21 Jump Street (2012) *** Blu-ray review

Hollywood grijpt de laatste jaren steeds vaker terug naar zekerheden. Ze duiken in de archiefkast en maken de zoveelste remake. Vaak zijn het afkooksels van de originele titel, een manier om makkelijk geld te verdienen. Maar soms, heel soms is zo’n remake een schot in de roos. 21 Jump Street (2012) mag van mijn part bij deze verdienstelijke categorie gerekend worden.

21 jump street,channing tatum,jonah hill,dave franco,ice cube,phil lord,chris miller

Korte inhoud: Jenko (Channing Tatum) en Schmidt (Jonah Hill) zijn twee jonge agenten die een undercover opdracht krijgen om te infiltreren op de ‘Sagan High School’. De twee zijn inmiddels uiteraard ouder dan de studenten op de school, maar gelukkig zien ze er jong genoeg uit om voor ‘student’ door te kunnen. Voor deze opdracht moeten ze echter nog wel bij hun ouders thuis wonen, om niet teveel op te vallen. Eenmaal begonnen krijgt het duo al snel te maken met Eric, de ‘coolste gast van de school’, die zijn eigen drugshandel lijkt te runnen. Jenko en Schmidt moeten ervoor zorgen dat ze bevriend raken met Eric (Dave Franco) en dat hij ze in hun groep opneemt, zodat ze op het juiste moment hun slag kunnen slaan.

Met een grappige knipoog door de kapitein (Ice Cube) van 21 Jump Street 1987-1991) naar de serie uit de 80s, die Johnny Depp’s doorbraak betekende, wordt de ironische ondertoon voor deze film gezet: “Vraag mij niet waarom dit oud infiltratieprogramma terug uit de kast is gehaald,” vertelt Ice Cube in zijn eigen stijl, “ze konden blijkbaar niet veel beters bedenken”. Deze film is niet gemaakt om artistiek sterk uit de hoek te komen, eerder een manier om de kijker te vermaken, zonder meer.

De meerderheid van de doelgroep weet hoogstwaarschijnlijk niet dat dit een remake is, en daar zijn regisseurs Phil Lord en Chris Miller blijkbaar vanuit gegaan.. Het is een beetje als een sample in een hip hop beat, kies een onbekend liedje (voor die doelgroep) en maak er iets leuks mee, en niemand zal ooit weten waar die sample vandaan komt. Het verhaal is hier de sample, de acteurs de opzwepende melodie en de typische Hollywood humor is de baseline die de film doet knallen. Het is een recept dat werkt.

Dit is tevens hun eerste live-action film, en qua debuut kan dit zeker tellen. Ik ben normaal geen fan van dit soort films maar ik lag bij momenten neer van het lachen. De succesfactor in deze film ligt bij de manier waarop de twee protagonisten op elkaar zijn afgestemd. De bro-romance tussen de twee gaat bij momenten iets te ver, maar over de gehele film gezien, is het plezant om te zien hoe een sukkel en een bink zo goed overeenkomen.


21 jump street,channing tatum,jonah hill,dave franco,ice cube,phil lord,chris miller21 jump street,channing tatum,jonah hill,dave franco,ice cube,phil lord,chris miller21 jump street,channing tatum,jonah hill,dave franco,ice cube,phil lord,chris miller
21 jump street,channing tatum,jonah hill,dave franco,ice cube,phil lord,chris miller21 jump street,channing tatum,jonah hill,dave franco,ice cube,phil lord,chris miller21 jump street,channing tatum,jonah hill,dave franco,ice cube,phil lord,chris miller
© Sony Pictures Home Entertainment

Daar heeft de casting van de twee hoofdrolspelers iets mee te maken. Je kan je geen betere sukkel in beelden als Jonah Hill en ook geen betere typische Amerikaanse bink als Channing Tatum. Beide stonden ze niet op de eerste rij toen de acteertalenten werden uitgedeeld maar dat maakt niet echt veel uit in een film waar de sfeer en de humor veel belangrijker is dan hoe de acteurs presteren. Ze houden de film bij elkaar en dat is meer dan voldoende.

‘Voldoende’, is het woord voor deze film. Er is net voldoende romantiek in deze film, net voldoende humor en net voldoende actie. De verhoudingen zijn in evenwicht en al ligt de typische absurde jongerenhumor er bij momenten iets te dik op, deze film heeft mijn vertrouwen in Hollywood deels kunnen herstellen. 21 Jump Street is een film voor de jongeren van deze tijd en zijn succes is deels te begrijpen, maar als vertrouwd filmkijker is het de zoveelste ‘above average’ Hollywood productie.

Op de Blu-ray staat ondermeer de audio-commentaar van de regisseur en acteurs, alsook een 7 tal making-off filmpjes waaronder een interview met Johnny Depp. De film ligt vanaf 24 oktober in de winkelrekken.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 19 oktober 2012

***Related Post**
10/03/2012: 21 Jump Street trailer

4 Comments

 1. Aless

  Ik vond deze eigenlijk wat tegenvallen. Het is een komedie dus op het acteerwerk ga ik niet uitwijden maar het verhaal is eigenlijk maar saai en je blijft eigenlijk een beetje op je honger zitten. Ze doen wat mij betreft net iets teveel moeite om grappig over te komen, maar het werkt niet. Slechts bij momenten heb je een grappige scène, maar daar blijft het dan ook bij. Maar misschien kon ik er maar matig van genieten omdat de tv-serie mij totaal vreemd is…

  Reply
 2. johan

  Best gedurfd om een dergelijke remake te maken die de draak steekt met het origineel. Een hoop flauwe onderbroekenlol maar ook enkele hilarische grappen.
  De opmerking van de baas over het recyclen van oude rotzooi is spot-on betreffende huidig Hollywood (deze opmerking komt overigens niet uit de mond van Cube maar een andere baas).

  Reply
 3. arjen

  bwa, vond die best wel om te lachen.
  En het verhaal was beter als de meeste andere soortgelijke verhalen. Geen hoogvlieger maar toch aan te raden.

  Reply
 4. Jens

  Ik vond dit een top film, hier mag zeker nog een vervolg op komen. Ook al ben ik niet helemaal weg van de serie. Is in ieder geval een stuk minder grappig dan deze film. Jonah Hill is the best !

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *