Kingdom of the Planet of the Apes haalt 129 miljoen op wereldwijd

Het is al een tijd geleden sinds Caesar zijn collega-apen hielp ontwikkelen tot de dominante soort op aarde. Mensen bestaan nog steeds, maar alleen ondergedoken, en dat is waar Kingdom of the Planet of the Apes (2024) verder gaat. De film werd geregisseerd door Wes Ball (The Maze Runner, Legend of Zelda) en geschreven door Patrick Aison, Josh Friedman en Rick Jaffa. Er waren heel wat tegenstrijdige berichten maar het ziet er naar uit dat de film 56 miljoen heeft opgehaald in de States, wat evenveel was wat de voorganger War for the Planet of the Apes (2017) deed. Wereldijwd bracht de film 139 miljoen op, wat eigenlijk wel een degelijke opening is.


© Disney BeLux Press Office

Korte inhoud: Vele jaren na de gebeurtenissen uit de vorige film hebben de apen hun vestingen uitgebreid en zijn de mensen gereduceerd tot een wild ras. Sommige apengroepen gebruiken de doorgegeven kennis van Caesar om koninkrijken op te bouwen. Er is een apenleider die zich tegen andere groepen keert om menselijke technologie in handen te krijgen. Een andere aap zag zo’n groep tot slaaf gemaakt worden en wil de vrijheid tegemoet. Deze kruist het pad van een jonge mens.

De film kwam op 8 mei 2024 bij ons in de zalen en scoorde vrij goed bij de pers. Maar blijkbaar had het publiek er geen zin meer in, ook al was het duidelijk dat de franchise uit een ander vaatje wou tappen, en dat heeft dan weer te maken met de regisseurswissel. Matt Reeves had de vorige twee films geregisseerd maar gezien hij volop bezig was met de Batman sequel mocht Wes het project naar zich toetrekken met Owen Teague, Freya Allan, Kevin Durand, Peter Macon en William H. Macy in de hoofdrollen.

Een maand geleden was er al een test-screening en naar verluidt was de feedback in Burbanks niet zo lovend. Maar uiteindelijk zijn de toeschouwers toch gaan zien, vermoedelijk omdat er niks anders in de zalen was, en ondanks het feit dat Disney minder marketingkosten aan deze productie heeft gespendeerd. Rise of the Planet of the Apes (2011) bracht wereldwijd 482 miljoen dollar op, de sequel Dawn of the Planet of the Apes (2014) deed daar nog een schepje op met een recette van 710 miljoen dollar. De laatste Apes film War for the Planet of the Apes (2017) moest tevreden zijn met een recette van 490 miljoen dollar en dit met meer productiebudget en een grotere opening. De verwachtingen voor de laatste film zijn in ieder geval wat minder euforisch. Mocht deze film floppen (en geen 300 miljoen dollar kunnen ophalen) dan zou dat wel eens gevolgen kunnen hebben voor regisseur Wes Ball en zijn opkomende The Legend of Zelda film…maar zover zijn we nog niet.

*** Kingdom of the Planet of the Apes trailer ***

2 Comments

  1. Skylar

    Ik ben geen al te grote fan van CGI personages en ben dus niet gaan kijken.

    Reply
  2. Fabian

    De reeks is wel indrukwekkend, maar op een gegeven moment krijg je de kijkers niet mee die de eerste film niet hebben gezien

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *