Welke Oscar-films overstijgen de controversie

‘The Academy’ moet beslissen welke films, acteurs en filmmakers genomineerd zullen worden voor de 91e Oscar uitreiking, en deze mannen en vrouwen zijn deze week druk bezig (of dat mogen we hopen) met het bekijken van screeners. Maandag 14 januari 2018 is de deadline en dinsdag 22 januari worden de genomineerden bekend gemaakt. Het is dus ‘nu’ dat we veel “vuile was” zullen lezen over Oscar-films en hun cast. Geloof het of niet, tegenwoordig worden ook agentschappen ingezet om “fake news” te schrijven over concurrerende films of op z’n minst zoeken naar die ene homofobe of seksistische Twitter-quote die een acteur of regisseur in diskrediet kan brengen. Vroeger was slechte reclame ook reclame, tegenwoordig liggen de kaarten toch anders.

Elk jaar krijgen we dezelfde bedenkelijke nieuwsartikels te lezen op filmsites, en soms is het voor ons ook moeilijk om uit te maken of hier eigenlijk wel enige grond van waarheid achter steekt. Gelukkig is het een drukke periode voor de leden en hebben ze niet altijd de tijd om alles te lezen op social media. Zo was er vorig jaar een opgebouwde controverse alsof het script van The Shape of Water (2017) plagiaat zou zijn, of nog dat Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) een racistische film was, en ik zwijg nog over de homofobe comment van Gary Oldman, net toen hij op het punt stond de Oscar te winnen voor zijn rol in Darkest Hour (2017).


A Star Is Born © 2018 Warner Bros.

Hoe zit het dit jaar? Zoals al eerder gezegd vermoed ik dat A Star Is Born (2018) de Oscarfilm van het jaar zal worden. En dus zijn alle peilen nu gericht op Lady Gaga, die een bittere concurrentiestrijd zal moeten leveren met Glen Close voor haar rol in The Wife (2017), maar vooral Olivia Colman voor haar rol in The Favourite (2018). En de vuile was die werd opgehangen was deze van Lady Gaga, die klaarblijkelijk een duet heeft opgenomen met de seksueel delinquent R. Kelly, die nu met de documentaire reeks “Surviving R. Kelly” niet meteen iemand is met wie je geassocieerd wil worden. (De docu reeks van zes lang uitgetrokken episodes over de sex tape en de getuigenissen van vrouwen en familieleden die betrokken waren. Had eigenlijk een betere docu kunnen zijn mocht het 60-90 minuten lang duren ipv 6 keer 50 minuten). Het duet werd opgenomen in 2013, wat lang na de eerste beschuldigingen was tegen R. Kelly.

Lady Gaga zag haar Oscar-kansen zo als sneeuw voor de zon smelten, en ging meteen in tegenaanval door de song op iTunes en andere streamingdiensten te verwijderen en zich publiekelijk te verontschuldigen voor deze misstap. Ze zegt dat het fout en onverdedigbaar is en dat ze de song ondertussen heeft verwijderd. Ze voegt er ook aan toe dat ze zelf een slachtoffer is van seksueel misbruik en dat ze de song heeft opgenomen in een donkere periode in haar leven. Ze zegt dat ze alle slachtoffers van seksueel misbruik wil ondersteunen en dit tevens in haar hele loopbaan duidelijk heeft gemaakt. Haar beslissing om met Kelly samen te werken, zegt ze, laat zien ‘hoe expliciet geflipt haar gedachten toen waren. Zo zie je maar hoe snel iemand op de knieën gaat indien de kansen op een Oscar in de weegschaal liggen.


The Incredibles 2 © 2018 Walt Disney Studios Motion Pictures Belgium

Iets wat ook wat ligt te sluimeren is de Lasseter-affaire, die misschien een schaduw zal werpen op de kansen van Pixar’s The Incredibles 2. Lasseter werd herhaaldelijk beschuldigd van handtastelijkheden en misplaatste commentaren op de werkvloer. De ‘Time’s Up’ beweging is niet geheel opgezet met de nieuwe benoeming in een hoge functie van Lasseter in Skydance Animation. En hoewel dit bedrijf nog geen animaties heeft uitgebracht, heeft Lasseter wel gewerkt op The Incredibles van Brad Bird als uitvoerend producent, en naar verluidt ook op de sequel.

Het team van Sony Pictures Animation die met Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) hun eerste animatiefilm hebben uitgebracht die een Golden Globe won voor Beste Animatiefilm, zijn uiteraard niet geheel ontevreden met het heropduiken van Lasseter op de vooravond van de verkiezingen. Zeker wanneer je weet dat de Spider-Man film toch minder succesvol was aan de box-office (278 miljoen dollar met productiebudget van 90 miljoen) dan de Incredibles sequel (1,24 miljard dollar met een productiebudget van 200 miljoen). Qua ratings bij de recensenten zijn de films aan elkaar gewaagd, dus zou dit nieuws misschien wel voor een doodsteek kunnen zorgen voor Pixar.


Green Book © 2019 Entertainment One

En dat is er nog Green Book (2018) van Peter Farrelly, die nu nog maar eens commentaren krijgt over zijn gedrag tijdens de audities van There’s Something About Mary (1998) waarbij hij als grap zijn penis zou hebben “geflasht” aan actrice Cameron Diaz. In tijden van #MeToo komt zoiets terug als een boemerang. En daar blijft het niet bij, want er kwam ook nog het nieuws dat producer van de film, scenarist en acteur Nick Vallelonga in 2013 Donald Trump gelijk zou hebben gegeven toen deze zei dat moslims aan het dansen waren terwijl de Twin Towers aan het instorten waren. Hij zou ondertussen zijn Twitter-account hebben verwijderd maar spijtig genoeg net een paar dagen te laat. Of dit een impact zal hebben zullen we pas weten op zondag 24 februari 2019.

4 Comments

 1. Sarah

  A Star is Born is echt wel een goeie film en die stem van Bradley Cooper 😮

  Reply
 2. ThomasV

  Diegene die niks op zijn kerfstok heeft, heeft misschien ook niet zo zot veel gedaan in zijn leven…

  Reply
 3. Tibbles

  De meeste van die films hebben al een Golden Globe gewonnen, dus die kunnen ze niet meer kwijtspelen.

  Reply
 4. Berten

  Lady Gaga gaat zo NIET winnen! Met of zonder controversie.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *