22 Jump Street (2014) ***½ Blu-ray review

Ik vond de eerste 21 Jump Street (2012) nog wel een leuke komedie al had ik de tv-serie waarop deze film gebaseerd was zelf nooit gevolgd. Dat kan waarschijnlijk ook gezegd worden van het gros van het doelpubliek die nog maar net geboren werd toen de serie op tv kwam. Maar de makers hebben hun eigen verhaal verteld, niet zonder enige parodie. En met 22 Jump Street (2014) maken ze wat mij betreft nog een betere sequel.

22 jump street,21 jump street,jonah hill,channing tatum,amber stevens,peter stormare,phil lord,christopher miller,the lego movie,nick offerman,wyatt russell,ice cube,jillian bell

Korte inhoud: Nadat ze (voor de tweede keer) de middelbare school hebben doorlopen, staan er grote veranderingen op til voor de officieren Schmidt (Jonah Hill) en Jenko (Channing Tatum). Deze worden aangeduid om opnieuw undercover te gaan, maar deze keer op de plaatselijk universiteit. Hun partnerschap wordt deze keer echt wel op de proef gesteld wanneer Jenko er zijn soulmate lijkt te ontmoeten en Schmidt een relatie lijkt te beginnen met Maya (Amber Stevens). Maar op de school is er iemand die gevaarlijke drugs dealt en deze is nog steeds op vrije voeten. De twee mannen moeten er niet alleen in slagen de daders te klissen maar ook een volwassen partnerschap uit te bouwen, want geen evidente zaak blijkt te zijn. Als deze twee late adolescenten kunnen groeien van eerstejaarsstudenten in echte mannen, dan is deze universiteitsdoop het beste wat hen ooit is overkomen.

Niet alle grappen komen even hard aan, maar de meeste doen dat wel en blijven echt wel hangen. Het begin allemaal met een kleine Beverly Hills Cop-achtige bust van een truck met illegaal materiaal, in dit geval geïmporteerde octopussen. Hiervoor komt Schmidt op het idee undercover te gaan als een Latino homeboy gangster. Zijn personage is dan ook zalig knap, terwijl Jenko er maar niet in slaagt ook maar een beetje geloofwaardig over te komen. Wanneer zijn partner hem dan ook nog eens staat uit te dagen gaat het van kwaad naar erger. Bekijk hier de clip. Onder de echte gangsters zien we Peter Stormare opduiken die naar goede gewoonte zijn gevaarlijke zelve speelt en die het vermoeden heeft dat het zaakje stinkt naar undercover agenten. Al van bij het begin zit je met tranen in de ogen van het lachen en zo ben je meteen vertrokken voor een hit & miss-spervuur van soms tweedegraads aangebrande grappen en grollen.

22 Jump Street jongleert tussen de undercover-operatie en het gevoelsleven van de twee hoofdpersonages, en deze twee verhaallijnen passen ook perfect in mekaar. De regisseurs Phil Lord en Christopher Miller kennen alle komedie-formules en bewezen al met The Lego Movie (2014) dat ze grenzen kunnen verleggen. In deze sequel tasten ze ook de grenzen af van de parodie, net zoals Wes Craven dit deed voor het horror-genre met zijn Scream films.


22_jump_street_2014_pic01.jpg22_jump_street_2014_pic02.jpg22_jump_street_2014_pic03.jpg
22_jump_street_2014_pic04.jpg22_jump_street_2014_pic05.jpg22_jump_street_2014_pic06.jpg
© Sony Pictures Home Entertainment

De eerste 21 Jump Street film was al een soort parodie op de undercover flikken op de schoolbanken en al vanaf het begin maakt de Politie Chief (Nick Offerman) dat ook meteen duidelijk zonder al teveel fransjes. Hij gelooft niet in de undercover strategie, maar het heeft zijn vruchten afgeworpen en bijgevolg is er dus een sequel. “Nobody cared about the Jump Street reboot, but you got lucky, so now this department has invested a lot of money to make sure Jump Street keeps going.” Ze krijgen dezelfde identiteit en dezelfde opdracht, met dit verschil dat ze nu naar een universiteit moeten in plaats van een Middelbare school. Maar de regel van de sequel houdt stand: Do the same thing!

De plot is van minder belang dan de Tatum & Hill show, en die twee zijn al even goed samen als het Rush Hour duo Chan & Tucker. Zij brengen de bromance zelfs nog een stapje verder dan in de vorige film, met zelfs nog een rivaliserende liefdespartner, de football speler Zook (Wyatt Russell). Maar ook de nevenpersonages stelen bij momenten de show, zoals Captain Dickson gespeeld door Ice Cube en de kritische roommate van Maya, de blonde en mollige Mercedes (Jillian Bell).

Maar het meest hilarische van deze prent zijn toch wel de eindcredits waarin we een glimp opvangen van mogelijke nieuwe sequels. Een beter einde kan je niet bedenken, want als toeschouwers ga je met tranen in de ogen van het lachen de zaal uit. 22 Jump Street is misschien niet meteen vernieuwend of uitzinnig origineel, maar het is al zo dom als dat het intelligent is, en als kijker kan je hier alleen maar plezier aan beleven. En ja, ik verwacht dat de 23 Jump Street niet lang op zich zal laten wachten.

Deze 22 Jump Street is vanaf 22 oktober 2014 beschikbaar op DVD en Blu-ray. En op deze laatste schijf staan vinden jullie een karrenvracht aan bonusmateriaal. Zo zijn er 17 extra verwijderde en uitgebreide scènes, 4 extra line-o-rama’s, bloopers, behind-the-scene materiaal, de casting en uiteraard ook de audio-commentaar van de regisseurs en de twee hoofdacteurs. Een editie om niet te missen.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 24 oktober 2014

*** 22 Jump Street trailer ***

2 Comments

  1. MescaLiene

    Best vermakelijke film en deze vond ik zelfs beter dan de vorige.

    Reply
  2. Stibbe

    De films zijn beter dan de serie, ook al zaten er iets teveel dick and fart jokes in de film naar mijn goesting.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *