De Oscars vergeten Ridley Scott, JJ Abrams en Steven Spielberg

Laten we het nog even kort hebben over de Oscar-nominaties die gisteren bekend werden. Wij Belgen doen dit jaar zo goed als niet mee, en Le Tout Nouveau Testament (2015) greep naast een nominatie voor Beste Buitenlandse film. Maar zlfs mocht de film van Jaco Van Dormael genomineerd zijn, dan nog zou hij met zekerheid verliezen van Son of Saul (2015). Het ziet er ook naar uit dat Leonardo DiCaprio zijn eerste Oscar zal krijgen voor Beste Acteur, gezien The Revenant (2015) zomaar eventjes 12 nominaties kreeg.

Het andere opmerkelijke nieuws is dat Mad Max: Fury Road (2015) maar liefst 10 nominaties kreeg! Iets wat voor een dergelijke popcorn actiefilm een uitzondering is bij de Academy awards uitreikingen. De franchise komt uit het low budget B-film circuit en ontpopt zich nu blijkbaar tot een film die voor de grootste erkenning gaat. En daarnaast zien we dat Star Wars: The Force Awakens (2015) geen belangrijke nominaties krijgt. Ok, het is misschien geen Michael Haneke drama, maar een nominatie voor Beste Regisseur mocht er misschien wel bij.


le tout nouveau testament,jaco van dormael,Leonardo DiCaprio,The Revenant,mad max fury road,star wars the force awakens,the martian,Ridley Scott,Bridge of Spies,steven spielberg,Sylvester Stallone,creed,alicia vikander,ex machina
Mad Max : Fury Road © Warner Home Video

Maar er zijn nog opvallende afwezigen. Ik denk dan maar aan Ridley Scott, wiens film The Martian (2015) 7 nominaties heeft gekregen, maar vreemd genoeg geen nominatie voor Beste Regisseur. En hij is niet alleen, ook Steven Spielberg werd door de Academy even vergeten als Beste Regisseur, ook al werd zijn Bridge of Spies (2015) 6 keer genomineerd. Ook heel wat zwarte acteurs werden dit jaar vergeten, denk maar aan Will Smith voor Concussion, Idris Elba voor Beast of No Nation, Ryan Coogler voor Creed, Michael B. Jordan voor Creed, F. Gary Gray voor Straight Outta Compton en uiteindelijk Samuel L. Jackson voor The Hateful Eight.De hashtag #OscarsSoWhite zal weer veel voorkomen op sociale media. Maar misschien wel de meest gefrustreerde man van dit hele geburen is Quentin Tarantino, die niet alleen geen Best Director nominatie kreeg, maar zelfs niet erkend werd voor zijn originele script. Dat moet pijn doen! Ik denk dat Aaron Sorkin

Anderzijds ben ik tevreden dat Sylvester Stallone nog eens in de aandacht mocht komen voor zijn sterke bijrol in Creed (2015). Voor de rest hoop ik dat Alicia Vikander de Oscar wint voor Beste actrice en niet Kate Winslet als bij de Golden Globes. Vikander blonk niet alleen uit in The Danish Girl maar tevens in Ex-Machina (2015), een film die voor mij tevens de Oscar mag winnen voor Beste Originele Script. De Oscars worden op 28 februari uitgereikt. Acteur en komiek Chris Rock neemt de presentatie voor zijn rekening.

1 Comment

  1. Quantum

    Een beetje spijtig voor Tarantino dat zijn film zelfs niet genomineerd is de lijst van Beste Films, ook al konden ze tot 10 films gaan. Veel van de genomineerde films moet ik nog zien, maar The Martian was in ieedr geval een uitstekende film!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *