Alle illegale activiteiten legaal in The Purge

Ik moet toegeven dat een goeie thriller me altijd wel kan bekoren, zeker wanneer ze met een origineel concept voor de dag komen, en dat kan zeker gezegd worden van The Purge (2013). Het enige spijtige aan de zaak is dat ze een non-regisseur achter de camera hebben gezet. James DeMonaco is eigenlijk een scenarist die een verdienstelijke beurt maakte met zijn script The Negotiator (1998). Als regisseur maakte hij duidelijk met zijn Staten Island (2009) dat hij beter zijn dayjob als schrijver best behoudt.

the purge,james demonaco,ethan hawke,lena headey,platinum dunes,hostage,straw dogs,the strangers,panic room,the negotiator

Korte inhoud: Gezien de overvolle gevangenissen in het land, begint de Amerikaanse overheid periodes van 12 uur vrij te geven waarin alle illegale activiteiten legaal zijn. Tijdens een van deze periodes moet een gezin zichzelf zien te beschermen tegen een aanval op hun huis.

De premisse van de film is uiteraard van de pot gerukt, alsof een dergelijke maatregel ook maar voor iets goed zou zijn, laat staan dat je zo 1% werkeloosheid kan bekomen. Maar zo heb je nog wel thrillers en horrorfilms die een loopje nemen met de logica. Maar dat wil nog niet zeggen dat je hiermee geen geslaagde prent kan maken. Ik hoop in ieder geval dat de regisseur geen copy-paste zal maken van films als Panic Room (2002), The Strangers (2008), Straw Dogs (1971) en Hostage (2005), maar na het zien van de trailer vrees ik er wel een beetje voor. Trouwens snap ik niet waarom ze maskers moeten dragen, gezien ze toch niets onwettelijks doen tijdens hun nachtelijke baldadigheden.

De twee hoofdrollen worden gespeeld door Ethan Hawke (Training Day) en Lena Headey (300, Game of Thrones). Twee talentvolle acteurs die misschien beter omkaderd zouden geweest zijn in handen van een regisseur die van deze confronterende premisse niet een simpele home invasion film had willen maken. The Purge heeft bij ons nog geen releasedatum gekregen … ook niet meteen een goed teken. De film werd geproduceerd door Platinum Dunes, die verantwoordelijk is voor heel wat horror remakes (The Texas Chainsaw Massacre, The Hitcher, Friday the 13th) die het vooral moesten hebben van hun mooie fotografie. Bon, en nu ik toch bezig ben, een film van slechts 85 minuten belooft nooit niet veel goeds.

***Related Posts***
17/11/2014: The Purge: Anarchy review
07/10/2014: The Purge 3 staat in de startblokken
29/11/2013: The Purge review
09/06/2013: Criminologen spreken zich uit over Sci-Fi thrillers

1 Comment

  1. Miiki

    Ziet er wel plezant uit maar 85 minuten is inderdaad wel wat weinig. In Engeland is de film al uit en de reviews zijn niet zo lovend.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *