in de zon. En als hun nieuwe acteurs die ze naar voor hebben geschoven nu ook nog eens een bedenkelijke reputatie tentoonspreiden, is het hek helemaal van de dam.

Ríos kwam deze week met de beschuldigingen nadat een in Mexico gevestigde activistische organisatie, Poder Prieto, op sociale media een aflevering van de podcast “El Feisbuk de la Malinche” met Ríos deelde. Huerta is een woordvoerder van Poder Prieto, een collectief van acteurs, leden van de media en andere figuren die werken aan de bestrijding van racisme in de entertainmentindustrie en daarbuiten. Ríos, een voormalig lid van Poder Prieto, beschuldigde de organisatie via Instagram ervan de podcastaflevering zonder haar toestemming te delen. Ze beweerde ook dat Poder Prieto haar werk gratis had gemaakt en haar nooit had gecompenseerd. Bovendien beschuldigde ze Poder Prieto ervan te beweren een gemeenschap van antiracisten te zijn, terwijl ze achter gesloten deuren gewelddadige individiuen als Huerta verdedigen. Het collectief reageerde niet op haar opmerkingen over Huerta aan de Times en hoopt dat de storm snel zal overwaaien.

Seksueel geweld is verwerpelijk en de man moet onderworpen worden aan een streng onderzoek en indien de feiten zijn bewezen ook een zware straf krijgen waar elke Reuzegommer in ons land van zou opkijken. Los van dit is dit nieuw #MeToo schandaal toch ook tekenend voor de onnozele situatie waarin studio’s zichzelf hebben ingewerkt. Of het nu gaat om banaliteiten zoals bij James Gunn en zijn Twitter geschiedenis of seksueel geweld zoals in deze post, Disney was er als de kippen bij om de online #CancelCulture meute blindelings te volgen, en nu moeten ze wel consequent blijven, anders verliezen ze hun geloofwaardigheid compleet – en ze hebben al niet veel credibiliteit over.

Ze kunnen niets anders dan weeral op zoek te gaan naar een vervang acteurs. Ik denk dat de acteur die zichzelf niets te verwijten heeft en geen zonden heeft begaan, nog geboren moet worden. Wat studio’s zullen moeten leren is om afstand te nemen van de online boycot campagnes, net zoals Warner deed met de online haat-campagne tegen Ezra Miller, en het gerecht zijn ding laten laten doen. Indien de acteur of actrice zijn volledige straf heeft uitgezeten, moet er een moment komen van vergiffenis. Ga je opnieuw in de fout, dan kan je als studio jouw rug keren naar die persoon, maar hoe ga je in hemelsnaam een nieuwe MCU 2.0 op poten zetten indien jouw spilfiguren één voor één uitvallen voor allerhande inter-menselijke conflicten?

1 Comment

  1. Jesse

    Anderzijds een goede zaak om er eens met de grove borstel door te gaan, maar inderdaad, nadat ze hun straf hebben uitgezeten zou je die mensen opnieuw een kans moeten geven. De box-office zal bepalen of het publiek er al dan niet klaar voor is, niet social media.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *