Raiders of the Lost Ark (1981) **** 4k UHD recensie

Binnen een dikke maand zullen we de zweep van Indiana Jones nog een laatste keer horen kraken in de bioscoop met de release van Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) in regie van de Oscar-genomineerde regisseur James Mangold, de man die ons Logan (2017) bracht, een comic adaptatie die zichzelf kon verheven tot een dramatisch en emotioneel meesterwerk. En om deze film in te leiden zullen we ons de nieuwe 4k edities aanschaffen van de Indiana Jones films en deze hier beschreven, te beginnen met Raiders of the Lost Ark (1981). Deze film zal trouwens in de States tijdelijk opnieuw in de bioscoop te zien zijn op 4 en 7 juni 2023.

© Paramount Home Entertainment

Korte inhoud: Het is het jaar 1936. Indiana Jones (Harrison Ford), professor archeologie, waagt zich in de oerwouden van Zuid-Amerika op zoek naar een gouden beeld. Helaas zet hij een dodelijke val in gang, maar ontsnapt op wonderbaarlijke wijze. Dan hoort Jones van een museumconservator genaamd Marcus Brody (Denholm Elliott) over een bijbels artefact genaamd The Ark of the Covenant, dat de sleutel tot het menselijk bestaan kan bevatten. Jones moet zich naar uitgestrekte plaatsen zoals Nepal en Egypte wagen om dit artefact te vinden. Hij zal echter zijn vijand Rene Belloq (Paul Freeman) en een bende nazi’s moeten bevechten om het te bereiken.

Vorig jaar kwam een 4K-remaster versie uit van de originele camera-negatieven, die werden goedgekeurd door de regisseur van de film, niemand minder dan Steven Spielberg. De film werd opgenomen met de Panavision Panaflex-X camera op 35mm filmpellicule. De remaster brengt deze prachtige, natuurlijke korrel opnieuw tot leven met een 2,35:1-beeld met scherpere, zuiverdere lijnen, texturen en gezichtsteint, waardoor ook de kleinste onvolkomenheid zichtbaar wordt. Maar dat is deel van de charme van cinema uit de jaren ’80. Een paar sequenties zijn begrijpelijkerwijs zachter met een kleine daling in resolutiekwaliteit, maar dat komt vooral door fotografie en de visuele effecten van die tijd. Verder is de native 4K-overdracht zeer gedetailleerd en lijken de elementen in uitstekende staat te verkeren, met echte, inktzwarte tinten met sterke gradatieverschillen in de verschillende tinten en in de donkerste hoeken van het frame. Maar laten we het over de film hebben.

Dit is zonder twijfel één van de meest iconische avonturenfilms ooit gemaakt en het was het totaalplaatje dat klopte. Harrison Ford is een zeer charismatisch figuur en hij belichaamt de stoere en stoutmoedige archeoloog Indiana Jones met humor en vurigheid. De rol werd aanvankelijk aangeboden aan Tom Selleck, maar hij moest afzeggen vanwege verplichtingen bij zijn tv-serie “Magnum P.I.”. Gelukkig kwam Ford op de radar van de producenten en de rest is geschiedenis. Maar het zijn vooral de uitzinnige actiescènes die deze film zo ontzettend vermakelijk maken. Neem bijvoorbeeld de beroemde achtervolgingsscène met de truck en de motoren. Het is alsof de makers van de film dachten: “Weet je wat deze scène nodig heeft? Een man die onder de truck wordt gesleept en vervolgens over de grond schuurt om nadien terug in het voertuig te klauteren.” Het is te gek voor woorden, maar het werkt perfect. Ook de reusachtige stenen bal die Indy ontwijkt in de film is geniaal. Deze scène had bijna de final cut niet gehaald. Spielberg was bang dat de scène er te fake uit zou zien en had eigenlijk gepland om het helemaal weg te laten. Maar producent George Lucas wilde het koste wat het kost in de film hebben en uiteindelijk overtuigde hij Spielberg om het toch te filmen. En wat een geweldige scène is het geworden!

Maar het is niet alleen de humor die deze film zo geweldig maakt. De cast is ook geweldig. Karen Allen is een mooie aanwinst als de taaie Marion Ravenwood, en de sluwe archeoloog Belloq wordt briljant neergezet door Paul Freeman. Maar laten we ook de gestapo-frontman niet vergeten gespeeld door Ronald Lacey of nog de heerlijk warme vriend van indy gespeeld door John Rhys-Davies. Het is moeilijk om niet verliefd te worden op dit kleurrijke gezelschap.

Ja, het script van Lawrence Kasdan naar een verhaal van George Lucas en Philip Kaufman is een beetje rommelig is. Het lijkt alsof de filmmakers te veel ideeën in één film wilden proppen en daardoor niet echt een strakke verhaallijn hebben kunnen neerzetten. Zo wordt er in het begin veel tijd besteed aan het vinden van de Ark des Verbonds, maar wanneer Indiana Jones de Ark eindelijk heeft gevonden, wordt het verhaal een beetje vaag en onduidelijk.

Maar het is de muziek van John Williams die echt de show steelt. Het iconische thema van Indiana Jones is zo aanstekelijk dat het zelfs na het kijken van de film nog dagenlang in je hoofd blijft zitten. Ik betrap mezelf erop dat ik tijdens het schrijven van deze review al meezing. Raiders of the Lost Ark is een avonturenfilm die je absoluut niet mag missen. Het is absurd, hilarisch en ontzettend vermakelijk. Het is een tijdloos meesterwerk dat je keer op keer kunt bekijken en waar je nooit genoeg van krijgt. Pak wat popcorn en geniet van deze rollercoasterrit. De nieuwe 4k UHD editie werd uitgebracht op .

Review Raiders of the Lost Ark (1981)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Raiders of the Lost Ark trailer ***

1 Comment

  1. Fran

    Zowel Raiders als The Last Crusade vind ik uitzonderlijke films. Spielberg en Lucas waren van plan een B-type film te maken, maar maken absoluut een cult klassieker. Ik kan geen andere film bedenken die zoveel plezier met zichzelf heeft, maar de actie toch serieus neemt. De score van John Williams is ongelooflijk. Hij raakt elke actiebeat met een noot uit zijn partituur, en dat maakt het alleen maar leuker. Topfilms!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *