23 Jump Street werd geschrapt ondanks goed script

In 2008 begon Sony Pictures met de ontwikkeling van 21 Jump Street (2012), een adaptatie van de gelijknamige televisieserie uit de jaren 80 onder leiding van Johnny Depp. Terwijl de filmversie hetzelfde concept zou voortzetten van jeugdige politieagenten die undercover gaan op een middelbare school, beloofde het script van Michael Bacall (Scott Pilgrim vs. the World, Project X) een iets meer snedige komedie te maken, naar analogie van het vrij succesvolle Starsky & Hutch (2004), die niet alleen 160 miljoen opbracht in de bioscoop, maar ook op de home cinema en streaming markt een hit was.


© Sony Pictures

Vers van Superbad vervoeg Jonah Hill zich aan 21 Jump Street om het script te verfijnen, uitvoerend te produceren en te schitteren in wat hij voor ogen had als een “R-rated, Bad Boys-meets-John Hughes-achtige film.” Channing Tatum tekende voor de co-ster. Achter de camera stond Phil Lord en Christopher Miller om de film te regisseren en de film bracht meer dan 200 miljoen op met een productiebudget van 42 miljoen dollar. De sequel, 22 Jump Street (2014) deed daar nog een schepje op en bracht 331 miljoen dollar op, naast heel wat lovende kritieken. Het vreemde is, dat nadien de stekker werd uitgetrokken. Nochtans waren er veel berichten over 23.

Gelekte e-mails van Sony onthulden dat de derde Jump Street-aflevering een cross-over zou zijn met de Men in Black-franchise, voorlopig getiteld MIB 23. Ondanks dat er op een gegeven moment een regisseur aankwam, kwam MIB 23 nooit voorbij de ontwikkelingsfase, en de Jump Street-franchise is sindsdien zonder leven. Maar zelfs tien jaar na het laatste deel wil Channing Tatum de Jump Street-vuur nog een keertje aanwakkeren. In een gesprek met ComicBook op de Fly Me to the Moon (2024)-persconferentie sprak Tatum de lang geruchtmakende Men in Black x 21 Jump Street-crossover toe. “Er was een derde film geschreven en het is nog steeds het beste script dat ik ooit heb gelezen voor een threequel”, onthulde Tatum.

Eind 2014 werd Sony Pictures geconfronteerd met een bedrijfsbrede datalek nadat een hackergroep privé-e-mails had gelekt. In deze blootgestelde e-mails werden gesprekken onthuld die de sector zouden veranderen, waaronder plannen om Spider-Man naar het Marvel Cinematic Universe te brengen, concepten voor een geanimeerde film van Miles Morales en het crossover-idee van 23 Jump Street en Men in Black. MIB 23 is de enige van deze drie die niet is gerealiseerd. Er is binnenkort zelfs een live-action film rond Miles Morales, waarbij onze Belgische filmmakers Adil El Arbi en Bilall Fallah in de running voor zijn. Wat betreft de derde Jump Street film, ik denk niet dat het in handen is van Phil Lord en Christopher Miller, die eerder toch twijfels hadden in de kwaliteit van het script en in 2014 andere plannen hadden, met name de verfilming van Solo: A Star Wars Story (2018), waarop ze uiteindelijk werden ontslaan door Kathleen Kennedy. Het is op dit moment dat Lucasfilm begon te ontsporen. Volgens insiders zouden Miller en Lord geen flauw benul hebben van hoe ze een productie moeten leiden en zijn hun twee Jump Street films ook over hun budget gegaan. Maar van zodra een regisseur met naam en faam interesse zou vertonen, denk ik dat een derde deel er wel zal aankomen.

3 Comments

 1. Bjorn

  Ik denk dat ze het beiden kunnen gebruiken.

  Reply
 2. Spupt

  Ze zouden beter en crossover doen met Rush Hour en Jackie en Tucker erbij halen, gezien Brett Ratner vermoedelijk geen films meer zal maken.

  Reply
 3. Stef

  MIB crossover … please 🙁

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *