Zaak Alzheimer remake Memory met Liam Neeson en Monica Bellucci

James Bond regisseur Martin Campbell (GoldenEye, Casino Royale) heeft zijn trailer klaar van Memory (2022) met Liam Neeson, Monica Bellucci en Guy Pearce in de hoofdrollen. De film is een remake van de Belgische film De Zaak Alzheimer (2003) van Erik Van Looy, ook al lijkt het erop dat scenarist Dario Scardapane heel wat scènes heeft herschreven. We hadden hier al 2 jaar geleden over bericht maar we zijn tevreden dat de productie een feit is geworden.

Korte inhoud: Alex Lewis (Liam Neeson) is een ervaren huurmoordenaar met een reputatie voor discrete precisie. Gevangen in een moreel moeras, weigert Alex een klus te klaren die zijn code schendt en moet hij snel de mensen opsporen en doden die hem hebben ingehuurd voordat zij en FBI-agent Vincent Serra (Guy Pearce) hem als eerste vinden. Alex is gemaakt voor wraak, maar met een geheugen dat begint te haperen, wordt hij gedwongen om al zijn acties in twijfel te trekken, waardoor de grens tussen goed en kwaad vervaagt.

Twee jaar geleden had Liam Neeson nog een ongelukkig interview gegeven waarin hij een aantal vrij primaire racistische gevoelens had geuit toen een vriendin van hem 40 jaar geleden was aangerand door een zwarte man. Velen dachten dat dit het einde zou zijn van zijn carrière, maar gelukkig heeft het gezond verstand gezegevierd. Dit is één van de weinige affaires waar het publiek blijk heeft gegeven van vergiffenis in plaats van volharden in de koppige #CancelCulture, waar de veroordeling zwaarder weegt dan de inkeer die met betuigt van een misstap. Indien ik naar de casting kijk weet ik meteen dat dit een bioscoopfilm zal worden.

Neeson speelt huurmoordenaar Alex Lewis, die weigert om een opdracht van een gevaarlijke criminele bende af te maken en daardoor zelf een doelwit wordt. Hij moet op zoek naar de mensen die hem dood willen maar kampt met zwaar geheugenverlies. In de Vlaamse versie uit 2003 ging deze rol nog naar Jan Decleir. Guy Pearce (Prometheus, Memento) en Taj Atwal spelen de FBI-agenten die Alex op het spoor komen, geholpen door een agent van de Mexicaanse geheime dienst, die gespeeld wordt door Harold Torres. Monica Bellucci zal dan weer een plaatselijke technologiemagnaat, Davana Sealman, spelen. De opnames vinden plaats in Bulgarije.

Geen enkele Belgische acteur is in de productie betrokken alsook geen Belgische producers. In de credits staat wel dat de film gebaseerd is op het boek van de overleden Jef Geeraerts én op de film van Erik Van Looy en Carl Joos. Het is een eeuwigheid geleden dat ik de originele film heb gezien maar ik ga binnenkort mijn ‘geheugen’ opfrissen alvorens deze remake te bekijken.

*** Memory trailer ***


8 Comments

 1. The Dude

  Oh no, someone has Taken his memory.

  Reply
 2. Elmer

  Liam met een wapen op de cover van de poster is het enige wat het marketingteam nodig hadden 🙂

  Reply
 3. Arte

  Loft miskleun 2.0

  Reply
 4. Daniel

  Ik las dat Erik van Looy veel geld ging vragen voor de remake, maar in wezen moeten de Amerikanen gewoon een deal sluiten met de familie van Jeff Geraerts.

  Reply
 5. jelle

  Mooie cast, ben benieuwd

  Reply
 6. Alex

  Late we hopen dat het beter wordt dan het origineel.

  Reply
 7. Meekz

  Ik kan mij niets, maar dan ook niets, van de originele film herinneren. Dat is de impact dat De Zaak Alzheimer op mij heeft gehad blijkbaar…

  Reply
 8. Thomas

  Liam Neeson kan deze films blijven maken tot aan zijn sterfbed

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *