The New Mutants (2020) *** recensie

De studio heeft EINDELIJK The New Mutants (2020) uitgebracht nadat de film in 2017 had moeten uitkomen maar met de overname van Fox een beetje werd weggeduwd in een vergeethoek. Er waren zelfs plannen om de helft van de film te reshooten, maar daar hebben ze dan uiteindelijk geen geld voor op tafel gelegd en ondertussen waren de castleden ook al 3 jaar ouder en dat kon je niet met cgi gaan verjongen.

Korte inhoud: Vijf jonge mutanten ontdekken hun speciale gaven terwijl zij tegen hun wil zitten opgesloten op een geheime basis. Ze moeten hun gevaarlijke krachten controleren. Ze zijn er niet op uit om de wereld te redden, de enigen die ze willen redden zijn zichzelf; zij vechten om te ontsnappen aan hun zonden uit het verleden.

De film had eigenlijk X-Men: The New Mutants moeten heten maar gaandeweg is de X-Men gesneuveld, waarschijnlijk omdat dit het gevoel zou geven dat dit een X-Men sequel zou zijn, wat het dus niet is. Het opzet was om een standalone film te maken die een beetje een buitenbeentje was op de andere X-Men films. De film werd geregisseerd en in script gegoten door Josh Boone, die eerder het zeemzoeterige The Fault in Our Stars (2014) had gemaakt. Het project werd gemaakt in een periode waarin veel teenage-films uitkwamen, van It (2017) tot series als Stranger Things (2017). De regisseur zocht zijn inspiratie in One Flew Over the Cuckoo’s Nest, The Shining, The Breakfast Club en A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, ook al zie ik dat niet meteen in de trailer.

In de hoofdrollen zien we Charlie Heaton (Sam Guthrie / Cannonball), Anya Taylor-Joy (Illyana Rasputin / Magik), Maisie Williams (Rahne Sinclair / Wolfsbane), Alice Braga (Dr. Cecilia Reyes), Henry Zaga (Sunspot / Roberto da Costa) en Blu Hunt (Danielle Moonstar / Mirage). Normaal was er ook een rol weggelegd voor James McAvoy als Charles Xavier, maar deze plannen gingen niet door.

De film is niet slecht maar eigenlijk ook niet goed. Het is een ‘ok’ film, en bijgevolg zal bij velen wel de teleurstelling groot zijn dat het niet meer dan dat is, gezien de vele artikelen over deze prent. Iedereen was er op een gegeven ogenblik mee bezig, maar nu de film er is begrijpen we dat de nieuwe eigenaar (Disney) nu niet meteen hoopvol was in zijn kansen aan de box-office en deze dus maar gedumpt heeft in een periode waarin het Covid-19 virus nog altijd slachtoffers maakt.

Het is 50% horrorfilm en 50% superheldenfilm, en uiteindelijk een flauw afkooksel van beide genres. Daar waar Logan erin geslaagd was om drama in het superheldengenre te steken, Kick-Ass dat deed met komedie en zelfs Chronicle dat met succes deed met het found-footage genre, slaagt deze New Mutants er niet on om ons echt te overtuigen.© Twentieth Century Fox / Walt Disney Studios Motion Pictures / Marvel Entertainment

De making off van deze productie zal waarschijnlijk boeiender zijn dan de film zelf. Ik weet dus ook niet echt wie de hoofdverantwoordelijke is voor deze lauwe kost. Ik heb tevens geen idee hoeveel inmenging er was van de studio in het artistieke proces. Een beetje horror, een beetje tiener-drama, een beetje superhelden-momenten, maar de mayonnaise pakt hier niet. Nochtans waren alle elementen aanwezig voor een sterke prent, met een stevige cast alsook een concept voor een meer karakter-driven X-Men film. En los van de stereotypen die ze voorstellen was er op papier wel een interessant uitgangspunt. De background stories van elk personage leggen duidelijke verbanden tussen hun manifesterende krachten en enkele echt gruwelijke gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, een soort afdaling in een psychologisch trauma die de horror zou moeten rechtvaardigen. Dat op zich was een verademing om eens iets nieuws te zien in de X-Men franchise.

The New Mutants zou 67 miljoen dollar hebben gekost (reken daar met Covid nog maar 3 miljoen bij) en het zou me niet verbazen dat dit meteen ook de grootste flop van de franchise zal worden, want 140 miljoen zullen ze nooit ophalen tijdens hun bioscooprun. Is dat jammer? Wel ja, want er was véél méér mee te doen en ik hoop echt dat Disney binnen een paar jaar dit project een reboot geeft. op verschijnt de film in ieder geval bij ons in de bioscoop.


Review The New Mutants (2020)
Recensie door op

Beoordeling: 3 / 5

rating

*** The New Mutants trailer ***


2 Comments

  1. Kons

    Wel spijtig want ik ben geen fan van de X-Men films maar dit project sprak me wel aan. Denk dat Disney nog wel een paar jaar zal wachten alvorens z een grote reboot zullen doen à la Iron Man en de Avengers. Ze zullen een goede Wolverine moeten vinden om de gehele franchise mee op te bouwen.

    Reply
  2. Flo

    Maisie Williams is nog het meest veranderd op die 3 jaar tijd.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *