Wonka (2023) **** 4k UHD recensie

Naast Dune: Part Two (2023) was er nog een andere film om naar uit te kijken met Timothée Chalamet en dat was Roald Dahl‘s Wonka verfilming van Paul King (Paddington, Paddington 2). Een rol die eerder al werd vertolkt door de magistrale Gene Wilder en nadien door de wat geflipte Johnny Depp die een meer sinistere ‘wacko-jacko’-achtige interpretatie gaf. De film is ondertussen uit op DVD, Blu-rau en 4k UHD.

© Warner Home Video

Korte inhoud: Willy Wonka (Timothée Chalamet) is het brein achter enkele van de meest heerlijke en innovatieve chocoladecreaties die de wereld ooit heeft gezien. Maar voordat hij de chocolade-industrie had opgericht en naam maakte als de snoep-genie, moest de ambitieuze jonge maker alle verwachtingen trotseren. Als gevolg hiervan transformeerde Willy zijn wildste dromen in werkelijkheid met een gedurfde visie, vastberadenheid en onverwachte hulp van nieuwe vrienden. Met hard werken en een vleugje magie kan immers alles gebeuren. Want, zoals Willy al weet, er is slechts een droom nodig om een verschil te maken.

De film heeft een unieke benadering en dient als een prequel op het bekende verhaal van Charlie en de chocoladefabriek. In plaats van Charlies reis te volgen, duikt de film echter in de vroege jaren van de jonge Wonka zelf en biedt een intrigerende verkenning van zijn karakter en afkomst. En het scheelde niet veel of Ezra Miller werd gecast voor de rol, maar met al die opgefokte haatcampagnes tegen de acteur, werd op veilig gespeeld. Ook Tom Holland was in de running.

In de cast zien we ook nog Olivia Colman, Rowan Atkinson, Matt Lucas, Hugh Grant, Keegan-Michael Key, Sally Hawkins, Paterson Joseph en Jim Carter.

De film heeft wel een beetje weg van Fantastic Beasts maar dan nog iets lichter van toon. Het heeft de koudere esthetiek en kleurcorrectie van de Burton-film, maar de toon voelt veel dichter aan bij de originele film. Chalamet heeft ook die kinderlijke eigenzinnigheid die de Depps-versie had, maar het is afgezwakt.

Begeleid door een soundtrack van Joby Talbot die precies de juiste akkoorden raakt. Het is een filmische ervaring die de zintuigen prikkelt. Een van de sterkste punten ligt in zijn universele aantrekkingskracht, waardoor het een ideale familie film, een concept wat Disney gaandeweg heeft verloren en hopeloos terug wil brengen. Met thema’s die generaties lang resoneren, kunnen kijkers van alle leeftijden iets vinden om van te genieten in deze adaptatie. Of het nu een nostalgisch tripje is voor zij die de franchise kennen of een frisse nieuwe kijk op een pakkend verhaal voor de nieuwkomers, deze film belooft een reis die de moeite waard is.


© courtesy of Warner Bros

In een landschap vol flitsende effecten en leeg spektakel valt deze film op door zijn oprechtheid en zijn hart op de juiste plaats, zonder te verdwalen in politieke boodschappen. Het is een bewijs van de blijvende kracht van het vertellen van verhalen en herinnert ons aan de eenvoudige geneugten die je kunt vinden in het delen van een filmische ervaring met dierbaren. Verzamel dus de familie en bereid je voor om betoverd te worden door dit heerlijke avontuur dat zeker een glimlach op het gezicht en warmte in de harten zal achterlaten, lang nadat de credits verschijnen. Wonka is vanaf beschikbaar op Prime Video, iTunes, Google, Microsoft, Rakuten, Telenet en op DVD, Blu-ray en 4K UHD.

Review Wonka (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating

*** Wonka trailer ***


5 Comments

 1. Kons

  De originele film was nog de beste, de Tim Burton versie deed me echt denken aan Michael Jackson toestanden

  Reply
 2. HenrySoots

  De Johnny Depp versie zag er wel wat creepy uit.

  Reply
 3. Vero

  Hugh Grant is amper in de film (3-4 minuten) ook al dook hij overal op in de promotie. En ja, dit is een musical.

  Reply
 4. BlackMoon

  Chalamet is misschien niet de beste zanger maar ik heb hier van genoten.

  Reply
 5. Yuliana

  Mijn allerjongste vond de originele Willy Wonka film beter, ikzelf vond deze beter.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *