Oz the Great and Powerful (2013) ** review

Horror-meester Sam Raimi die een kindersprookje regisseert? Strookt compleet met alle logica zo dachten velen. Gelijk hebben ze. Raimi is een veelzijdig regisseur die nog geen slechte film heeft gemaakt en diepe passie heeft voor zijn vak. Één van de weinige topregisseurs van zijn generatie en een sterke persoonlijkheid die bijna onbeperkte creatieve vrijheid eist tijdens het draaien van zijn films. Hij wijkt voor niemand. Hij moet zijn ding kunnen doen, ook al is de druk van producenten en studio executieven enorm.

oz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,Mitchell Kapner,David Lindsay-Abaire,Zach Braff,Joey King,Michelle Williams,sprookje,alice in wonderland

Het ontgoocheld dan ook dat Sam voor de eerste keer in zijn carrière een te brave, generische film aflevert met Oz The Great and Powerful (2013), die het volledig op veilig speelt en werkelijk niets vernieuwend aan het genre toevoegt. De prent heeft veel gebreken, weinig sterktes. Ik had even gevreesd op een even lusteloze adaptatie als de nutteloze prequel op Alice in Wonderland (2010) van de eens zo talentvolle Tim Burton. Zo slecht is deze kleurrijke prent gelukkig niet. Het neemt niet weg dat ook deze Oz the Great and Powerful, geschreven door Mitchell Kapner en David Lindsay-Abaire, een mager beestje is.

Opnieuw zien we het nutteloze 3D gimmick extra zuurverdiende euro’s uit je portefeuille slaan en het netvlies teisteren, een fel en onnatuurlijk kleurenpalet overdadig het scherm beheersen (The Yellow Brick Road ziet er nepper uit dan het decor uit het origineel van bijna honderd jaar geleden) en een zeer fake ogende CGI sprookjeswereld waarin de acteurs totaal geen voeling hebben met hun inspiratieloze omgeving, waar te veel gebeurt op te korte tijd. Zeer drukke, holle bedoeling. Het is duidelijk dat Disney hier zijn pretpark-stempel iets te nadrukkelijk op het werk van Raimi heeft gezet.

Gelukkig is niet àlles kommer en kwel. James Franco gaat nooit een topacteur worden, maar doet het desondanks niet onaardig als de legendarische illusionist Oz. Rachel Weisz staat nooit slecht te acteren en vindt ook hier haar draai. Michelle Williams speelt met volle overgave Glinda, de goedaardige heks.

Mila Kunis is echter de zwakke schakel als de weinig angstaanjagende Wicked Witch en staat tergend slecht te acteren. Razzie-waardige prestatie zelfs. Kunis is mijn inziens vooral gecast als populair eye-candy. Het blijft een wondermooi schepsel dat zelfs onder de dikke lagen heksen make-up schoonheid verbergt. Het was dan ook een grote miscast om haar als boze heks te casten… De vele nevenpersonages worden ten gepaste tijden opgevoerd en springen dan weer in het oog vanwege hun charme en aaibaarheidsfactor. Finley (Zach Braff) het vliegend aapje is bij momenten zeer grappig en wie smelt er niet weg bij het zien van het porseleinen meisje China Girl (Joey King). Allen maken ze kennis met de gewiekste gladde nep-tovenaar Oz.


oz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderlandoz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderlandoz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderlandoz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderlandoz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderland
© Walt Disney Studios Home Entertainment

Korte inhoud: Wanneer Oscar Diggs (James Franco), een kleine-time circus goochelaar met een dubieuze ethiek, van het stoffige Kansas wordt gestuurd naar het levendige Land van Oz, denkt hij de jackpot te hebben wonnen en roem en fortuin zal bekomen. Maar dat is tot hij drie heksen tegen het lijf loopt: Theodora (Mila Kunis) Evanora (Rachel Weisz) en Glinda (Michelle Williams), die niet overtuigd zijn dat hij is de grote tovenaar is waar iedereen op wacht. Met tegenzin legt hij zich op de problemen van het Land van Oz en haar inwoners. Oscar moet erachter komen wie goed is en wie slecht is voor het te laat is. En hiervoor moet hij zijn magische kunsten gebruiken door middel van illusie, vindingrijkheid en zelfs een beetje tovenarij. Geleidelijk transformeert Oscar niet alleen in de grote en machtige tovenaar van Oz, maar tevens in een beter mens.


oz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderlandoz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderlandoz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderland
oz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderlandoz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderlandoz the great and powerful,the wizard of oz,sam raimi,james franco,rachel weisz,mitchell kapner,david lindsay-abaire,zach braff,joey king,michelle williams,sprookje,alice in wonderland
© Walt Disney Studios Home Entertainment

Deze super commerciële productie laat weinig indruk na bij critici en het oudere publiek, toch scoort hij in de States aan de kassa. De film staat sinds zijn openingsweekend op nummer één en Disney rijft weeral de dollars binnen als slijk. Dergelijke sprookjes-adaptaties zijn een nieuwe goudmijn geworden: teren op de naam van oude klassiekers is schering en inslag de laatste jaren. Het doet pijn dat Disney en andere productiehuizen de allerkleinsten trakteren met holle, plastiekerige, dwaze snertvertoningen. Ik houd mijn hart al vast voor de sequel op de huidige Oz-prequel… Jawel, er komt natuurlijk een Oz The Great and Powerful 2 (20??) of wat had u verwacht.

Aan u nu de keuze: stop je kinderen vol met cola en snoep en ga in volle sugar-rush de nieuwe Oz aanschouwen – naar aloude Amerikaanse traditie – of moedig ze aan tot het zien van een kinderfilm met charisma en ziel. Keuze genoeg.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 14 maart 2013

***Related Posts***
17/11/2012: Oz The Great and Powerful trailer
21/02/2011: Mila Kunis in de rol van een ‘wicked witch’
09/08/2009: HQ pics van Mila Kunis
06/01/2006: Top 10 All Time Cult Classic
22/08/2004: Keira Knightley in Wizard of Oz covers

*** Oz the Great and Powerful trailer ***

6 Comments

 1. gerdaYD

  Even een plakbriefje lieve Daveom te melden dat ik weer boven water ben gekomen… Maar met een serieuze jetlag dus ik zal morgen wat uitgebreider op je fijne blog zelf reageren. Maak er ondertussen een mooie dag van hé!

  Reply
 2. Blackmoon

  Rachel Weisz ziet er wel heel overtuigend uit als heks moet ik zeggen, tenminste van wat ik er van kan uitmaken in de trailer.

  Reply
 3. Dave

  Zo slecht vond ik hem zelf nog niet, wetende dat het een film is voor de allerkleinsten. Maar we hebben hier wel te doen (1) met een origineel scenario (2) die netjes alle eindjes aan mekaar weet te knopen (3) en dan nog eens met 3 talentvolle actrices die wat mij betreft een geniaal heksen-trio vormt. (4) Daarnaast vond ik het cgi aapje en China Girl eigenlijk wel heel inventief en gezien we hier in een soort retro-wereld zaten met Méliès achtige visuele effecten, je kon niet naast de talrijke referenties kijken, (5) vond ik de 3D nog het meest efficiënt (voor zover een film met 3D efficiënter kan zijn). Een geslaagde familiefilm…had er tevens meer van genoten dan van die andere familiefilm TinTin.

  Reply
 4. micha

  Uitstekende film, alleen jammer dat Mila Kunis verkeerd gecast is.

  Reply
 5. johan

  Geen leuke film.. zelfs de cameo van Cambell was niet leuk.

  Reply
 6. Dougie

  Ik heb genoten van het begin en van het einde, maar het middenstuk was één boel cgi in felle kleuren en vreemde kadrages. De scenaristen hebben ook gefaald om veel thema’s uit de originele Oz film in deze prequel te steken. Maar ik las ergens dat de makers geen copyright hadden en dat ze veel zaken hebben moeten aanpassen.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *