Kandahar met Gerard Butler was beter getiteld Lost in Afghanistan

Het is een beetje bizar dat Kandahar (2023) met Gerard Butler, die deze week in de bioscoop te zien is, vrijwel geen publiciteit krijgt. En dit heeft ook wel te maken met het feit dat we ons in een topweek bevinden voor de bioscoopfilms, met een verlengd weekend. Het probleem is dat in zo’n weekend ook grote kleppers op de affiche staan, zoals Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023), The Super Mario Bros. Movie (2023), Fast X (2023) en ook de nieuwe Disney The Little Mermaid (2023). Dus is het een beetje koffiedik kijken of bioscoopbezoekers tussen al deze kleppers deze actieprent zullen ontdekken, we zullen het binnenkort weten.

Korte inhoud: Tom Harris (Gerard Butler) is een undercover CIA-agent in Afghanistan. Door een lek in de inlichtingendienst wordt zijn verborgen identiteit en geheime missie onthuld. Na de ontmaskering moeten Tom en zijn vertaler, vast in het hart van vijandig gebied, een weg uit de woestijn vechten en een verzamelpunt in Kandahar bereiken. Tijdens hun ontsnapping moet Tom vijandelijke elitetroepen en buitenlandse spionnen zien te ontwijken, die de jacht op hen hebben geopend.

Toen ik voor het eerst de poster zag dacht ik dat we een verfilming zouden krijgen van de Amerikaanse militair en massamoordenaar Robert Bales die op 11 maart 2012 16 Afghaanse burgers doodschoot of neerstak tijdens een dolle massamoord in het Panjwayi-district, in de provincie Kandahar, Afghanistan – een gebeurtenis die bekend staat als het bloedbad van Kandahar. Maar neen, het is een 13 in een dozijn actiefilm met een flutverhaal waarin Gerard Butler naar goede gewoonte de wereld moet redden en/of een leger van slechteriken moet verslaan om te overleven. Misschien hadden ze beter een andere, meer generieke titel genomen want velen zullen verward zijn. Dit moet tevens de 30ste “Rotten” film zijn van Gerard Butler op RT, maar ik denk dat de man gewoon geen script meer leest, maar enkel nog paychecks in ontvangst moet nemen. Liam Neeson is zo nog een acteur die een dik betaald typetje is geworden, en eigenlijk telkens dezelfde soort rol speelt in een ander personage en in een ander plot.

De film werd geregisseerd door Ric Roman Waugh die met Butler de actiefilms Greenland (2020) en Angel Has Fallen (2019) heeft gemaakt. De regisseur is trouwens bezig met de sequel Cliffhanger (2024) met opnieuw Sylvester Stallone.

Het scenario werd geschreven door debuutscenarist Mitchell LaFortune. In de cast zien we ondermeer Tom Rhys Harries, Olivia-Mai Barrett, Nina Toussaint-White, Navid Negahban en Ali Fazal. De film werd niet opgenomen in Afghanistan maar wel in Saoedi-Arabië, dit is tevens de tweede Amerikaanse film die volledig in Saoedi-Arabië werd opgenomen. Verder kan ik niet veel vertellen over de film gezien er ook geen persvisie was en ik zelfs niet zeker ben of deze film ooit in Belgische zalen zal draaien. Bij onze noorderburen komt de film uit op 8 juni 2023.

*** Kandahar trailer ***


1 Comment

  1. Sam

    Gerard Butler pakt af en toe nog wel eens uit met een heerlijke actiefilm. Ik ga deze nog wel een kans geven.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *