Gone Baby Gone van Ben Affleck

Met wat acteurs in Hollywood verdienen maak ik mezelf niet druk over de financiële situatie wanneer hun carrière (al dan niet tijdelijk) in het slop zit. Neem nu Ben Affleck. Had een mooie loopbaan met Matt Damon aan zijn kant (Good Will Hunting, Dogma), maar besliste toen om al zijn geld op Jennifer Lopez te zetten, en toen liep alles in het honderd, met Gigli (2003) als het dieptepunt uit zijn loopbaan. Maar die relatie, waar hij volgens hem onder geleden heeft, ligt nu achter de rug en kan hij opnieuw beginnen. In 2005 huwde hij met Jennifer Garner en toen leken de zaak opnieuw de goede kant uit te gaan voor de acteur.

gone_baby_gone

Na rollen in geslaagde films als Smokin’ Aces (2007) en het veelgeprezen Hollywoodland (2006) gooit hij het nu eens over een heel andere boeg en staat de acteur nu achter de camera. In zijn nieuwste film Gone Baby Gone (2007) speelt hijzelf niet maar wel zijn jongere broer Casey Affleck de hoofdrol.

Ben regisseert niet alleen de film, maar neemt ook de productie op zich en heeft het script geschreven. Als basis voor Gone Baby Gone nam Ben het gelijknamige boek van Dennis Lehane (Mystic River), een van zijn persoonlijke favoriete romans. Een film waarin ‘goed’ en ‘kwaad’ haast onmerkbaar in elkaar over en doen ook mensen met de beste bedoelingen soms heel wat verkeerde dingen.

Korte inhoud: Op een warme zomernacht ziet een apathische moeder zichzelf op de televisie. Haar vierjarige dochter Amanda (Madeline O’Brien) is enkele uren eerder uit haar bedje ontvoerd. De prive-detectives Patrick Kenzie (Casey Affleck) en Angela Gennaro (Michelle Monaghan) kunnen de smeekbeden van de tante van het vermiste meisje niet weerstaan. Maar ondanks hardnekkig politiewerk, de fanatieke media en de enorme publieke belangstelling, stuit het onderzoek herhaaldelijk op een stenen muur. Amanda blijft weg, zo compleet verdwenen dat het lijkt of ze nooit heeft bestaan. Dan verdwijnt er een tweede kind. Patrick en Angie dwingen de hulp af van enkele louche figuren uit de onderwereld van Boston – en zetten zo hun relatie, hun gezonde verstand en zelfs hun leven op het spel. Hun zoektocht leidt hen naar een wereld vol drugs, criminaliteit, pedofilie en corruptie.

Casey is enkel bekend voor de Ocean’s trilogie, maar met deze film zou hij wel eens kunnen doorbreken. En wie weet, maakt hij nog meer indruk dan zijn oudere broer. Michelle Monaghan is dan vooral bekend van Kiss Kiss Bang Bang (2005) en North Country (2005). Net zoals bij vele Hollywood-debuutfilms loopt de cast over van bekende koppen. Ik denk dan aan Morgan Freeman, Ed Harris, John Ashton, Amy Ryan en Mark Margolis.

Ik heb zelf de film nog niet gezien maar blijkbaar zouden er heel wat geruchten de kop op steken dat hij misschien beter zijn acteerwerk maar moet laten voor wat het is en zich volledig op het regisseren van films moet storten. En zoals Steven Spielberg ooit zei: “Een beginnend regisseur moet nooit over de top willen gaan maar beter eerst laten zien wat zijn kunnen is met het vertellen van een goed verhaal.” En dat is precies wat Affleck gedaan heeft, in tegenstelling tot cineasten die geen beetje regie-ervaring hebben en projecten zoals de Akira remake krijgen voorgeschoteld. De film zal op 26 december 2007 bij ons in de zalen draaien, en dat is veel vroeger dan in Engeland die met de affaire Madeleine McCann liever de première nog een paar weken/maanden wil uitstellen.

 


*** Gone Baby Gone trailer ***

3 Comments

  1. Benny

    “Casey is enkel bekend voor de Ocean’s trilogie …”

    Speelt hij ook niet mee in die nieuwe western met Brad Pitt

    Reply
  2. Alice

    speelt Brad Pitt in een western?

    Reply
  3. Dave

    en speelt ook nog in een aantal andere prenten, maar de overgrote meerderheid van de mensen zullen hem wel herkennen van Ocean’s.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *