Benedict Cumberbatch in Brexit: The Uncivil War

Brexit is een ingewikkeld kluwen die nog steeds in onderhandeling is in het Verenigd Koninkrijk, en het lijkt erop dat het binnenkort een harde brexit zal worden, waarin iedereen zal verliezen. Een film hierover lijkt vroeg, gezien alles nog in beweging is. Maar kijk, HBO pakt uit met Brexit: The Uncivil War (2019) een waar gebeurd verhaal met Benedict Cumberbatch in de rol van Dominic Cummings, de man die de ‘Leave’ campagne inzet.

Korte inhoud: ‘Brexit: The Uncivil War’ volgt Dominic Cummings (Benedict Cumberbatch), de campagneleider en het grote brein achter Vote Leave tijdens de Brexit-campagne. Vanuit het oogpunt van de grotendeels onbekende strategen in zowel het leave- als remain-kamp wordt de campagne uitvoerig belicht. Een campagne die een van de meest onverwachte resultaten in de politieke geschiedenis op zou leveren.


© HBO

Het staat buiten kijf dat het een provocerende langspeelfilm is die vooral heel wat onthullingen zal maken over datgene wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Een nuchtere kijk op de politieke strategieën en vetes van de campagnes Leave en Remain. Wat ook meteen duidelijk wordt in de trailer is dat het een behoorlijk datagedreven campagne was die uiteindelijk zou leiden naar de winst van Leave, maar die ook zijn invloed zal hebben op andere verkiezingen over de hele wereld.

De Brexit-film is geregisseerd door Toby Haynes, die eerder episodes van Britse tv-shows zoals Doctor Who en Sherlock heeft gemaakt. Hij regisseerde ook ‘USS Callister’, wat misschien wel de beste aflevering is van Black Mirror. Deze Brexit is geschreven door James Graham, die al verschillende projecten met een politiek thema’s heeft geschreven, inclusief een Brexit-kortfilm genaamd Burn.

Brexit is een catastrofe waar uiteindelijk niemand beter van zal worden, en ik denk niet dat deze film de geschiedenis zal kunnen wijzigen. Toch heb ik interesse in het onderzoek naar de manier waarop het volk werd beïnvloed. Iets wat ze ondertussen ook in de Verenigde Staten mee vertrouwd zijn. Tegenwoordig wordt het stemgedrag van het volk gecontroleerd en gemanipuleerd door social media. Hopelijk komt deze film alsnog bij ons in de bioscoop, maar ik betwijfel het.

*** Brexit: The Uncivil War trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *