Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) *** Blu-ray review

De Britse regisseur/scenarist Martin McDonagh is een beetje van een rare vogel. Hij maakt geen mainstream films, ook al werkt hij vaak met Hollywoodsterren. In Bruges (2008) was een wacko zwarte komedie en zijn absurde Seven Psychopaths (2012) serveerde ons een off road actiefilm met heerlijk geschifte karakters. Maar deze Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) is tot nu toe wel zijn meest volmaakte film.

three_billboards_outside_ebbing_missouri_2017_4k_ultra_hd.jpg

Korte inhoud: Nadat er maanden verstreken zijn in de moordzaak van haar dochter zonder de dader gevonden te hebben, maakt Mildred Hayes (Frances McDormand) een gedurfde stap. Ze laat op drie billboards, die weggebruikers naar haar stadje leiden, een controversiële boodschap maken gericht aan William Willoughby (Woody Harrelson), de sheriff van de stad. Als zijn hulpsheriff Dixon (Sam Rockwell), een onvolwassen moederskindje met een voorliefde voor geweld, betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en Ebbings wetshandhavers alleen maar verergerd.

We duiken onder in een klein stadje nabij Missouri, ook al is deze film gedraaid in Noord-Carolina. En de normen en waarden liggen toch net iets anders in kleine stadjes dan in grootsteden. Iedereen kent iedereen en dus liggen de relaties net iets informeler. En dit is uiteindelijk de kracht van de film, evenals een aantal uitstekende acteerprestaties van onze drie hoofdacteurs (McDormand, Harrelson en de altijd betrouwbare Sam Rockwell). Maar er zijn ook sterke ondersteunende rollen zoals deze van Caleb Landry Jones, John Hawkes en uiteraard Peter Dinklage.

De film werd ook bediend met een passende score van Carter Burwell die wel wat doet denken aan zijn scores die hij schreef voor de gebroeders Coen. Toch kan je deze film niet gelijkstellen met een Coen-film, daarvoor mist McDonagh de finesse en stijl van een Joel Coen. Qua humor is de regisseur ook niet verlegen om op het randje van de racistische of seksistische humor te gebruiken. Er wordt zelfs een beetje gelachen met dwergen (zoals dat ook al het geval was met In Bruges). En subtiel is het niet altijd. McDonagh heeft niet het gevoel voor humor die de Coen broers delen en daar wringt soms wel eens het schoentje.


 Three Billboards Outside Ebbing, Missouri animated picture Three Billboards Outside Ebbing, Missouri animated picture Three Billboards Outside Ebbing, Missouri animated picture

© Twentieth Century Fox Home Entertainment, LLC

Wanneer hij zich niet met humor bezighoudt, levert McDonagh een solide ingehouden drama en gelukkig heeft dat voorrang. In wezen heeft Three Billboards een klassieke 3-act structuur en toch voel je nooit echt waar deze film naar toe gaat, en dat vond ik dan weer een pluspunt. McDormand heeft met deze film ook een beetje van een comeback gemaakt, want sinds het Oscar-winnende Fargo heeft ze niet zo heel veel sterke rollen gekregen. Is het de 5 sterren film zoals iedereen schijnt te beweren? Nope, het is een sterk drama met bijster goede vertolkingen en een briljant concept, maar qua toon voelt de film heel onevenwichtig aan. Er zijn tevens sommige plotontwikkelingen die absoluut niet werken en ik tot op vandaag niet begrijp waarom ze niet uit de film werden gemonteerd, als was het maar om de duurtijd van 115 minuten in te korten. McDonagh moet zeker nog groeien als een volwassen filmmaker, maar hij is goed op weg.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri is vanaf 23 april beschikbaar als download, vanaf 7 mei te huur via VOD en vanaf 9 mei 2018 verkrijgbaar op Blu-ray en DVD. Er staat uren aan bonusmateriaal op de 4K Ultra HD Blu-ray, Blu-ray en DVD. Zo beschikken alle versies over verwijderde scènes, een galerij en de bioscooptrailers. Een heel speciale extra is de met een Oscar bekroonde korte film “six shooter” van regisseur Martin McDonagh.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 4 januari 2018

 


*** Three Billboards Outside Ebbing, Missouri trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *