Love Lies Bleeding legt een probleem bij BIFFF bloot

Ja, we waren aanwezig tijdens de voorstelling van Love Lies Bleeding (2024) en de film werd halverwege stop gezet omdat het echt wel een circus werd en het onmogelijk was de film nog te volgen. Wij gaan elk jaar naar het BIFFF en elk jaar moeten we leren leven met de BIFFF tradities in de zalen, en daarmee bedoelen we het joelen en juichen van bepaalde aanwezigen (cf. huilen als een wolf bij het zien van een maan, roepen wanneer iemand een deur open laat, zich afvragen waarom sommige schurken zo slecht zijn, …). Het gaat zelfs zo ver dat we bepaalde films die we absoluut willen zien, zoals Civil War (2024), gewoon niet willen zien op het BIFFF maar wachten tot de film in reguliere bioscopen draait. Maar tijdens de screening van deze film waren er blijkbaar opstootjes achterin de zaal. Meer nog, de politie moest er op een gegeven moment bijkomen, omdat er relletjes ontstonden. Zoiets is ongezien. De distributeur van de film voor België ‘The Searchers’ hebben ondertussen ook al een communiqué de wereld ingestuurd dat ze niet zijn opgezet met het schouwspel en de lauwe reactie van de organisatoren van het BIFFF.

© The Searchers / design by P+A

“We zijn geschrokken en teleurgesteld over de gebeurtenissen tijdens de voorstelling van ‘Love Lies Bleeding’ afgelopen zaterdag tijdens het BIFFF (Brussels International Fantastic Film Festival). Meerdere toeschouwers getuigen op sociale media over de homofobe, discriminerende en beledigende uitingen vanuit de zaal tijdens de vertoning van onze film. Als onafhankelijke en vooruitstrevende distributeur staan wij voor een diverse en inclusieve catalogus en betreuren we dat kijkers zich onveilig hebben gevoeld. We zijn evenzeer verbijsterd door het uitblijven van een gepaste reactie van het filmfestival. Gedurende jaren hebben wij samengewerkt met het BIFFF met onze uitgebreide selectie aan films. Zolang er geen adequaat en doortastend optreden komt vanuit het filmfestival dat garandeert dat films op een veilige en respectvolle manier bekeken kunnen worden, zullen wij in de toekomst niet langer samenwerken met het filmfestival. Deze film is gemaakt door een grotendeels queer cast en crew en de film leeft ontzettend in de internationale LGBTQIA+ community. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de Belgische release – die Searchers als distributiebedrijf op zich neemt. Op dit moment wordt er gekeken naar een releasedatum in de zomer van 2024, maar hierover is nog geen uitsluitsel. Momenteel kijken we naar meer mogelijkheden om de film vroeger te vertonen op Belgische bodem.”

De film begon met joelen en brullen, maar zoiets was niets ongewoon voor zij die ervaring hebben met het BIFFF publiek. Vaak gebeurt dit ook bij Thaïse B-films en eerlijk gezegd is de sfeer best goed bij dergelijke films. Maar volgens bepaalde bronnen die zich hebben uitgesproken in de media waren er vrouwonvriendelijke en homofobe commentaren te horen in het genre van: “Ferme ta gueule sales putes” gevolgd met dierengeluiden bij de seksscènes en gejuich bij mishandelingscènes. Wij zaten voorin en hebben hiervan eigenlijk niks opgepikt. Maar eigenlijk had het BIFFF meteen de film moeten stopzetten en opnieuw vertonen op een later tijdstip. Ik besef dat zoiets niet ideaal had geweest voor heel wat bezoekers die het openbaar vervoer gebruiken, maar ook dat zou de eerste keer niet zijn geweest na technische problemen. De mensen van het BIFFF hebben nadien wel gereageerd met een bericht dat zoiets niet is waarvoor het BIFFF voor staat. Of ze zich hier nu niet wat gemakkelijk vanaf willen maken, laten we in het midden. Net zoals er stadiumverbod kan zijn voor hooligans bij een voetbalmatch moeten het BIFFF misschien tickets beginnen invoeren op naam en bepaalde individuen gewoon een toegang weigeren.

“De gebeurtenissen die plaatsvonden tijdens de vertoning van ‘Love Lies Bleeding’ zijn onaanvaardbaar en weerspiegelen op geen enkele manier de vrije en vranke geest van het festival. Discriminerende opmerkingen tegen welke gemeenschap dan ook zullen nooit een plaats hebben binnen het festival, net zoals iedere andere uiting van moreel en/of fysiek geweld om meningsverschillen te uiten. Zoals we altijd al hebben gezegd: ‘altijd met humor, maar bovenal met respect’. Daarom bieden we het publiek onze oprechte excuses aan”, aldus BIFFF.

Velen vinden de reactie van BIFFF te mager, en dat kunnen we wel begrijpen. Voor de makers en distributeurs van de film moet dit ook wel schokkend zijn om te horen. Het BIFFF heeft de laatste jaren wel een verjonging in het management doorgevoerd en bij ons weten staat zelfs een vrouw aan het roer van het BIFFF schip, zonder invloed van de oude stichters (Annie Bozzo, Freddy Bozzo, Georges Delmote, Guy Delmote & Gigi Etienne). Maar op vlak van communicatie schieten ze toch vaak te kort, is de programmatie niet altijd op niveau en loopt het technisch vaak in het honderd. Maar Bifff is een uniek filmfestival die vaak films voorschotelt die geen plaats hebben in de bioscoop. Ja het publiek mag wat meer hun bek houden, ook al is dat deels van de charme, maar indien er homofobe commentaren waren hoop ik dat die mensen gewoon het festival links laten laten liggen. Want dergelijke uitschuivers zullen niet alleen distributeurs tegen de borst stoten maar ook sponsers, en ik kan me niet inbeelden dat TiPik, Brussel Stad en de Nationale Loterij opgezet zijn met misogynie of homofobie. En het nieuws wordt ondertussen ook al opgepikt door Variety. Maar laten we eerlijk zijn, het overgrote deel van de zaal had GEEN homofobe intenties en joelden zoals ze ALTIJD deden bij om het even welke film. Mensen die hier niet mee vertrouwd zijn en voor de eerste keer naar het BIFFF gaan kunnen hierdoor gechoqueerd zijn en wie weet stoelde deze ganse hetze op een misverstand die werd opgejut.

1 Comment

  1. Jesse

    Ga je het voetbal afschaffen omdat er een paar hooligans in het publiek zitten, ik denk dat de organisatie gewoon met hun rug tegen de muur stonden. Het is een spijtige zaak maar je kan de klok niet terug draaien.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *