Greenland (2020) ***½ Blu-ray recensie

Gerard Butler en zijn gezin vluchten voor een apocalyptische meteorenstorm in de rampenfilm Greenland (2020). Het onder ogen zien van een ramp is natuurlijk niets nieuws voor Butler, een acteur die zijn carrière heeft gemaakt in het omgaan met enorme crisissen, zowel natuurlijk als veroorzaakt door de mens.

Korte inhoud: Wanneer de mensheid wereldwijd dreigt weggevaagd te worden door een naderende catastrofe, heeft John Garrity (Gerard Butler) vier dagen de tijd om zijn vrouw Allison (Morena Baccarin) en zoon Nathan (Roger Dale Floyd) veilig te stellen. Terwijl alom chaos heerst, moet John snellen tegen de klok om zijn geliefden van New York naar een geheime militaire bunker in Greenland te brengen.

Terroristen zijn natuurlijk Butlers meest voorkomende vijand, dankzij zijn optredens in de actievolle Olympus Has Fallen (2013) en de sequels, die culmineren in Angel Has Fallen (2019). Butler en de rest van de mensheid werden ook getroffen door de ramp in die zwakke rampenfilm Geostorm (2017), waarin klimaatbeheersende satellieten gek werden en de aarde bedreigden. Er was ook veel rampengerelateerde actiefilms zoals Gods of Egypt (2016), waarin Butler de god van de duisternis speelde in een film die enigszins gebaseerd was op de Egyptische mythologie, ook al draaide de film vooral uit op verzonnen mythisch bloedvergieten in iets wat beschouwd kan worden als één van de slechtste films van 2016.

Ric Roman Waugh is een degelijke regisseur die ondermeer Shot Caller (2017) heeft gemaakt. Het script werd geschreven door Chris Sparling, die het scenario schreef van ondermeer Buried (2010). In de film zijn ook nog rollen weggelegd voor Scott Glenn en David Denman.

Groenland is geen spervuur aan visuele effecten waar je een CGI geïnduceerde migraine van krijgt. Dit had gemakkelijk gezien kunnen worden als een Roland Emmerich-wannabe film maar het is opmerkelijk terughoudend in zijn set-pieces en kiest ervoor om zich meer te concentreren op zijn hoofdrolspelers-familie, hun wanhoop om samen te blijven te midden van pure pandemonium en de emotionele tol die het van hen eist. En dat alleen al, het maakt de lat net zo gedenkwaardig genoeg om de film een tweede visie te gunnen.

Volgende week op komt Greenland uit op DVD en Blu-ray. Spijtig genoeg zonder extraatjes.


Review Greenland (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Greenland trailer ***

4 Comments

 1. Bat-Man

  De schrijvers begrepen wel niet wat diabetes was of wat de correcte behandeling is. De jongen was laag, in welk geval hij geen insuline nodig had. Hij had suiker nodig.

  Reply
  1. Baladur

   Een perfecte opportuniteit gemist voor chocolade product placement, als je het mij vraagt.

   Reply
 2. Roman

  Dit was het meest realistische scenario van een asteroïde-impact-film die ik ooit heb gezien, hoewel ik het gevoel heb dat als een 9km brede asteroïde zo dicht bij hun bunker raakte, ik niet denk dat ze het zouden hebben gehaald.
  Asteroïde-inslagen is één van de grootste nachtmerries voor het mensdom. Het is een gruwelijk scenario waarvan ik echt hoop dat ik dood en begraven ben voordat ik er doorheen moet.

  Reply
 3. Johan

  Ik had er meer van verwacht. Geen slechte film maar ook wel iets wat je snel weer zal vergeten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *