Ghostbusters: Frozen Empire (2024) **½ recensie

Ik moet toegeven dat Ghostbusters: Afterlife (2021) me enigszins verdeeld achterliet, zeker na die uitschuiver van Ghostbusters (2016), wat uiteindelijk een flauwe komediefilm was. In het prille begin was Ghostbusters (1984) van Ivan Reitman wel een ‘scary’ film en de versie van 2021 had dat goed begrepen. Deze Ghostbusters: Frozen Empire (2024) heeft geen enkele bestaansreden buiten het feit dat Sony dit nog een laatste keer wil uitmelken met de oorspronkelijke cast.

© 2024 Sony Pictures Releasing, All rights reserved.

Korte inhoud: De familie Spengler – Callie (Carrie Coon), Phoebe (McKennna Grace) en Trevor (Finn Wolfhard) – keert terug naar waar het allemaal begon – de iconische brandweerkazerne van New York City – om samen te werken met de originele Ghostbusters, die een uiterst geheim onderzoekslaboratorium hebben ontwikkeld om de opsporende geesten naar een hoger niveau te tillen. Maar wanneer de ontdekking van een oud artefact een kwade kracht ontketent, moeten nieuwe en oude Ghostbusters – Peter Venkman (Bill Murray) Ray Stantz (Dan Aykroyd) Winston Zeddemore (Ernie Hudson) – hun krachten bundelen om hun huis te beschermen en de wereld te redden van een tweede ijstijd.

Deze film had eigenlijk al met Kerstmis van vorig jaar moeten uitkomen, maar door de Hollywood-stakingen hebben we hem pas in 2024 gekregen, te midden van het ontdooien van alles wat bevroren was, badend in het licht van de lentezon. Desondanks is Ghostbusters een franchise waar mensen naartoe gaan voor de nostalgie, en die is hier zeker aanwezig, tot aan de baby marshmallow mannetjes toe. Het is echter opvallend dat deze film niet werd geregisseerd door Jason Reitman, maar door Gil Kenan, een B-regisseur met enkele enge films uit een ver verleden op zijn naam. Hij heeft vast zijn best gedaan op het script en Jason overtuigd om de film te maken.

Het grootste struikelblok ligt, zoals zo vaak, bij het script. Er worden te veel personages geïntroduceerd en er blijft nauwelijks tijd over om een fatsoenlijk verhaal te vertellen. Less Is More! Misschien moet iemand deze sticker kopen om op zijn wagen te kleven. Want naast de oorspronkelijke cast en de jongere generatie hebben ze ook nog Gary Grooberson (Paul Rudd) en Callie Spengler (Carrie Coon) die meer screentijd opeisen.

Toch heeft de film zijn momenten, vooral dankzij de aanwezigheid van Dan Aykroyd, McKennna Grace en de indrukwekkende visuele effecten. Dat mag ook wel voor een film met een productiebudget van maar liefst 100 miljoen dollar. Als een getalenteerde scenarioschrijver dit script onder handen had genomen, waren zonder twijfel de helft van de personages geschrapt, en hadden we misschien een degelijke Ghostbusters-film gekregen. Rollen zoals die van Finn Wolfhard voegen bijvoorbeeld weinig toe aan het geheel. En wat te denken van Bill Murray? Nou, in tegenstelling tot wat de poster doet vermoeden, heeft de man niet veel meer dan een glorieuze cameo-rol, maar het personage heeft zo goed als geen invloed op het verhaal. Alle ingrediënten waren echter aanwezig, behalve de juiste regisseur/scenarioschrijver om er iets goeds van te maken.

Frozen Empire springt ook van van de hak op de tak en ik vermoed dat de oorspronkelijke versie meer dan 2 uur duurde en dat de Studio er de schaar heeft ingezet om er toch voor te zorgen dat de film voldoende screenings kon hebben op een dag. Wie weet zal de Uncut Blu-ray versie iets beter zijn. De eerste heft van de film is in ieder geval saaier dan de tweede helft, maar het is op het einde van de rit toch maar een puinhoop met geforceerde cameo-rollen – zoals deze van Walter Peck (William Atherton) die om één of andere reden burgemeester is geworden (huh?) of extra comic-relief met Kumail Nanjiani die emotionele scène eigenlijk doorbrak met humor. Ik ga bekken dat ik NUL keer heb moeten lachen met deze film en na het zien ervan was ik deze al half vergeten.

De film heeft ondertussen al iets meer dan 60 miljoen dollar opgebracht in zijn eerste weekend en zal zijn geld wel terugverdienen, maar het is verre van een goede film. De trailer van de film is wel beter dan de film en dit is wel een pluim voor het marketingteam en de monteur die deze film perfect hebben verkocht. Als de film 300 miljoen dollar kan ophalen zal er zonder twijfel nog een derde film komen. De toekomst zal het uitwijzen. Ghostbusters: Frozen Empire is uit vanaf .

Review Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 2.5 / 5

rating

*** Ghostbusters: Frozen Empire trailer ***


1 Comment

  1. Brun

    Ik vond de 2016 versie eigenlijk nog wel een betere film dan Afterlife, wat toch wel een saaie bedoening was.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *