De Kevin Hart oscar-saga is krankzinnig

We hebben het hier al een aantal keren gehad over de trollen op Twitter en Facebook die gaan grasduinen in het verleden van celebrities om deze dan aan de schandpaal te nagelen met quotes die ze in een ver verleden hebben gemaakt. Dit had als gevolg dat filmmakers hun Twitter account gingen verwijderen na de James Gunn rel, zelfs acteurs kregen de wind van voren of werden gedwongen op te stappen. Maar deze waanzin lijkt maar niet te stoppen, en het volgende slachtoffer is acteur Kevin Hart die nog maar een paar dagen geleden de kandidaat was om de komende Oscar-show te hosten.


Photo by Courtesy of Warner Bros. Picture © 2015 Warner Bros. Entertainment Inc.

Ondertussen heeft hij bedankt voor de eer, en dan omwille van de backlash die hij kreeg voor een aantal “homofobe tweets” van pakweg 8 jaar geleden. Wat je moet weten van Kevin, hij is niet alleen geniale komedie acteur, maar zijn stand-up comedy stijl waarin hij uitblinkt is net ‘insult comedy’. Iedereen gaat eraan als hij aan het ranten is. Dit is een vorm van komedie die al jaren bestaat sinds Groucho Marx en misschien wel de meest bekende insult komiek is Don Rickles. In zijn voetsporen zien we Bill Burr, Jimmy Carr, Joan Rivers, Louis C.K., Sarah Silverman, Ricky Gervais, en ga zomaar verder. In dezelfde lijn zijn zelfs de celebrity roasts ontstaan met de hilarische Jeffrey Ross. Om dan een quote uit zijn context te sleuren en hiermee een karaktermoord opzetten is er zo los over. En het feit dat de Academy hiermee is meegegaan is schandalig, maar ik verwacht niks anders van grote corporate instituten. Spijtig dat ze niet inzien dat ze hiermee een voedingsbodem maken voor internet-trollen.

De trol in kwestie is de Guardian journalist Benjamin Lee die met zijn tweet de kat de bel aanbond en achteraf fier als een otter tevreden was dat Hart uiteindelijk bedankte voor de job. Dergelijke kerels zijn uit hetzelfde hout gesneden als Mike Cernovich die James Gunn zwart maakte. Die kerels hebben geen enkele maatschappelijke meerwaarde en halen hun moment van glorie door met modder te gooien. En The Academy schiet zichzelf hiermee in de voet, want nu gaan ze wel consequent moeten zijn, en er zijn tientallen komieken met “homofobe tweets” en neen, geen enkel van hen (inclusief Hart) is homofoob.

Maar dit is tegenwoordig de tijd waarin we leven. De instituten zwichten voor de schreeuwende massa, dit gebeurd niet alleen op sociale media, maar in de States zag je dat fenomeen ook opduiken aan universiteiten. Elk groep die zich om één of andere reden gediscrimineerd voelt, kent zichzelf het recht toe om “gerechtigheid” te bekomen. Dat de commentaren afkomstig zijn van een komiek, of dat ze 8 jaar oud zijn en de man in kwestie ondertussen is veranderd, daar liggen ze niet van wakker. Racisme, homofobie, anti-semetisme, … het is allemaal verwerpelijk. Maar komedie mag niet aan banden worden gelegd en mensen veranderen. Commentaren uit zijn context opdissen van jaren geleden is gewoon kleintjes, en het leidt tot een echte heksen-jacht die maar geen einde kent. Herinneren jullie zich nog Dries Van Langenhove met zijn foute memes. Wel hij werd hierdoor ontslaan uit de Vlaamse Jeugdraad en vervangen door ondermeer Felicia Mukendi. Wil nu net dat diezelfde dame een paar dagen geleden een like gaf aan een tweet die geweld op oude vrouwtjes banaliseert. Is dit dat gepast gedrag voor een jongeren-adviseur? We leven in een maatschappij van twee maten en twee gewichten, en iedereen heeft ooit wel eens iets doms gezegd of gedaan. Misschien moeten we allemaal maar eens een spiegel voor onze neus houden en social media gebruiken voor andere zaken dan trollen.

Update: Geloof het of niet, maar dat clubje genieën die de organisatie van de Oscars op zich nemen, zijn om het idee gekomen om Eddie Murphy te vragen om de show te hosten, gezien ze nu al hadden besloten om te mikken op een zwarte acteur. Of ze beseffen dat Murphy zelf ook heel wat “fag”-jokes heeft tijdens zijn stand-up periode is niet zeker. Maar bij deze hier een klein voorsmaakje, en nog een proevertje. Maar Murphy heeft al laten weten geen interesse te hebben.

*** What Firing A Comedian For Old Jokes Is Like ***

6 Comments

 1. Eve

  Trump zegt elke dag racistische of homofobe zaken en hij is fucking president van Amerika! People please!

  Reply
 2. Govert

  Insult comedy is de meeste lage en makkelijke vorm van stand-up comedy.
  Het is beledigend laaghartig en gericht op zwakke doelen ( lees de minderheid die anders is)
  Het verwonderd me ook niks dat deze man op zijn tweets wordt terug gepakt
  Dat is net zo makkelijk namelijk …….ha ha ha

  Reply
  1. Grav

   Dat “insult comedy” beledigend is, lijkt me net het punt, Einstein. En het richt zich helemaal niet op zwakke doelen. De meeste ‘insults’ zijn bestemd voor celebrities die zichzelf vaak te ernstig nemen. Voor een goede stand-up te brengen heb je talent nodig en het is hard werken. Dit omschrijven als “makkelijke vorm van stand-up comedy” slaat nergens op.
   Het verwonderT mij dan ook niet dat je niet veel afweet van stand-up.

   Wat betreft Hart, ik wil zijn tweets niet verdedigen, maar als 4 tweets van in totaal 38’000 tweets op het randje zijn, dan vraag ik me af waarmee sommigen bezig zijn. Onze Govert hier zegt 4 zinnen en beledigt al meteen de stand-up comedy wereld.

   Reply
   1. Govert

    Mooi hè in 4 zinnen 40 jaar insult comedy beledigd
    Wie doet me dat na
    Maar effe voor de duidelijk : als jij er van houdt prima
    Ik vindt het gewoon niks om bovenstaande redenen
    Wat bovenstaand artikel wel duidelijk maakt is hoe
    Makkelijk het is om een mening de wereld in te gooien
    En hoe makkelijk het is om het met een beetje speurwerk
    Te achter halen en te veroordelen met alle gevolgen van dien
    Waarbij de trol het zelfde doet als meneer Hart en vele anderen
    Oftewel de wereld is vergeven van trollen die allerhande tweets posten goed fout whatever
    Twitter is het nieuw insult comedy medium

    Reply
 3. swarrel

  Misschien kunnen ze Robert Downey Jr. vragen in ‘blackface’ uit de film Tropic Thunder 🙂

  Reply
 4. Nico

  Hoe vaak maken mensen geen schunnige opmerking of vuile mop omdat het gewoon grappig is. Als we dat mondeling doen heeft dat context (we weten dat die persoon iets zegt waar hijzelf niet achter staat) en 2 dagen later zijn we alles vergeten.
  Nu, guess what, dat werkt niet op sociale media.
  Het heeft geen context en alles blijft gewoon jaren staan. Iedereen kan er achteraf gewoon zijn punt mee proberen bewijzen en daar sta je dan met je lul in je hand.
  Zeker op Twitter; broedplaats van zuurpruimen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *