Disney ontslaat LGBTIQ scenarist Beau DeMayo

In november 2022 werd Bob Iger – die toen met pensioen was – teruggeroepen naar Disney om het boeltje te redden, nadat de aandelenkoers van deze conglomeraat op de beurs een duikval had geleden. Zowel de Disney films, Marvel, Pixar en Lucasfilms deelden in de klappen en Covid had ook nog eens de concurrentie van de streamingdiensten verhoogd. Maar één ding wou Iger corrigeren van wat hij had gezien bij zijn terugkeer: “Disney should NOT be agenda driven. It should be entertainment-driven.” Lees, we moeten minder aan politiek doen (cf. woke politics) en meer aandacht hebben voor de kwaliteit van onze producties. En het ontslag van Beau DeMayo ligt volgens mij volledig in die lijn, ook al blaast Disney veel mist rond het ontslag van iemand die bezig was met de animatieserie X-Men ’97 (2024 -) voor Disney+.

Pinterest Beau DeMayo selfie

DeMayo was een vaste klant bij Marvel en hij schreef voor de live-actionserie “Moon Knight” en hij was ook betrokken bij de ontwikkeling van de Blade film die nu ook op de plank stof lijkt te verzamelen. DeMayo was ook iemand die graag vertelde over zijn projecten, en dit zal nu wel heel abrupt stoppen. Het Instagram-account van DeMayo, ooit een bron voor X-Men-updates, is verwijderd. Er werd geen reden voor het ontslag gegeven.

Scenaristen die ontslaan worden is een normaal onderdeel van de bedrijfsvoering van om het even welke studio. Het is echter ongebruikelijk dat een topcreatief voor een Marvel-project een première mist en op het laatste moment persplannen annuleert. Bij de meeste Marvel-premières lopen meerdere scenarioschrijvers over de rode loper, van wie sommigen zijn herschreven door andere schrijvers die ook over het tapijt lopen. Marvel had DeMayo aangesteld in november 2021. Hij was een uitgesproken zwarte homoseksueel en dit in een periode waar alles wat naar LGBTQ of een minoriteit rook op handen werd gedragen. Hij maakte er een punt van om met de pers te praten over hoe hij opgroeide als de geadopteerde zoon van blanke ouders met een Koreaanse zus in het Zuiden zorgden ervoor dat de X-Men-personages – en hun strijd om acceptatie door de samenleving – voor hem persoonlijk aanvoelden. Voor de LGBTQ-publicatie Out werd getiteld ‘de sexy, homoseksuele Marvel-schrijver en showrunner die je moet kennen’.

Tot dusver zou er geen enkele reden zijn voor zijn ontslag – buiten het feit dat zijn werk erop achteruit ging, wat niet het geval was – maar zou het niet kunnen dat het expliciete karakter van zijn social media kanalen tegen de borst stootte van Bob Iger? De man had een gratis Only Fans kanaal opgericht ‘na zijn aanstelling door Disney’ en daar kwam hij nogal vaal in actie zonder veel kleren aan. DeMayo is er ook van beschuldigd een homofobe opmerking te hebben gemaakt tegen collega Witcher-schrijver Matthew D’Ambrosio. D’Ambrosio zei dat DeMayo werd ontslagen vanwege zijn ‘verbale mishandeling’ en hij ook niets moet weten van “bottoms” (wat een term is die vaak verwijst naar homoseksuele mannen die liever ontvangen dan geven tijdens de seksuele activiteit).

1 Comment

  1. Joost

    Wat iemand doet in zijn privé zou geen impact mogen hebben op zijn werk voor zolang zijn activiteit zijn werk niet hindert.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *