Coming 2 America heeft een regisseur te pakken

Paramount Pictures heeft zonet regisseur Craig Brewer (Black Snake Moan, Hustle and Flow, Footloose remake) aangesteld om Coming 2 America te regisseren, en brengt uiteindelijk het vervolg op de kaskraker uit 1988 terug naar het witte doek. En ja hoor, Eddie Murphy is klaar om zijn rol als Akeem, de in de watten gelegd Afrikaanse prins die zijn “royal penis” liet wassen door 3 bloedmooie bedienden, terug op te nemen.

coming_to_america_1988_poster.jpg

In de eerste film was Akeem de kroonprins van Zamunda, een koninkrijk in Afrika. Hij groeide op in ongekende luxe met bedienden voor alles wat hij zich kan wensen. Wanneer hij op 21-jarige leeftijd werd voorgesteld aan zijn bruid wist hij na een kort gesprek dat zij niet de ware was. Hij vroeg zijn vader toestemming om naar Amerika te gaan om daar een bruid te zoeken. Aangekomen in Amerika nam de steenrijke prins samen met zijn bediende Semmi (Arsenia Hall) een arme levensstijl aan. Akeem wou namelijk een vrouw zoeken die op hem valt vanwege zijn persoonlijkheid en niet vanwege zijn rijkdom.

Brewer regisseerde Murphy in Dolemite Is My Name en de ster wilde graag weer met hem samenwerken. Het vrouwelijke empowerment-thema van het origineel lijkt actueel in het huidige klimaat en dus kwam het idee om opnieuw Coming to America te reanimeren. Kenia Barris herschrijft een script, zich inspirerend op de originele film van scenaristen Barry Blaustein en David Sheffield. Kenya Barris is echt wel een komisch talent en met hem hebben ze wel een interessante figuur die deze sequel wel wat overtuiging kan geven en tevens actueel kan maken. Murphy zal mede de film produceren.

Toch lijkt mij deze sequel een beetje te laat te komen. Had leuk geweest in de vroege jaren 90 maar ondertussen kunnen de acteurs hun leeftijd niet meer wegsteken. Niemand wil dan ook een scène zien met jonge meisjes die het geslacht van een oude man aan het wassen zijn. En wat we ook niet willen zien is een film waarin de zonen en/of dochters het roer overnemen. Ofwel maak je een remake met een nieuwe cast, ofwel een sequel met de oorspronkelijke cast (voor zover ze nog leven en actief zijn). Maar ik herinner me dat er bij de release van de eerste film wat controversie was rond het verhaal. Er was een geurtje van plagiaat met iemand die beweerde dat het concept was gestolen. Dit zal waarschijnlijk jarenlang hebben aangesleept en misschien was dat ook de reden waarom er geen sequel kwam. Naast het feit dat het niet eenvoudig is om hier een vervolg aan te breien, want het verhaal was af. Ook al wou de vrouw niet trouwen, stapten ze uiteindelijk in het huwelijksbootje. Tja, veel “vrouwelijke empowerment” heb ik toch niet gezien in die eerste film.

Murphy is in ieder geval niet meer zo relevant en hij probeert al jaren zijn ‘mojo’ terug te vinden met films die hem eerder hebben groot gemaakt, cf. Beverly Hills Cop 4, maar het werd gaandeweg duidelijk dat BHC 4 er niet zou komen en dat er meer interesse was in deze film. Binnenkort Top Gun 2 ook al 30 jaar na datum …

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *