The Requin (2022) *½ recensie

Grote kanshebber voor Slechtste Film van 2022 is deze The Requin (2022), geschreven en geregisseerd door Le-Van Kiet, een Vietnamese cineaste die eerder in de aandacht kwam met zijn drama-thriller Furie (2019).

Korte inhoud: Jaelyn (Alicia Silverstone) geniet met haar geliefde Kyle (James Tupper) van hun vakantie in Vietnam. Deze verandert in een nachtmerrie wanneer een tropische storm hun verblijf aan zee wegvaagt. Het stel strandt op zee waar ze oog in oog komt te staan met haaien. Door een ernstig gewonde Kyle is het aan Jaelyn om hen uit hun benarde situatie te redden.

Deze prent is een mooi voorbeeld van een clickbate film. Je laat een mooie, verleidelijke, kortgerokte dame zien op de filmposter, maar deze dame komt nauwelijks aan bod, of de kop in het groot van een Hollywood-acteur die nauwelijks 10 minuten screentijd heeft of nog een affiche van een aanval van een haai terwijl deze haai pas een half uur voor het einde aan bod komt. Dat laatste is dus effectief het geval bij The Requin, een woord dat zelfs niet in de film voorkomt. ‘Requin’ is de Franse benaming voor ‘haai’. Waarom de film ‘The Requin’ heet slaat nergens op, en al zeker niet wanneer de haai in kwestie meerdere haaien zijn en ze alleen maar op het einde aan bod komen.

Het is dus meer een survival-film dan een haaienfilm, dus laat jullie niet misleiden door de marketingcampagne. Meer nog, het is meer een drama van een koppel die in een verwerkingsfase zit na het overlijden van hun pasgeborene. Er wordt dus veel in gepalaverd. En de dialogen zijn echt pijnlijk voor de hand liggend. Het zijn dialogen van een lang getrouwd koppel die oude wonden opentrekken. En gezien de situatie en de dialogen hebben Silverstone en Tupper er nog het beste van gemaakt.

Het verhaal speelt zich af op een strandretraite in Vietnam, ook al werd de film opgenomen in Florida, en hoofdzakelijk in een filmstudio en zit het vol speciale effecten. Ondanks het budget van 8,5 miljoen dollar zien de effecten er behoorlijk fake uit. Iets wat goed samengaat trouwens met het slecht acteerwerk en het krankzinnig verhaal. Een hevige tropische storm op het resort zorgde er namelijk voor dat de cottage waarin ze verbleven afgescheurd werd van het ponton. Bij mirakel drijft het huisje weg en hebben de twee deze storm tot zover overleefd.

Wat dan gebeurt is een aaneenschakeling van ‘Wat zou jij doen als’-scènes tot ze uiteindelijk op het lumineuze idee komen om hu vlot in brand te steken om zo een rooksignaal te geven naar een voorbijvarend schip. Je zou denken dat ze hun vlot gebruiken om terug naar de kust te roeien, maar dan had de film snel afgerond kunnen worden en deze haalt nu zelfs nog geen 90 minuten.

Ik denk niet dat deze film tezien zal zijn bij ons in de bioscoop, maar eigenlijk is dit wel de beste plaats om ervan te genieten met vrienden en samen een lach delen met de vaak absurde scènes. Kiet’s sterkte licht duidelijk in het Vietnamese martial arts genre en hopelijk keert hij snel terug naar datgene wat hij meer onder de knie heeft. Op zou de film al kunnen verschijnen op DVD en Blu-ray.


Review The Requin (2022)
Recensie door op

Beoordeling: 1.5 / 5

rating

*** The Requin trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *