Civil War wordt hopelijk geen voorbode van wat zal komen

De verkiezingen in America komen eraan, ook al is het nog 8 maanden verwijderd. En naar alle waarschijnlijkheid zal Trump dit winnen gezien de Democraten het lef missen om hun veel te oude zittende president te vervangen door een meer jongere en meer combattieve (en mobiele) democraat. Een paar dagen geleden verwarde Biden nog Gaza met Oekraïne, tot tweemaal toe. En dit in een internationale meeting met een buitenlandse leider. Hij zou troepen sturen naar “Oekraïne”. Gelukkig zijn de meeste wereldleiders al bekend met de cognitieve achteruitgang van de (naar verluidt) machtigste man van deze wereld, maar dit is gewoon krankzinnig. Zels The Simpson – die al vele voorspellingen hebben gemaakt die zijn uitgekomen – hebben Trump al zien winnen in 2024. En als Trump dan opnieuw president wordt, dan wordt het land pas echt verdeeld en dan komt A24 met deze film genaamd Civil War (2024) over een rebellie in America.

© A24

Korte inhoud: In de nabije toekomst reist een team journalisten door de Verenigde Staten tijdens de snel escalerende Tweede Amerikaanse Burgeroorlog die het hele land in zijn greep heeft, tussen de Amerikaanse regering en de separatistische ‘Western Forces’ onder leiding van Texas en Californië die het autoritaire bewind van een president van drie ambtstermijnen (Nick Offerman) willen omver werpen. De film documenteert de journalisten die worstelen om te overleven in een tijd waarin de regering een dystopische dictatuur is geworden en partijdige extremistische milities regelmatig oorlogsmisdaden begaan. Het verhaal volgt vooral een journalist (Kirsten Dunst) terwijl ze zich een weg baant door deze vers verdeelde staten van Amerika.

De film werd gemaakt door schrijver-regisseur Alex Garland, bekend van ondermeer Ex Machina (2015). De wereldpremière is volgende week op 14 maart op het South by Southwest Film & TV Festival en een maand later overal in de wereld. Dus veel weten we er nog niet van buiten dat de trailers van de film suggereren dat de Burgeroorlog niet een voor de hand liggende linkse/rechtse polemiek is, aangezien Texas en Californië bondgenoten zijn in dit fictieve conflict en deze twee staten in realiteit elkaars tegenpolen zijn. Maar uiteraard zal je niet naast de huidige situatie kunnen kijken met een presidentskandidaat die in zijn vorige ambtstermijn een bestorming van het Capitool heeft georkestreerd en tot op vandaag nog steeds Biden niet erkent als legitieme winnaar van de verkiezingen. Het is dus onmogelijk om de film niet te zien als een scherp commentaar op deze verdeeldheid zaaiende tijden. De vraag is natuurlijk hoe deze film ontvangen zal worden en of het misschien het één of andere kant de wind in de zeilen gaan geven. Wanneer je soms hoort wat de onderbuik van de Verenigde Staten denkt en zegt zou je denken dat een burgeroorlog misschien niet zo uit de lucht gegrepen is. Veel Amerikanen hebben al op Reddit geschreven dat ze deze film zullen vermijden en anderen – minder genuanceerde individuen – zullen vermoedelijk aangedreven kunnen worden in bendevorming en rebellie

Tenzij deze film iets heel slims doet met het uitgangspunt, is het in wezen gewoon politieke propaganda voor beïnvloedbare zielen, en zal dit het vuur van oppositie alleen maar aanwakkeren. Dus ja, de film heeft wel een immense verantwoordelijkheid, zeker op een paar maand voor de uiteindelijke verkiezingen. Gelukkig is ons land daar ‘nog’ niet aan toe ook al heeft 30% van onze bevolking het ook laten afweten en resoluut kiezen voor een partij die vooral wil splitsen en stigmatiseren. Een partij die geen werkbare oplossingen biedt maar die aantoont dat de traditionele partijen hun geloofwaardigheid hebben verspeeld, en in plaats van eigen politiek in de verf zetten blijven ze ter plaatste trappelen. En dat zie je ook in Amerika. De reden waarom rechts radicale kiezers zich steeds meer manifesteren is vooral te danken aan de zwakte van de democraten. Volgens The Guardian vreest 40% van de Amerikaanse bevolking dat een burgeroorlog kan losbreken in de eerstvolgende 10 jaar. Maar Garland heeft er wel voor gekozen om deze links-rechts discussie te omzeilen.

Hoe dan ook zou een dergelijk vroeg debat goed nieuws kunnen zijn voor A24. Civil War is met zijn 50 miljoen dollar dan ook de duurste productie van de populaire indiestudio tot nu toe en hopen ze dat de film op z’n minst 120 miljoen zal opbrengen en wie weet zelfs een paar honderden meer. Dit zou de studio een mooie boost geven. Toch denk ik niet dat het zo’n vaart zal lopen. De sterren van de film zijn Kirsten Dunst, Cailee Spaeny en Stephen McKinley Henderson en dat zijn nu niet meteen ronkende namen. Deze film zou kunnen ontvlammen als Joker (2019) maar evengoed als een sisser afgaan zoals The Hunt (2020), de toekomst zal het uitwijzen. Geniet alvast van onderstaande trailer.

*** Civil War trailer ***


1 Comment

  1. jon

    Dit zal olie op het vuur gooien.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *