Marvel zet de Blade film ‘on hold’ na scenaristenstaking

En we hebben ons eerste slachtoffer in de toekomstige filmproducties. Na de aankondiging van de staking door de Writers Guild of America (WGA) zou Marvel de pre-productie van de Blade film met Mahershala Ali tijdelijk hebben gestopt. Volgens The Hollywood Reporter is de reden hiervoor dat ze nog steeds in een scenario-fase zitten en ze dus re-writes nodig hebben om het script te verfijnen. De film is al een paar keer vertraagd met acteurswissels, Covid en nu nog eens een scenaristen-staking. En de 49-jarige hoofdacteur wordt er niet jonger op.

Het vervelende is dat de filmploeg eigenlijk al werd klaargestoomd om volgende maand in productie te gaan in Atlanta. En de scenarist die is vertrokken is niemand minder dan Nic Pizzolatto (“True Detective”). Maar dit wil niet zeggen dat Marvel nu even vakantie zal nemen. Captain America: New World Order (2024) met Anthony Mackie als de nieuwe Captain America zou ondertussen in productie zijn gegaan. Ook Deadpool 3 (2024) en Thunderbolts (2024) zouden beide de komende maanden beginnen filmen. Die laatste film had wel nog wat scenario-problemen maar blijkbaar zijn deze van de baan.

Ook Destin Daniel Cretton, de regisseur van Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021), één van de zwakste Marvel films uit hun post-Endgame-mid-life-crisis-fase, krijgt een herkansing met een “Wonder Man” serie. Het karakter van Wonder Man, gespeeld door een afro-Amerikaanse acteur is eigenlijk blank, maar gezien we nu al iconische figuren hebben als Tinkerbell die plots van kleur veranderen en documentaires die een loopje nemen met de feiten, lijkt dit volledig in de tijdsgeest in dewelke wij nu leven. En weet je, ik heb er niks op tegen (met uitzondering van de documentaire). Los van het feit dat dit vermoedelijk een politieke discussie was meer dan een creatieve beslissing, vind ik dat je in fictiefilms ‘de beste acteur moeten kiezen voor de rol los van gender, kleur of seksuele geaardheid’. Dan kunnen we meteen ook de termen white washing of black washing schrappen en allemaal samen kleurenblind worden. Dit hebben gezegd is Yahya Abdul-Mateen II die werd gecast als ‘Wonder Man’ wel een zeer talentvolle en charismatische acteur.

Een volgende film die mogelijks in de problemen zal komen is Fantastic Four (2025). Deze film zit ook nog volop in de pre-productie. Het plan was om in januari 2024 in productie te gaan, maar dat zou nu wel eens opgeschoven kunnen worden. De meeste blockbusterfilms hebben scripts die tijdens de productie lichtjes evolueren. Marvel heeft echter een meer acute reputatie om verhaallijnen nog aan te passen tijdens de productiefase. En de staking markeert onbekend terrein voor de studio, die gewend is om een schrijver op de set te hebben om dingen in een oogwenk te herwerken.

Toch kan een niet-scenarist-regisseur nog altijd wel script-aanpassingen doorvoeren zonder de regels van het WGA met de voeten te betreden, zoals dialogen inkorten of zelfs scènes inkorten. Je mag geen nieuwe derde act schrijven, maar wel voldoende aanpassingen doorvoeren om het script anders te laten evolueren, maar je werkt dan in een grijze zone als filmmaker. En iedereen herinnert zich nog wel het Quantum of Solace fiasco met regisseur Marc Forster en acteur Daniel Craig die hun eigen scènes gingen schrijven. Film-vakbonden in de States zijn iets strikter geregeld dan vakbonden die wij hier kennen. Marvel die geregeld reshoots organiseert zal hiervoor vermoedelijk wel moeten wachten, want een reshoot heeft in wezen een (nieuwe) scenarist nodig die het script kan aanpassen. En hier zal men ook in de problemen komen voor Deadpool 3 indien er reshoots zouden zijn, want acteur Ryan Reynolds is een WGA-lid en schrijft daadwerkelijk ook mee aan zijn films. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Reynolds het risico zal lopen om verbannen te worden door de WGA.

4 Comments

 1. Alex

  Er lijkt wel een vloek te liggen op deze Blade-film 😮

  Reply
 2. Pieterbie

  Wesley Snipes vind dit bericht waarschijnlijk leuk.

  Reply
 3. Meekz

  Is dat die film die wou gaan voor een PG13 versie in plaats van een R-rating zoals de originele film en hooguit 2 actie-scenes had? Ik heb zelfs gehoord dat deze film meer zou gaan over zijn dochter dan over hemzelf, dus weet ik niet of deze nieuwe vertraging eigenlijk slecht nieuws is.

  Reply
 4. Russell

  Eigenlijk zat niemand hier op te wachten. Breng gewoon de Wesley Snipes opnieuw uit – evntueel met een re-master – in de bioscoop.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *