Watchmen Seizoen 1 (2019) **** Blu-ray Recensie

‘Watchmen’ moet zowat de ‘Lord of the Rings’ onder de graphic novels zijn. Een verfilming is niet eenvoudig vanwege het moeilijk verfilmbaar geachte bronmateriaal, een trouwe schare fans die alles met argusogen in de gaten houden en de verhaallijnen zijn zo ingewikkeld dat je vrijwel zeker met een nichepubliek werkt. In 2009 waagde Zack Snyder zich al eens aan een filmversie van de graphic novel van Dave Gibbons en Alan Moore, die vrij goed werd onthaald. Elf jaar later voelt Damon Lindelof (“Lost”, “The Leftovers”) zijn moment gekomen met een miniserie over de “Watchmen” (2019). Lindelof speelt echter op veilig en maakt geen boekgetrouwe verfilming, maar wel een eigen interpretatie die zich afspeelt in het universum van de Watchmen.

Korte inhoud: Agent Charlie Sutton (Charles Brice) wordt tijdens een routinecontrole neergeschoten door een lid van de Seventh Kavalry, een groep racistische blanken die niet vies zijn van geweld en de gemoederen opstoken. De politie onder leiding van Judd Crawford (Don Johnson) gaat de strijd aan met de Seventh Kavalry. Hij zet zijn beste agenten Angela Abar/Sister Night (Regina King) en Wade Tillman/Looking Glass (Tim Blake Nelson) op de zaak om de organisatie definitief te ontmantelen.

In 1986 zorgden schrijver Alan Moore en illustrator Dave Gibbons voor beroering in de comicwereld met hun twaalfdelige serie “Watchmen”. Hun reeks over een groep afvallige superhelden was heel anders dan superheldenseries zoals Superman of Batman, speelde zich af in een alternatief universum en was veel duisterder en gelaagder dan de reeds bestaande superheldenseries. De satirische kijk op het superheldenverhaal groeide echter al snel uit tot een cultklassieker en een van de meest invloedrijke publicaties in het genre.

En dit trekt natuurlijk aandacht van de film- en televisiewereld. Na Dawn of the Dead en 300 had Zack Snyder in 2009 voldoende krediet opgebouwd bij de studiobonzen om zijn versie van Watchmen te maken. Watchmen werd goed onthaald en sleepte een aantal prijzen in de wacht, maar je voelde dat er nog meer uit het universum te halen was. Kolfje naar de hand van Damon Lindelof, die met series als “Lost” en “The Leftovers” bewezen heeft dat hij niet vies is van ingewikkelde verhaallijnen en fantastische plots.

Lindelof, zelf fan de reeks, zei dus geen nee toen zender HBO hem contacteerde om een miniserie te maken. “Watchmen” speelt zich af na de gebeurtenissen in de comic, wat Lindelof de kans geeft om minder rekening te houden met de graphic novel zelf (en de kritische fans daarvan). Ook niet alle personages uit de comic doen mee in de serie, Dr. Manhattan duikt wel na enkele afleveringen op, en ook Adrian Veidt (Jeremy Irons) en Hooded justice (Jovan Adepo) zijn van de partij, maar Rorschach of Nite-Owl zijn niet aanwezig.

Daarentegen zijn er wel nieuwe gemaskerde helden zoals Sister Night of Looking Glass. Sister Night is politieagente Angela Abar die net als haar collega’s bij de politie gedwongen is gemaskerd haar beroep uit te oefenen omdat agenten niet meer herkenbaar hun beroep kunnen uitoefenen doordat jaren geleden het hele politiekorps is uitgemoord tijdens de ‘White Night’. Door de introductie van nieuwe personages bereiken Lindelof en co ook een nieuw publiek dat niet heel bekend is met het Watchmen-universum. Het is een slimme aanpak, en met veelvuldige verwijzingen naar de comic weet Lindelof ook de trouwe fans te plezieren.


© Warner Home Video

De serie begint met een scène tijdens de (waargebeurde) Black Wall Streetslachting in Tulsa in 1921 waar een blanke menigte zwarte burgers en hun bedrijven aanvallen. Er vallen honderd slachtoffers, maar één jongetje weet te ontsnappen en speelt later een belangrijke rol in de serie. De serie weeft waargebeurde feiten zoals de rellen in Tulsa doorheen fictieve gebeurtenissen uit het Watchmenuniversum. Zo is acteur Robert Redford president en hebben de Verenigde Staten met de hulp van Dr Manhattan de Vietnamoorlog gewonnen.

Actuele thema’s als racisme en machtsmisbruik lopen als een rode draad doorheen “Watchmen” en ondanks het feit dat de serie zich in een ander universum afspeelt, voelt “Watchmen” bijzonder actueel en relevant. Het is niet nodig om de graphic novel gelezen te hebben, maar het valt wel aan te raden om de wereld van de Watchmen beter te begrijpen en ten volle te kunnen genieten van deze unieke serie. Zoals we van HBO gewend zijn, is dit weer een kwaliteitsserie. De 26 Emmy nominaties zijn niet meer dan verdiend.

De box met alle 9 afleveringen en een heleboel – doorgaans vrij korte – features ligt vanaf in de winkels.


Review Watchmen (2019)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Watchmen Seizoen 1 trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *