Buried (2010) Blu-ray recensie

Een film die zich afspeelt in een kist een paar meters onder de grond klinkt niet meteen naar iets wat mij 95 minuten lang kan boeien, maar met de lockdown die we sinds maart 2020 ondergaan heb ik dan uiteindelijk eens deze Buried (2010) Blu-ray van onder het stof gehaald. De film werd geregisserd door de Spaanse regisseur Rodrigo Cortés en het resultaat is een fascinerend claustrofobisch stukje cinema die lange tijd blijft nazinderen.

Korte inhoud: Paul Conroy (Ryan Reynolds) is een vrachtenwagen chauffeur uit de Verenigde Staten die werkzaam is in Irak. Na een gewapende aanslag van een groep terroristen wordt Paul wakker in een kist, onder de grond. Hij is levend begraven. Met enkel een aansteker en een mobiele telefoon met Arabisch display moet Paul aan deze claustrofobische val proberen te ontsnappen…

Een Zippo-aansteker en een mobiele telefoon, bijgevolg zitten we niet alleen 95 minuten lang in het donker, maar horen we ook nog wat andere stemmen aan de andere kant van de lijn. Maar voor de rest zit de kijker ook al die tijd vast met het personage in een koffer onder de grond. Mocht Alfred Hitchcock nog leven, dat had dit zeker een verhaal kunnen zijn in zijn tv-show, Alfred Hitchcock Presents of was dat een verhaal die was bedacht door horrormeester Stephen King. Het is misschien niet de meest wereldschokkende premisse, maar zeker wel een uitdaging voor een regisseur om ons te blijven fascineren met allerhande beperkingen.

Dit is opnieuw het soort films waar je constant de vraag stelt wat je zelf had gedaan in deze situatie. Wetende dat je batterij op elk moment leeg kan zijn, en de zuurstof opgebruikt, is de angst dan ook enorm hoog. En wie kan in dergelijke omstandigheden nog helder denken? Wie kent trouwens nog de gsm-nummers van je vrienden, kennissen en familieleden uit het hoofd. Deze nummers zijn bewaard in het geheugen van de telefoon en slecht weinigen kennen deze nog uit het hoofd.

Ryan Reynolds is een uitstekende acteur, en deze film werd gemaakt 6 jaar voor zijn Deadpool (2016) prent en kwam na een aantal wisselvallige films als Smokin’ Aces (2007), The Proposal (2009) en The Amityville Horror (2005), een remake van Michael Bay’s bedorven productiehuis Platinum Dune.

Het verhaal bouwt gestaag op en de spanning ontvouwt zich overal. Dit is een uitstekend gemaakte thriller die genre-fans zeker zal vermaken, en Reynolds zet hier een uitstekende vertolking neer. Als je sceptisch bent over zijn werk, zou ik jullie deze film aanbevelen. Het staat in schril contrast met kwakkels als R.I.P.D. (2013) of zelfs het recente 6 Underground (2019), waar hij eigenlijk een typetje speelt zonder al teveel diepgang.

Buried is een meeslepend pareltje dat je vanaf het eerste frame tot aan de onvergetelijke climax op het puntje van je stoel houdt. De regie is geweldig en terwijl het verhaal simpel blijft, houdt het je betrokken en je blijft als kijker ‘in het donker’ tot wat er zal gebeuren. Voor pure spanning slaagt Buried erin en het is één van de betere ‘huis clos’ thrillers die er zijn. En ik zou het haast vergeten, zeker ook een pluim voor het camerawerk van de Spanjaard Eduard Grau. Het moet niet meteen de meest gemakkelijke opgave geweest zijn om toch nog een sterke fotografie te maken. Op de Blu-ray staat trouwens een interessante making of die jullie gewoon moeten zien.

*** Buried trailer ***

9 Comments

 1. Timmy

  Leuk concept, maar ik vraag me inderdaad af wat je zo allemaal kan vertellen gedurende 90 minuten in een houten kist. Benieuwd of hij de Kill Bill techniek zal toepassen 🙂

  Reply
 2. Christophe

  Ik ben van plan om een film te maken, 90 minuten lang op een toilet. De deur zit vast en ik kan er niet uit. Tot overmaat van ramp is het wc-papier op en dreigt de pot over te lopen. Knap camerawerk en waanzinnige geluids-effecten en zelfs wat cgi . Ik ruik nu al Oscar…en ook een beetje ‘shit’.

  Reply
 3. Forest

  “Wie kent trouwens nog de gsm-nummers van je vrienden, kennissen en familieleden uit het hoofd. Deze nummers zijn bewaard in het geheugen van de telefoon en slecht weinigen kennen deze nog uit het hoofd.”

  Huisnummer weet iedereen toch wel..

  Reply
 4. Pakman

  Ik ken zelfs mijn eigen gsm-nummer maar half.
  Daarentegen, 911 en zo, dat weet ik wel.

  Reply
 5. govert

  Spoorloos

  Reply
 6. Tom

  Noodnummer gewoon bellen?

  Reply
 7. Aless

  Je zit wel in Irak, hé. 911 bestaat daar nie en mocht je al naar Amerika willen bellen, tegen de tijd dat zij op hun beurt iemand in Iral kunnen bereiken, lijkt mij langer duren dan 90 min. Basically, hij zou moeten sterven, maar er zal wel een mirakel gebeuren naar het einde toe 🙂

  Reply
 8. kris

  Net gezien, indrukwekkende film, zeer knap gemaakti Je moet echt wel vindingrijk zijn om zoiets 90 minuten lang vol te houden. Alles staat of valt met de acteerprestaties, en dit moet misschien wel de beste rol zijn van Ryan Reynolds in jaren. Zelfs Green Lantern kan hier niet aan tippen. Kortom, Buried is een sterke film over een man opgesloten in een kist onder de grond met een mobieltje en een aansteker, en het blijft boeiend tot de laatste minuut. Aanrader !

  Reply
 9. agatha

  Ik vond dit geen leuke film, de link naar Hitchcock was voor mij een reden om hem te kopen (ben namelijk groot Hitchcock fan), maar dat was in mijn ogen ver te zoeken.. Duidelijke dvd verkoop praat.
  Maar goed hij was niet slecht. Alleen hij pakte me niet, had geen medelijden met personage. Meer met de collega’s aan de lijn die werden neergeschoten.
  Als ik een goeie film kan aanraden zou ik 127 hours kijken, die vond ik te gek en heb ik zelfs op het einde moeten huilen. (Dat doe ik namelijk vaak.. :P) Dus misschien iets meer van personage laten zien? En belangrijk nr zou ik als (henna)tattoo nemen. You never know!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *