Morbius (2022) *½ recensie

Ik moet zeggen dat ik er vrij zeker van was dat The Requin (2022) de slechtste film van het jaar zou worden tot ik deze Morbius (2022) te zien kreeg. De film is één grote puinhoop van begin tot einde en veruit één van de zwakste realisaties in de comic-adaptatie wereld sinds Catwoman (2004). Dit is geen Marvel productie onder het toezicht van Kevin Feige maar wel een Sony Pictures film onder het toezicht van Avi Arad, die zowel verantwoordelijk was voor de eerste Iron Man (2008) maar ook films als 4: Rise of the Silver Surfer, Elektra, Fantastic Four en Blade Trinity.

Korte inhoud: Biochemicus Michael Morbius (Jared Leto) probeert zichzelf te redden van een zeldzame bloedziekte door een experimentele behandeling met vampiervleermuizen en elektroconvulsie-therapie. Tijdens het proces verandert hij echter in een soort van vampier, met de bijbehorende dorst naar bloed. Morbius walgt van zijn eigen bloedlust en gaat daarom op zoek naar criminelen waarvan hij vindt dat ze onwaardig leven.

Morbius the Living Vampire (of nog Michael Morbius) is een personage uit de strips van Marvel Comics. Hij werd bedacht als een soort tragische antiheld met vampierachtige krachten, die eigenlijk een biochemische oorsprong hebben. Wie zien hem opduiken in de strips zowel als schurk en als held. In de film is het trouwens niet duidelijk wat hij is, buiten een compleet nutteloze superheld. Hij creëert meer problemen dan dat hij er oplost en je voelt op geen enkel moment echt sympathie voor deze weirdo. Morbius is niet veel meer dan een irritant en mopperend CGI-wezen die het grootste deel van de film besteedt aan de existentiële vraag of hij volledige superschurk moet worden.

Regisseur Daniel Espinosa had nochtans met zijn Life (2017) een niet onaardige sci-fi thriller gemaakt, maar hier heeft hij toch wat de pedalen verloren. De film heeft geen interessante narratieve lijn, de montage is verschrikkelijk de dialogen zijn dom en soms had ik de indruk dat hij zich net iets teveel heeft laten leiden door Jared. De acteur brengt soms met bizarre vertolkingen, denk maar aan die bespottelijke vertolking in House of Gucci (2021) of de irritante over-acterende Joker vertolking in Suicide Squad (2016), maar hier wil hij net iets teveel de serieuze tour opgaan, maar het werkt niet. Morbius moet 150 miljoen dollar ophalen voor nog maar een break-even en het valt nog te bezien of de film nog maar in de buurt zal komen.

Normaal zou dit karakter ook in een Spider-Man film of een Venom film kunnen opduiken, maar dit zie ik in wezen niet meer gebeuren. Morbius is bovenal een saai karakter, zowel zijn ego als zijn alter-ego. Geen van beide bereikt iets waarvan je als kijker op het einde zegt dat je hem nu wil terug zien in een vervolgfilm. De enige keer dat Morbius geïnteresseerd lijkt te zijn in het werken aan het algemeen belang, is wanneer hij een paar duistere gangsters stalkt naar een laboratorium waar ze namaakgoederen maken. Maar eenmaal deze plotlijn zich ontrolt blijkt dat hij op de eerste plaats hun laboratorium wil kapen voor meer van zijn experimenten.© Sony Pictures

Morbius is geen (anti-)held die het moet opnemen tegen buitenaards kwaad, maar moet eigenlijk gewoon zijn rommel opruimen. Hij is de oorzaak van alle ellende en hij brengt ook niet alleen zijn lab partner Martine Bancroft (Adria Arjona) in gevaar maar ook zijn beste vriend Milo (Matt Smith) die ***spoiler*** toevallig op de serum botst en ook een vampier wordt – maar dan wel een hele slechte vampier die Morbius dan moet bestrijden ***end spoiler***. Er zit niets in het script van Matt Sazama en Burk Sharpless waar je je als kijker achter het personage staat in zijn beslissingen en acties.

In de film zijn ook nog een paar rollen voor talentvolle acteurs als Michael Keaton, Tyrese Gibson en Jared Harris, maar de enige acteur die me is bijgebleven is Matt Smith, maar hij kan deze puinhoop niet redden? Het is geen interessante Marvel origin story geworden maar een vampieren B-film van 75 miljoen dollar. De film draait sinds bij ons in de bioscoop.


Review Morbius (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 1,5 / 5

rating

*** Morbius trailer ***


4 Comments

 1. Shifty

  Eternals blijft voor mij de absolute stinker op vlak van comic adaptaties. Ik had nog wel plezier met Catwoman.

  Reply
 2. janni elizabeth moon

  Ik verwachtte een vreselijke, cringy, overacterende drek, ik verwachtte het gewoon niet van Matt Smith. De film was zo slecht als ik dacht dat het zou zijn. Maar ik vond Smith echt afschuwelijk slecht acteren.

  Reply
  1. Bava

   Ik dacht dat Smith eigenlijk best goed was, maar zijn karakter was vreselijk geschreven

   Reply
 3. Bjorn

  Een verschrikkelijk middelmatige film is veel minder vermakelijk dan een film die zo slecht is dat hij goed wordt…

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *