5 redenen waarom Pan de grootste filmflop van 2015 wordt

Hzet ziet er behoorlijk rampzalig uit voor Pan (2015) van regisseur Joe Wright, bekend van ondermeer Anna Karenina (2012), Hanna (2011) en de Oscar-genomineerde Atonement (2007). Geen kat lijkt interesse te hebben in deze 150 miljoen dollar Warner Bros productie, en Warner kijkt aan tegen een mogelijke financiële put van 150 tot 180 miljoen dollar.

pan_2015_poster02.jpg

Korte inhoud: Het verhaal van een wees (Levi Miller) die naar het magische Neverland wordt gebracht, waar hij zowel plezier beleeft als vele gevaren zal trotseren. Een dreigende figuur die zijn pad zal kruisen is Blackbeard (Hugh Jackman). Uiteindelijk zal hij er zijn lot ontdekken: de held die iedereen kent als Peter Pan.

Dit lijkt de nieuwe John Carter (2012) flop te zijn van 2015. De film zou een slordige 350 dollar moeten ophalen voor nog maar een break-even te realiseren, maar deze Peter Pan adaptatie blijft na 6 dagen sputteren op 44 miljoen dollar wereldwijd, en kan zich meteen op de eerste plaats zetten naast de top 5 van de meest slecht scorende films van 2015, naast Tomorrowland (2015), Jupiter Ascending (2015), Fantastic Four (2015) en Terminator: Genisys (2015).

Mocht de film in China later deze maand wel succes weten te boeken, dan zal het verlies lager uit gaan vallen, maar nu is al zeker dat er een gigantische financiële put is gegraven. Mocht dit gebeuren met een kleine filmstudio, dan was deze na zo’n ondermaatse vertoning meteen overkop gegaan. Maar Warner Bros heeft veel reserves, ook al is 2015 voor hen een gitzwart jaar. Niet alleen dook Jupiter Ascending in het rood, maar tevens Run All Night (2015), The Water Divider (2015), Hot Pursuit (2015), Black Mass (2015) en The Man From U.N.C.L.E. (2015). Opmerkelijk is dat één van de meest succesvolle Warner Bros prenten in 2015, naast San Andreas (2015) en Mad Max: Fury Road (2015), de low low low budget horrorprent The Gallows (2015) is, die met 100’000 dollar werd gemaakt en een kleine 40 miljoen dollar opbracht.

De grootste fouten die Warner Bros heeft begaan met Pan is om hun (1) release uit te stellen naar in de winter, nadat ze in de zomer al hadden uitgepakt met hun filmtrailer met een filmrelease rond 15 juli 2015. Ikzelf keek eigenlijk nog wel uit naar de film, maar toen de film werd verplaatst naar 21 oktober 2015, verdween mijn interesse. Een tweede mogelijke reden waarom Pan de boot is ingegaan is omdat (2) NIEMAND interesse heeft in een nieuwe Peter Pan film, laat staan een Peter Pan prequel. Prequels kan je vergelijken met voorspel , het bouwt op naar een climax en maakt deze een stuk meer dramatisch (zoals in Batman Begins of Casino Royale) , maar wanneer de prequel helemaal naar het einde wordt verschoven zit je meestal met een zwaar teleurstellende film (zoals in deze Pan of in de Robin Hood prequel met Russell Crowe).


pan_2015_poster03.jpgpan_2015_poster04.jpgpan_2015_poster05.jpg

Er zijn ook (3) veel te weinig filmsterren in deze film. Met alle respect voor Hugh Jackman , het publiek zien hem graag bezig wanneer hij messen tussen zijn kneukels heeft, maar voor de rest is er nooit echt een stormloop geweest om hem bezig te zien (The Fountain, Chappie, Australia, …). Levi Miller is compleet onbekend en Rooney Mara is een actrice die vooral geprezen wordt door bioscoopbezoekers die geen beetje interesse hebben in films zoals Pan. Ook (4) de pers vond de film maar niets, en de tagline Pan got panned werd door heel wat journalisten versleten. Op Rotten Tomatoes haalt de film slechts 26%. Zelfs de regie van de film lijkt bespottelijk slecht met tenenkrullende acteerprestaties en visuele effecten waarvan je plaatsvervangende schaamte van krijgt met acteurs die aan kabels worden rondgeslingerd. Dat zou wel eens een ‘carreer-ending prent kunnen zijn voor Joe Wright. Ook (5) de concurrentie heeft een grote hap uit Pan’s bioscooprecette genomen, met name The Martian (2015).

Laten we hopen dat er een making of ploeg aanwezig was gedurende de productie van Pan, want ik ben er zeker van dat een documentaire meer succes zou hebben dat de film zelf. Tevens vermoed ik dat de plannen voor Pan II (20??) snel opgedoekt zullen worden. Bij ons komt de film volgende week uit op 25 oktober 2015.

***Related Post***
27/11/2014: Nieuwe Peter Pan adaptatie


*** Pan trailer ***

3 Comments

  1. Quantum

    Ik heb zelfs Hook van Steven Spielberg niet gezien. Zoveel interesse heb ik in Peter Pan.

    Reply
  2. Stef

    Geen probleem, de ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ film zal alles wel weer goed maken.

    Reply
  3. janni elizabeth moon

    pan is the best movie ever

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *