Annabelle Comes Home (2019) **½ Blu-ray recensie

Na Annabelle (2014) en het niet onaardige Annabelle: Creation (2017), kon het niet anders dat de film nog een derde deel zou krijgen om zo een volwaardige trilogie te worden. Maar zoals zoveel threequels begint er slijt op het concept te komen van James Wan. Annabelle Comes Home (2019) is sinds gisteren uit op DVD en Blu-ray.

Korte inhoud: Om Annabelle ervan te weerhouden nog meer schade aan te richten, plaatsen de paranormale onderzoekers Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga) de bezeten pop binnen de afgesloten artefactenruimte in hun huis. Het gaat echter mis als Ed en Lorraine een dag van huis gaan en Mary Ellen (Madison Iseman) op hun dochter Judy (Mckenna Grace) laten passen. Een vriendin van Mary Ellen komt langs en gaat de gevaarlijke kamer in, waarna ze de beruchte pop bevrijdt. Met als gevolg dat Annabelle alle boze geesten in de kamer wakker maakt.

Annabelle weet dus een spiritueel pad te openen waarmee alle andere vervloekte items tot leven komen. Dat had op papier misschien wel de leukste film moeten opleveren uit de franchise maar Gary Dauberman, schrijver van de twee vorige films en hier de film als regiedebuut mocht maken, bakt er niks van en herkauwt datgene wat regisseurs John R. Leonetti en David F. Sandberg al hadden uitgewerkt met Annabelle. Er is nergens een sprankel van originaliteit te bespeuren. Laten we in ieder geval hopen dat de makers van The Conjuring 3 (2020) niet dezelfde fouten zullen maken. Deze film, ook al met de personages Ed en Lorraine Warren zou pas in september van 2020 moeten uitkomen.

Annabelle Comes Home heeft dezelfde toon als al die andere paranormale horrorfilms en wanneer je ondertussen al 10 keer dezelfde jump scare vanachter de deur, in de spiegel of uit de kast hebt zien rollen, is hun schrik-vermogen aanzienlijk verminderd en kan je de verveling nog nauwelijks de baas. De makers hebben gewoon hun kans verkeken om om creatief om te springen met alle artefacten die de Warren’s op slot en grendel hadden gezet (zoals daar zijn: het Samurai pak, Mourner’s armband, het cimbaal aapje, Ferryman toll munten, het huwelijks kleed, Future television, schrijfmachine, piano, verschillende maskers, Black Shuck Book, Rooster Weather Vane, Rory’s muziekdoos). Dit had gewoon een véél betere film geweest, maar ze hebben op safe willen spelen en zo een wisselvallige film afgeleverd. Dit hebben gezegd, de film heeft 30 miljoen gekost om te maken en toch wereldwijd 225 miljoen opgebracht. Dus een 4de deel is alsnog niet uitgesloten en zal waarschijnlijk afhangen van het succes van The Conjuring 3.

Ze hebben een goede cast dus over de vertolkingen valt niks op aan te merken en met een budget van 30 miljoen kan je visueel sterk uitpakken, dus op dat vlak is de production design zeker van niveau. Er zijn een paar leuke momenten van humor te bespeuren maar deze zijn zeer schaars. Wilson en Farmiga dienen in wezen slechts als boekensteunen, die aan het begin en aan het einde kort verschijnen voor continuïteit van de franchise. Maar hier treden anderen op de voorgrond zoals de twee jonge meisjes

Op de DVD en Blu-ray zijn verschillende degelijke extraatjes, te beginnen met een driedelige documentaire achter de schermen. Elk van de segmenten is gewijd aan een ander element van de film: het Ferryman-personage, een Bloody Bride en de weerwolf. Gecombineerd duurt dit ongeveer elf minuten. “The Artifact Room and the Occult” is een reis door de Warrens ‘kamer, met een spotlight op verschillende opmerkelijke objecten erin. “The Light and the Love” gaat over Ed en Lorraine, die hun liefdesverhaal benadrukken te midden van de gevaren van hun griezelige beroep. Beide duren minder dan vijf minuten en zijn meestal promotioneel van aard, hoewel fans van de serie er toch van zullen genieten. Ten slotte zijn er elf minuten deleted scenes, inclusief een overweldigend alternatief einde. De finale die in de film wordt gebruikt, is veel effectiever. Spijtig genoeg geen audio-commentaar over de gehele film.

rating

Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 4 februari 2019

*** Annabelle Comes Home trailer ***

2 Comments

  1. Daan

    Ik had slechter verwacht. Cinematografisch was het helemaal dik in orde, maar écht spannend werd het niet. Desondanks heb ik me eigen toch prima vermaakt. Deze film valt voor mij onder de categorie: prima tussendoortje.

    Reply
  2. Vaader

    De tweede vond ik de beste, maar inderdaad een gemiste kans om niet met de artefacten te werken.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *