Crawl (2019) ***½ Blu-ray recensie

Vanavond kunnen jullie genieten van Crawl (2019). De laatste overlevingshorror/rampenfilm van de horror-virtuoos Alexandre Aja, de Franse regisseur van ondermeer Haute tension (2003) en The Hills Have Eyes (2006). Niemand minder dan Quentin Tarantino is een grote fan van deze prent dus dat kan toch ook wel tellen – ook al vermoed ik dat het vooral te wijten was aan het feit dat de hoofdactrice met ‘blote voeten’ rondloopt gedurende zo goed als de gehele film.

Korte inhoud: Wanneer een enorme orkaan Florida treft, negeert Haley (Kaya Scodelario) alle evacuatieorders omdat ze wil zoeken naar haar vermiste vader (Barry Pepper). Omdat ze hem zwaar gewond aantrof in de kruipkelder van hun ouderlijk huis, raken de twee in de val door snel overstromend water. Als de tijd opraakt om aan de helse storm te ontsnappen, ontdekken Haley en haar vader dat het stijgende waterpeil de minste van hun angsten is, en sluipt er ander onheil in hun woning.

De productie van deze film was in handen van Raimi Productions, het productiehuis van horror-meester Sam Raimi, die na de tegenvallende Oz the Great and Powerful (2013) zowat 8 jaar nodig had om Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) uit te brengen, en ook deze film was nu niet meteen een kritische homerun, maar het bracht wel voldoende geld op om zijn carrière opnieuw op de sporen te zetten met The Kingkiller Chronicle en World War 3.

Eigenlijk wil ik deze Crawl niet spoilen, maar de trailer zegt al meteen wie de indringer is, met name alligators. We hebben al heel wat films gehad met haaien, het werd weer eens tijd voor een film met een vraatzuchtige krokodillen. De meeste films waar deze roofdieren een hoofdrol hadden zijn Lake Placid (1999), Rogue (2007), Black Water (2007) en Primeval (2007). De ene film al wat beter dan de andere. En voor liefhebbers van Thaise horror is er tevens de overheerlijke horror The Pool (2018) die een paar jaar geleden te zien was op het BIFFF!

Het script is van de hand van de horrorbroers Michael en Shawn Rasmussen, die vooral bekend zijn voor hun B-horrorfilm zoals The Ward (2010) en Dark Feed (2013). Het was een moeilijke shoot maar het resultaat mag er zijn. De set werd gebouwd in een grote watertank en naarmate de dagen vorderden, steeg het waterpeil. En om het nog wat moeilijker te maken hebbden de scenaristen ook een hond aan het verhaal toegevoegd, die uiteraard maandenlang getraind waren.

Deze film slaagt er in ieder geval goed om de horror over te brengen, maar neemt zichzelf niet al te serieus. Sterker nog, het vindt een juiste balans tussen de gruwel en de knipoogjes. De film heeft iets meer gekost dan wat waarschijnlijk initieel nodig is voor gelijkaardige horrorfilm zonder grote filmsterren, gezien de filmcrew voor een groot stuk in het water moesten werken en dat zijn kostelijke set-ups – tenminste als je Hollywood-standaarden nastreeft. Het productiebudget zou naar verluidt 17 miljoen dollar zijn. Paramount heeft hier zijn schouder onder gezet en dat was een goede zet want de film bracht wereldwijd bijna 92 miljoen dollar op.

De film deed me wat denken aan Bait (2012), wat eigenlijk een zuivere B-film was daar waar deze Crawl net iets meer vernuft aan het verhaal heeft toegevoegd, naast een degelijke karakter-opbouw. Maar deze film ging over een tsunami die shoppers vast zette in een Australische supermarkt aan de kust – samen met 4 meter grote witte haaien. Het verhaal is verre van nieuw en als toeschouwer ken je alle conventies, zoals dat wanneer nieuwe karakters in het verhaal opduiken je meteen weet dat zij nieuwe prooien zullen zijn van het monster. Er zullen echter mensen zijn die de film ongelooflijk spannend vinden, ik herkende gewoon veel tropes van het genre. Dat gezegd hebbende, het blijft een leuke film. Vooral naar het einde toe wanneer het huis compleet is vernield en de alligators vrij spel hebben. Het is strak, plezierig en het werkt. Het is een zeer solide horrorfilm die jullie vandaag kunnen zien om 20u35 op VTM 4.

De Blu-ray voor de film bevat een “motion comic”-versie voor een geplande alternatief begin van de film, waarin een gezin probeerde te ontsnappen aan de overstroming, maar werd aangevallen en gedood door de alligators. Alexandre Aja legde in een inleiding uit dat deze motion comic is gemaakt omdat de filmmakers de opening niet in live action konden produceren. Waarom ze niet in staat waren om een live-action versie van deze alternatieve opening te produceren, blijft onbekend, maar het zou wel eens kunnen dat het net over budget was en niet noodzakelijk voor het hoofdverhaal, ook al begon Jaws (1975) ook met een korte scène met een haaienaanval.


Review Crawl (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Crawl trailer ***

2 Comments

  1. Stef

    Haute Tension is één van mijn favoriete horrorfilms en na het zien van deze trailer ben ik helemaal aan boord.

    Reply
  2. Accu

    Zalige trailer en met Sam Raimi als producent zal dit wel dik in orde zijn.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *