Salem’s Lot van Stephen King wordt opnieuw verfilmd

Salem’s Lot is een 400-pagina tellende horrorroman uit 1975 van de Amerikaanse schrijver Stephen King. Het was zijn tweede boek die 4 jaar later ook een verfilming kreeg met een twee-delige film waarin we ondermeer “Starsky & Hutch” acteur David Soul en James Mason zagen opduiken. Nadien in 2004 is er een nieuwe poging ondernomen met Rob Lowe en Donald Sutherland.

© Warner Home Video

Net zoals de verfilming van It (1990) waren het lange films vol met goede bedoelingen maar de uitwerking was niet altijd even geslaagd, en dat had alles te maken met het feit dat twee rivaliserende vampierenfilms in die periode in de maak waren, met name John Badham’s Dracula (1979) en Werner Herzog’s Nosferatu: Phantom der Nacht (1979). Warner besloot dan maar de adaptatie te versluizen naar een iets goedkopere tweedelige tv-productie via hun Warner Brothers Television.

Maar de verfilming van It (2017) bewees dat het bronmateriaal van King zeker goed is voor echte hedendaagse horror, en dat is nu de hoop voor de nieuwe adaptatie met Salem’s Lot (2021). Het verhaal gaat over een schrijver genaamd Ben Mears die terugkeert naar de stad Jeruzalem’s Lot (of kortweg ‘Salem’s Lot’) in Maine, waar hij van vijf tot negen jaar woonde. Ben is van mening dat het landhuis bezeten is door het kwade. Op zijn 10 jarige leeftijd heeft hij een spookachtig wezen aangetroffen en deze gedachte is hem blijven achtervolgen. Hij komt erachter dat het huis werd verhuurd aan de antiquairs Richard K. Straker en zijn partner Kurt Barlow die permanent op reis zijn. Wanneer mensen aan bloedarmoede beginnen te sterven, gelooft Ben dat de partner van Straker een vampier is. Maar hoe kan hij zijn vrienden ervan overtuigen dat hij niet gek is?

Gary Dauberman, die eerder Annabelle Comes Home (2019) regisseerde als debuutfilm, maar ook de scenario’s schreef van It en The Nun (2018). James Wan zou de film produceren. Het project zit dus wel in vertrouwde horrorhanden. Vampierenfilms zijn echter al zo oud als de straat en het idee van vampieren die zich nestelen in een klein Amerikaans stadje is niet nieuw. Zo heeft dit al een beurt gekregen met Fright Night (1985) van Tom Holland. Een film die heel wat inspiratie zocht in Salem’s Lot, zoals het huis met de grote trap en het raam op de achtergrond, de kelderfinale bij zonsopgang, de oudere man / jongere vampierjagers. De hoofdvampier in Fright Night is ook vergelijkbaar met het Barlow-personage in de roman van Stephen King, die drastisch werd gewijzigd in de tv-film.

Klein detail, de titel van de roman ‘Salem’s Lot bevat een apostrof voor het woord Salem omdat de titel naar verluidt de verkorte versie is voor “Jerusalem’s Lot”; de werkelijke naam van de stad waar het verhaal zich afspeelt. Om verwarring over de aanpassing van de miniserie te voorkomen, wordt de stad meestal ‘Salem’s Lot’ genoemd en werd de eerste apostrof uit de titel van de film geschrapt. Het boek verwijst dus in geen geval naar Salem, het dorp waar in 1692 de Salem Heks-berechtingen plaatsvonden, en waarvan trouwens een film (The Crucible) en een tv-serie (“Salem”) van bestaat. Er zijn geen heksen in de roman van King.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *