Silo is nieuwe post-apocalyptische serie op Apple TV+

De serie van het moment is “Silo” (2023-), spijtig genoeg zullen maar een beparkt aantal mensen de serie in primeur kunnen zien omdat deze op Apple TV+ staat. Ik heb zelf een iphone maar heb het aanbod nooit de moeite gevonden om hiervoor een abonnement te nemen. Maar de eerste reviews op deze serie zijn in ieder geval zeer lovend. De serie is gebaseerd op een boekenreeks genaamd “Wool” van auteur Hugh Howey.

© AppleTV+

Korte inhoud: Het verhaal speelt zich af op een post-apocalyptische aarde. Slechts tienduizend mensen leven diep in de aarde in enorme bunkers en riskeren de dood als ze zich ooit buiten de veiligheid van de ondergrond wagen. Het is een ondergrondse stad die zich 144 verdiepingen onder de oppervlakte uitstrekt. De serie volgt in eerste instantie het karakter van Holston (David Oyelowo), de sheriff van de Silo, maar ook het karakter van Juliette (Rebecca Ferguson) die zijn opvolger moet worden, burgemeester Jahns (Geraldine James), Bernard (Tim Robbins) en agent Marnes (Will Patton). Een doorlopende verhaallijn van de serie richt zich op het mysterie achter de Silo en zijn geheimen.

Silo is een mix van meerdere genres, met elementen van mysterie, drama en sciencefiction. De personages die in de Silo wonen, weten niets over de geschiedenis, waarom het is gebouwd of wanneer. En een antwoord proberen vinden op deze vragen kan fataal zijn. De slogan luidt: “Als de leugens je niet doden, zal de waarheid dat wel doen.” Het is abstract, maar het creëert een gevoel van onbehagen en wantrouwen bij het publiek, en dat is waar de auteur voor ging. Dit ongemak zal des te krachtiger zijn als je het verhaal op het scherm ziet ontvouwen. Het is Graham Yost die zich achter de boeken heeft geschaard en het project naar Apple TV+ heeft gebracht. Het project werd voor het eerst opgepikt door 20th Century Fox om er een film van te maken met onder meer Ridley Scott en Steven Zaillian die betrokken waren bij de productie van de film. Op 28 november 2012 werd aangekondigd dat J Blakeson in onderhandeling was om de film te schrijven en te regisseren. Drie jaar later werd aangekondigd dat Nicole Perlman was ingehuurd om het scenario te herschrijven, waarbij Blakeson niet langer bij het project betrokken was. De film werd uiteindelijk opgeschort als gevolg van de overname van 21st Century Fox door Disney.

Ik heb nog maar één aflevering gezien en ook al was ik onder de indruk van de cast was ik niet zo onder de indruk van het verhaal. Ik had een enorm Snowpiercer-meets-Matrix déjà-vue gevoel en je mag als kijker ook niet al te kritisch zijn over datgene wat ze ons willen verkopen en je bijvoorbeeld al geen vragen stellen hoe ze voor die 10’000 mensen voldoende voeding verschaffen alsook brandstof voor energie. Een sci-fi mag nog uitgaan van een gek idee, maar de omkadering moet geloofwaardig blijven. Toch blijf je kijken en wil je wel weten hoe de vork in de steel zit. Vreemd genoeg heb ik nu wel zin gekregen om het boek te lezen en hopelijk iets meer context te ontdekken.


1 Comment

  1. Jurgen

    Dit is het eerste artikel die ik heb gelezen over de serie, Apple TV sucks wat betreft promotie voor hun content. Zij moeten dringend eens te rade gaan bij Netflix die zelfs idiote B-films kunnen promoten als een nieuwe blockbuster.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *