Angel Has Fallen (2019) ** Blu-ray recensie

In Olympus Has Fallen (2013) werd de ex-agent van de geheime dienst Mike Banning (Gerard Butler) gedwongen om de president te beschermen en het Witte Huis terug in te nemen van een groep Noord Koreaanse terroristen. Hij kreeg hierbij de hulp van speaker Allan Trumbull (Morgan Freeman) die fungeerde als Vice President in Londen Has Fallen (2016). Die film verhoogde de inzet voor Banning, die te kampen had met een complot om een groot aantal wereldleiders te vermoorden, ingezet door een wraakzuchtige Pakistani die wraak neemt voor een Amerikaanse drone aanval op een huwelijksfeest van zijn familie. In Angel Has Fallen (2019) moet Banning nu niet de wereld gaan redden, dan wel zijn eigen leven.

Korte inhoud: Geheim Service agent Mike Banning (Gerard Butler) wordt getraind in de privé militaire faciliteit van Salient Global, eigendom van zijn vriend Wade Jennings (Danny Huston), een voormalige collega militair. Banning wordt aanbevolen voor de functie van Secret Service Director door de president van de Verenigde Staten, Allan Trumbull (Morgan Freeman), ter vervanging van de aftredende directeur David Gentry (Lance Reddick). Mike voelt zich echter niet goed. Hij lijdt aan migraine en slapeloosheid met regelmatige bezoeken aan verschillende artsen, en begint medicatie te nemen om terugkerende rugpijn het hoofd te bieden. Terwijl de president op een visreis is, vallen gewapende drones zijn beschermingspeloton aan, waarbij alleen Banning en de president overleven. Banning is gewond en de president is in coma. FBI-agent Helen Thompson (Jada Pinkett Smith) vindt bewijs dat Banning mogelijk verantwoordelijk is voor de aanval, waarbij een busje wordt gebruikt om de aanval uit te voeren met het haar en DNA van Banning. Mike wordt vervolgens gearresteerd, maar weet alsnog te ontsnappen.

In de film heeft Banning trouwens een andere vrouw. Deze keer wordt Leah Banning gespeeld door Piper Perabo – en dus niet Radha Mitchell. Er is zelfs ruimte gemaakt voor zijn vader, in een iets klassieke hobo-rol voor Nick Nolte. En daarnaast zien we ook nog Lance Reddick die eigenlijk zo goed als geen impact heeft op het verhaal.

De eerste film werd geregisseerd door Antoine Fuqua, de tweede door Babak Najafi en deze derde film lag nu in de handen van Ric Roman Waugh (Felon, Shot Caller), die ook het script heeft geschreven van deze 40 miljoen dollar film. De eerste film kon wereldwijd 170 miljoen dollar vergaren en de tweede 205 miljoen dollar, deze Angel Has Fallen presteerde zwak met slechts 141 miljoen wereldwijd. Ik denk dus niet dat er nog een vervolg zal komen, en misschien maar goed ook. Meer mensen zitten waarschijnlijk meer te wachten op een vervolg op Den of Thieves (2018) dan een nieuwe ‘has fallen’ film.

Olympus was nog de beste van de drie. Butler is een actiester en ook al maakt hij crappy films met domme scripts, hij heeft charisma en is geloofwaardig als een kickass vechtersbaas. En toen ik de korte inhoud las van Angel Has Fallen dacht ik even dat dit misschien wel de beste van de drie films kon worden, omdat het misschien net iets dichter bij het personage van Banning stond. En The Fugitive (1993) was een leuke rollercoaster met veel intrige. Deze prent is echter al even dom als de andere twee. Het concept is ook van de pot gerukt ***spoiler*** want al bij aanvang weet je wie de villain mastermind is en zijn handlangers. Ook al krijgen ze nooit echt een geloofwaardig motief van de aanvallende privé militie. Waarom veranderen ze allemaal in psychopaten (en ze zijn met honderden) die de president van Amerika dood willen. De film wil ons doen geloven dat een andere president hun een militair contract zou kunnen geven en dat ‘geld’ de drijfveer is om niet alleen de president maar ook honderden Amerikanen de dood in te jagen. Dergelijk massa-psychotisch-gedrag is te krankzinnig voor woorden, en dat is trouwens de reden waarom actiefilms meestal grijpen naar voor de hand liggende villains als Islam terroristen of in de eerste film een groep Noord-Koreaanse radicalen. Geloofsgekken of op hol geslagen nationalisten hebben in de geschieden al meermaals geleid naar bloedvergieten. Geld kan 5 mensen motiveren in een dergelijke aanslag, misschien 10, maar honderden? ***end spoiler***© 2019 Kinepolis Film Distribution

Het script mist geloofwaardigheid. Je zit je constant af te vragen waarom mensen in godsnaam doen wat ze doen. De scenaristen Robert Mark Kamen en Matt Cook nemen ook een loopje met het protocol en wat er echt zou gebeuren bij een aanslag op de president en daarnaast zijn er nog scènes die gewoon te belachelijk zijn voor woorden, zoals een ziekenhuis dat wordt opgeblazen door computer hacking.

De film moet het vooral hebben van zijn actie-scènes, en nu en dan heb je wel heftige momenten zoals Banning die in een trappenhal plots geconfronteerd wordt met een granaat die op springen staat of papa Banning die het bos heeft omgetoverd tot een explosieve Vietnam jungle. Maar heel wat actie-scènes missen overtuiging. Er is een scène in een pompstation waarbij Banning moet afrekenen met drie gewapende mannen en je gelooft er voor geen seconde in. Op de Blu-ray vinden jullie heel wat extraatjes en making-of filmpjes, maar spijtig genoeg geen audio-commentaar van de regisseur. Film beschikbaar vanaf .

Review Angel Has Fallen (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 2 / 5

rating

*** Angel Has Fallen trailer ***

4 Comments

 1. Kons

  Trailer ziet er beter uit dan de twee voorgaande films.

  Reply
 2. Sam

  Sterke trailer, goede zaak dat ze telkens een nieuwe regisseur proberen tot het uiteindelijk ooit goed zal worden.

  Reply
 3. Eline Somers

  Het begin was goed, maar nadien verviel het zowat op bekend terrein en verloor het zijn punch.

  Reply
 4. Maarten

  Echt wel een guilty pleasure deze films.
  Helaas zit vooral het budget in de openings scene in deze films.
  Hit is geen Die Hard, maar een vermakelijke actiefilm waar je niet te veel bij na moet denken.
  Zoals de tekst begint is Olympus has fallen inderdaad nog de beste door de geloofwaardigheid, maar ik heb me nog steeds prima vermaakt met dit derde vervolg.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *