The Shape of Water (2017) **** Blu-ray review

Ik ben een fan van Guillermo del Toro zijn werk sinds Cronos (1993). Niet al zijn films waren filmhits, maar vervelend waren ze nooit. Pan’s Labyrinth (2006) was tot nu toe zijn beste film, maar deze The Shape of Water (2017) is misschien net iets meer volmaakter als een film.

Korte inhoud: 1962, gedurende de Koude Oorlog. De dove schoonmaakster Elisa (Sally Hawkins) vindt op een dag samen met haar collega Zelda (Octavia Spencer) een visachtig creatuur waarvoor ze snel empathie voelt. Dit wezen is de laatste van zijn soort en wordt door de Amerikaanse overheid bestudeerd om eventueel te worden ingezet in het leger of in de ruimtevaart. Bijgevolg probeert Amerika dit verborgen te houden voor Rusland. Elisa wil het amfibisch wezen helpen ontsnappen uit het laboratorium.

The Shape of Water laat zich beïnvloeden door de paranoia van de Koude Oorlog in Amerika, alsook door de geheimzinnigheid van het Roswell-incident en betuigt uiteindelijk ook eer aan de oude Hollywood-monsterfilms. De film voelt ook heel Europees aan die niet zo heel ver van de wereld van Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain (2001). Dat Guillermo werkt met de Deense Director of Photography Dan Laustsen zal ook wel een invloed hebben gespeeld.

De vertolkingen zijn van een hoog niveau en dat zal wel bepalend zijn geweest voor de grote Oscar-buzz bij aanloop van The Academy Awards. Sally Hawkins speelt bijzonder overtuigend als de schoonmaakster zonder stem. En uiteraard is er ook nog de altijd betrouwbare Michael Shannon naast de altijd zalige Richard Jenkins, die een broodnodige luchthartigheid brengt en ondanks dat hij beter bekend staat om zijn dramatische rollen, wordt hij vaak over het hoofd gezien voor komedies ook al heeft hij een perfecte timing.


© 2018 Twentieth Century Fox Film Belgium

Op papier klinkt The Shape of Water waarschijnlijk absurd, maar het is een visueel en emotioneel spektakel geworden die erin slaagt om lief, spannend en opwindend te zijn, en heel wat is te danken aan de fijngevoeligheid en de passie van Guillermo die toch wel één van de beste filmmakers is van het moment – ook al is hij in staat om zwakke films te maken. Maar hier viel alles mooi in zijn plooi. Hij brengt alles meesterlijk in balans en combineert een romantisch liefdesverhaal en een sci-fi schepselverhaal tot een zeer overtuigend avontuur.

Ondertussen is de DVD en Blu-ray van de film beschikbaar met maar liefst 63 minuten aan extraatjes. Het enige wat ik miste was de audio-commentaar van de regisseur.

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 17 juni 2018


*** The Shape of Water trailer ***

2 Comments

 1. Jonathan

  De titel voor de film had moeten zijn: “The Creature from the
  Black Lagoon falls in love”

  Reply
 2. Damien

  Visueel pareltje. Mooi verhaal, sterke vertolkingen, maar desondanks raakte me niet echt.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *