Darkest Hour (2017) **** Blu-ray review

Er zijn maar weinig rollen van Gary Oldman niet aan kan, maar tot op heden waren het vooral bijrollen waarin hij uitblonk. Deze keer had hij een dramatische hoofdrol te pakken met de vertolking van Winston Churchill in Darkest Hour (2017), een film die volgendeweek woensdag 30 mei 2018 uitkomt op DVD, Blu-ray en 4k Ultra HD.

darkest_hour_2017_poster.jpg

Korte inhoud: ‘Darkest Hour’ werpt een blik op het leven van Winston Churchill (Gary Oldman). Binnen enkele dagen dat hij de premier van Groot-Brittannië is geworden staat hij voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van een natie. Wanneer de Duitsers bezig zijn West-Europa te bezetten doet Churchill, ondanks weerstand van zijn eigen partij, een poging de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen.

Iedereen zou vermoeden dat Oldman al een paar Oscars heeft gewonnen, maar niet dus. De enige film waarvoor hij genomineerd was, is de thriller Tinker Tailor Soldier Spy (2011). Toch wel opmerkelijk. Maar dit is dus zijn eerste film waarvoor hij een Oscar kreeg, ook al was hij wel een beetje verborgen achter een dikke laag make-up en prostetics.

Churchill is één van de belangrijkste personen van de 20ste eeuw, een figuur gebouwd op een pak tegenstrijdigheden die al heel wat vurige discussies heeft opgeleverd. De voormalige legerofficier was geen model politicus. Hij hield er een ongezonde levensstijl op na en gaf veel van zijn orders uit vanuit de slaapkamer. Toch is hij uitgegroeid tot een van de ‘grote mannen’ van de geschiedenis, een figuur die groter is dan het leven en waarvan veel gebreken vaak onder de mat worden geveegd om een meer inspirerend beeld te behouden.

Darkest Hour is geregisseerd door Joe Wright, een filmmaker wiens oeuvre toch wel heel wat uiteenlopende films heeft (Atomement, Pride & Prejudice, Hanna, Anna Karenina). Maar het waren lang niet allemaal kaskrakers, denk maar aan de Pan flop. Ik blijf echter erg nieuwsgierig hoe hij het verhaal van Winston Churchill zal aanpakken, vooral omdat Darkest Hour zich richt op een momentopname uit zijn leven en dus de typische biopische formule uit de weg gaat. Het script is afkomstig van Anthony McCarten, die een schitterend script had geschreven voor The Theory of Everything (2014).

Dit is tevens de laatste film van John Hurt, die dit jaar stierf op 77-jarige leeftijd aan de gevolgen van pancreaskanker, ook al speelt hij in geen enkele scène. De acteur was veel te zien om naar de set te komen, maar de film wordt toch opgedragen in zijn naam.

De regie en de vertolkingen waren hier op z’n best, het probleem zit soms wat met het ritme. Vreemd genoeg waren het vooral de dialogen die voor een zeer snel tempo zorgden (een beetje zoals de Aaron Sorkin films), zoals die scène met Churchill in de metro. Spijtig genoeg waren er niet meer scènes als deze, voor mij dan toch wel één van de beste momenten uit de film. Darkest Hour heeft voor de rest zo goed als geen actie-scènes, dus verwacht hier zeker geen tweede Dunkirk (2017). Dit film is meer Sorkin dan Nolan. Bijgevolg is het niet meteen een film voor het grote publiek. Met zijn productiebudget van 30 miljoen dollar kon het toch 147 miljoen dollar ophalen tijdens zijn bioscoop-release, en de meeste mensen die de film hebben gezien vond deze ook wel goed. Het gebrek aan actie en het soms wat onevenwichtige ritme in de film is slechts een milde klacht.

darkest_hour_2017_4k_ultra_hd_pic01.jpgdarkest_hour_2017_4k_ultra_hd_pic02.jpgdarkest_hour_2017_4k_ultra_hd_pic03.jpg
© Universal Pictures Benelux

Op het einde bewijst Darkest Hour dat een film op de conventionele manier niet opwindend hoeft te zijn om een publiek te plezieren. Ik was volledig verkocht door bepaalde scènes, gewoon vanwege de context en de dialogen. Het saaie uiterlijk en het trage tempo is niets vergeleken met de sterke vertolkingen en het gevoel van authenticiteit waarmee alles in beeld werd gezet. Van de perfecte muzikale score van Dario Marianelli tot alle acteerprestaties van alle nevenpersonages, ik denk dat Darkest Hour gemakkelijk tot de beste films van 2017 kan behoren. Hij zat niet in onze lijst maar dat had te maken met de late release (was pas in januari in België). Alle lif gaat toch naar Gary Oldman voor een sterke vertolking.

En ja hoor, er is nog een andere Churchill film die dit jaar is uitgekomen, met name Churchill (2017) met Brian Cox in de hoofdrol. Deze film concentreert zich op de 96 uren voor de invasie van Normandië en werd een pijnlijke box-office flop. De Blu-ray van Darkest Hour komt met audio-commentaar van regisseur Joe Wright, alsook een making of film over de transformatie van Gary Oldman en een blik op de oorlogsgeschiedenis. Een aanrader!

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 25 mei 2018

 


*** Darkest Hour trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *