Scream 5 (2022) ***½ Blu-ray recensie

Ook al is dit de vijfde “Scream” wordt deze film gewoon Scream (2022) genoemd, alsof de makers bewust zijn van het feit dat deze franchise gewoon een serie-product is geworden. Het was een sequel waar de verwachtingen toch redelijk waren, omwille van 2 namen: regisseurs Matt Bettinelli-Olpin en Tyler Gillett die samen de toch wel leuke Ready or Not (2019) hebben gemaakt.

De nieuwe slasher-film is de eerste nieuwe prent sinds Scream 4 (2011), wat op zich eigenlijk nog wel een goede film was. Het is in ieder geval de eerste film sinds het overlijden van franchise-maker en horror-icoon Wes Craven die ons verliet in 2015. Maar ook al hebben nieuwe regisseurs het roer overgenomen kunnen we niet echt spreken van een reboot van de klassieker gezien het verhaal verder gaat op het originele trio: Neve Campbell, Courteney Cox en David Arquette.

Het script werd geschreven door James Vanderbilt (Zodiac, White House Down) en Guy Busick (Ready or Not, Castle Rock). De originele ‘Scream’-schrijver Kevin Williamson heeft samen met Chad Villella voor de uitvoerende productie gezorgd, waarbij de ontwikkeling in handen lag van Spyglass Media. Dimension Films werd opgekocht door Lantern Entertainment en ook de Weinstein Company zullen we niet meer op de credits zien staan omwille van evidente redenen.

Korte inhoud: Scream 5 zou dus draaien rond een nieuwe seriemoordenaar die de mantel terug opneemt om terreur te zaaien en Sidney Prescott wordt opgebeld om terug te keren om de nieuwe killer in de grond te steken. Eigenlijk hebben we hier zo goed als hetzelfde verhaal als bij nieuwe Halloween films.

De originele Scream, uitgebracht in 1996, was meteen een kritische en commerciële hit en blies nieuw leven in het horrorgenre. De film was ook opmerkelijk voor het aanpakken (en ondermijnen) van veel van de clichés van het genre en het mengen van horror met komedie. Zelfs de sequel Scream 2 was niet minder geniaal in zijn opzet en stak de draak met de sequels. De derde en vierde Scream-films en de MTV/VH1 ‘Scream’-serie werd minder goed ontvangen als de eerste twee films, maar toch waren het degelijke producties. ‘Scream’ wordt nog steeds beschouwd als één van de belangrijkste horrorfranchises in de geschiedenis van het genre, naast Halloween, Nightmare on Elm Street, Friday the 13th en Texas Chainsaw Massacre.

Nieuwkomers die meedoen in de vijfde film zijn onder meer de wat houterige Melissa Barrera (In the Heights), Dylan Minnette (13 Reasons Why), Jack Quaid (The Boys), Jenna Ortega (You), Jasmin Savoy Brown (The Leftovers) en Mason Gooding (Dear White People).

De nieuwe film probeert niet zozeer de formule te vernieuwen voor een jongere generatie, maar brengt in wezen hetzelfde van wat we van een Scream film kunnen verwachten. Toch is er een nieuw modewoord die wordt gebruikt: de requel. Dat is in wezen een “redo” van de originele film met wat correcties om zo mee te gaan met onze tijdsgeest, en dus krijgen we ondermeer een diverse cast te zien in plaats van de all-white-cast van het origineel, en los van Melissa Barrera vind ik het allemaal wel werken. Scream bootst de plot van het eerste deel van de serie na, bijna scene-na-scene, met een frisse jonge cast die de oudere generatie vervoegen. En tegen de tijd dat Scream zijn absurde climax bereikt, wordt van de kijker verwacht niet al te kritisch te zijn in de onthulling van de dader(s). Scream is misschien een beetje dom, maar het is ook onmiskenbaar leuk.

De DVD en Blu-ray van Scream zijn verschenen op mét audio-commentaar van de filmmakers, alsook heel wat deleted scenes, making of filmpjes en een korte reportage over de legacy van Wes Craven.


Review Scream 5 (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 3.5 / 5

rating

*** Scream 5 trailer ***

1 Comment

  1. Stef

    De enige Ghostface die me echt schrik aanjaagt is die van Courteney Cox.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *