Sicario 2: Soldado (2018) **½ Blu-ray review

Het heeft wat geduurd maar uiteindelijk is hier de Blu-ray review van Sicario 2: Soldado (2018), de sequel op Sicario (2015), een film die in mijn Top 10 Beste Films van 2015 stond. Spijtig genoeg zal deze film waarschijnlijk geen enkel Top 10 lijstje halen op het einde van het jaar.

Korte inhoud: De Mexicaanse drugskartels zaaien terreur aan de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Niets of niemand lijkt hen te kunnen stoppen. Federaal agent Matt Graver (Josh Brolin) schakelt de hulp in van de meedogenloze Alejandro (Benicio Del Toro) om Isabel (Isabela Moner), de dochter van één van de grootste drugsbaronnen te kidnappen. Zo wil hij een oorlog ontketenen tussen de rivaliserende kartels. De situatie loopt echter uit de hand en het meisje blijkt een risico. Ze moeten van haar af. Een verscheurende keuze, waardoor Alejandro gaat twijfelen aan alles waar hij al jaren voor vecht…

Niet Denis Villeneuve maar wel regisseur Stefano Sollima (Suburra) heeft het roer overgenomen van deze actie thriller. Visueel kan deze prent gerust naast de eerste film staan, maar dat is hoofdzakelijk te danken aan de talentvolle Director of Photography Dariusz Wolski. Toch mist het wel die metaforische nuances die Villeneuve in zijn beeldvoering kon steken. Ook op vlak van acteursregie kan je niet zeggen dat Sollima steken heeft laten vallen, ook al was het fundament gelegd door Villeneuve. En op vlak van sfeer werd componist Hildur Guðnadóttir ingeschakeld en hij borduurt uiteindelijk verder op datgene wat de pas overleden Jóhann Jóhannsson – in de eerste film had uitgewerkt. Ze hebben zelfs scenarist Taylor Sheridan – die de eerste film had geschreven – op deze sequel gezet. En toch is dit geen goede film.

Sicario 2 was bij momenten behoorlijk eentoning. Ik weet niet hoe ze het voor mekaar hebben gekregen, maar los van 2 a 3 pakkende momenten gaat deze film nergens over en je weet nauwelijks met wie je te maken hebt. De trailer zag er cool uit, en zowat al de beste scènes zaten ook in deze montage van 2 minuten. Voor de rest proberen de makers op een inspiratieloze manier de gruwel en rauwheid uit Sicario te recycleren, en een switch te maken van drugs- naar mensenhandel. Toch miste tevens de menselijkheid touch van een personage zoals dat van Emily Blunt uit de eerste film. Hier hebben we Brolin en Del Toro die elk weinig emotie vertonen, en een meisje die ook niet meteen veel warmte uitstraalt of sympathie opwekt. De enige vrouw die iets meer screentime had was Catherine Keener, ook al maakt ze niet meteen veel indruk.© Belga Films

“Killing kings doesn’t start wars, it ends them”, zegt de Secretary of Defence James Riley (Matthew Modine). De missie luidt: “laten we ervoor zorgen dat de drugkartels elkaar uitmoorden”. Ik parafraseer die lachwekkende opdracht, maar daar komt het uiteindelijk op neer. Een opdracht die aan Matt Graver (Brolin) werd gegeven. Matt antwoordde, “dit kan smerig worden”, waarop Riley aangaf dat hij carte blanche had. Niet dus, want wanneer een paar corrupte Mexicaanse flikken opduiken die worden neergeknald is de missie over-en-uit. Corrupte flikken neerschieten is net iets te smering blijkbaar. Tot op vandaag heb ik geen flauw idee wat Riley bedoelde met “wij willen het vuil”. Dit is een black-ops missie, met als doel kartels tegen elkaar te zetten; waarom zou dit een schaduw werpen op de States? En op dit ogenblik voel je dat het rammelen aan alle kanten. Er ontstaan twee kampen en Sicario 2 probeert Logan (2017) achterna te gaan met een man op de vlucht met een jonge rebelse meid, die hij een beetje ziet als zijn (omgebrachte) dochter. Maar hun verhaal staat duidelijk niet centraal. Ik weet zelfs niet welk verhaal centraal staat. Het voelt niet aan als een sequel, maar eerder een standalone film. Vreemd genoeg is het deze film die me deed beseffen dat Emily Blunt zowat hart en de ziel was van de eerste film.

De krankzinnigheid van de plot was soms wel tenenkrullend. Op een bepaald moment kregen we een korte ontmoeting op een parking van een supermarkt. De scène duurde veel te lang en als kijker had je meteen het gevoel dat hier een set-up werd georchestreerd. En ja hoor, als bij wonder kwamen de twee elkaar opnieuw tegen op een wel heel vervelend moment. Hoe dan ook, het zorgde ook voor één van de betere scènes in de film. Toch kon ik op geen enkel moment zeggen dat ik echt betrokken was met de karakters, iets wat ik wel had bij de eerste film. Het einde laat wel vermoeden dat er mogelijks nog een paar sequels zitten aan te komen, maar dan zullen ze toch iets meer vernuft in hun script mogen steken, en niet louter steunen op de charisma van hun hoofdacteurs.

Sicario 2: Soldado is ondertussen uit op DVD en Blu-ray, zonder audio-commentaar van de regisseur maar met heel wat bonus-materiaal.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 07 november 2018

*** Sicario 2: Soldado trailer ***

4 Comments

 1. Jurgen

  Ik had zoal een voorgevoel. Dit is een film die het succes van de eerste film wil herhalen en er eventueel een franchise van wil maken.

  Reply
 2. Zwolle

  Elke film met Benicio del Toro is goed, ook al trekt de rest op niks 🙂

  Reply
 3. John Doe

  Er komt dus een derde deel… hopelijk beter dan deze film.

  Reply
 4. Romain

  De eerste film was geweldig. Ik kon niet wachten om deze film te zien. Ik was helaas teleurgesteld. Het verhaal was een puinhoop en compleet van de pot gerukt. Het einde was verschrikkelijk. Erg deprimerend na zo’n eerste film die nagenoeg feilloos in mekaar stak.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *