Disney zet 4000 werknemers op straat na Fox fusie

Het zat er eigenlijk al een beetje aan te komen, en nu is het een feit geworden en dat cijfer zou misschien nog maar een begin zijn. Voor de fans is de aankoop van 20th Century Fox door Disney voor 71,3 miljard dollar eigenlijk een goede zaak. Voor heel wat werknemers van Fox waren het spannende dagen.

Fox had 15.300 werknemers in dienst, terwijl de kleinere nieuwe Fox Corp. ongeveer 7.000 mensen zal houden. De Hollywood Reporter zei vorige maand al dat er 4.000 banen verloren zouden gaan en dit is nu een realiteit geworden. In alle eerlijkheid dacht ik dat het cijfer nog groter zou zijn, want er zullen bij een fusie wel heel wat overlappende jobs zijn, en je kan als bedrijf die zomaar 2 personen op elke functie zetten. Onder de voorwaarden van de deal ontvangen Fox-aandeelhouders 38 dollar per aandeel in contanten of Disney-aandelen. Ze krijgen ook aandelen in de nieuwe Fox, geleid door Murdoch’s oudere zoon Lachlan. Dat bedrijf zal Fox News, het Fox broadcast network en Fox Sports 1 blijven exploiteren. Het zal zijn gericht op nieuws en sport – live-programmering die als minder kwetsbaar wordt gezien voor kijkersverliezen in een streaming-leeftijd – en is ook van plan zijn productie op te drijven van content die bestemd zijn voor een breed publiek.

Disney is gigantisch geworden. Na hun opkoop van Lucas Films, Marvel en Pixar zijn ze nu met Fox echt wel het dominante filmbedrijf in de wereld.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *