HBO pakt uit met The Truth vs. Alex Jones

HBO heeft de eerste trailer vrijgegeven voor de komende documentaire over de opkomst en ondergang van één van de meest controversiële en in ongenade gevallen stemmen in de Amerikaanse media: Alex Jones. In The Truth vs. Alex Jones (2024) laat filmmaker Dan Reed (Leaving Neverland, Four Hours at the Capitol) zien hoe Jones een imperium opbouwde door supplementen te verkopen aan luisteraars van zijn populaire InfoWars-radioprogramma en vervolgens zijn eigen ineenstorting aanwakkerde door een complottheorie te propageren. Zijn target was de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School in 2012 die hij zag als opgezet spel met ouders die acteurs waren, allemaal om het wapenbezit aan banden te leggen.

© HBOI MAX

korte inhoud: Centraal staan de families van de slachtoffers van de Sandy Hook-schietpartij in 2012. Ze dagen Alex Jones, een complottheoreticus, voor de rechter wegens het verspreiden van leugens over het feit dat de gebeurtenis bedrog is. Alex werd schuldig bevonden en moest 1 miljard dollar betalen aan alle getroffen gezinnen voor het leed dat hij hen had aangedaan. Alex ging failliet maar zou uiteindelijk nog 8,5 miljoen dollar aan de gezinnen betalen gedurende 10 jaar. Deze documentaire gaat over deze epische juridische strijd in het desinformatietijdperk.

De docu is gefilmd gedurende vier jaar met ongekende toegang tot de rechtszaal, en is het verhaal van hoe families wier kinderen werden vermoord tijdens de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School de strijd aangingen met samenzweringsgigant Alex Jones in twee historische rechtszaken, in een poging Jones en InfoWars (zijn website/YouTube kanaal) ter verantwoording te roepen voor de leugens die ze slechts enkele uren na de tragedie begonnen te verspreiden. De ouders werden vervolgens het centrum van spot van de Alex Jones aanhang en kregen zelfs doodsbedreigingen. Het voor de rechter brengen van Jones vergde jaren van inspanning van rouwende ouders en hun juridische teams en culmineerde in twee juryrechtszaken wegens schadevergoeding in Texas en Connecticut. Het resultaat was Amerika’s grootste schadevergoeding in een lasterzaak.

Ondanks het vonnis is vandaag nog geen cent betaald en de vraag is hoe lang Jones dit zal kunnen aanslepen. De initiële boete van meer dan een miljard dollar was zo buitensporig dat het eigenlijk belachelijk werd. Hoe dan ook ben ik wel benieuwd om meer te weten te komen over deze rechtszaak. De documentaire gaat dinsdag 26 maart 2024 in première bij HBO en Max.1 Comment

  1. Chips & Cola

    In Frankrijk heeft een presentator een proces aan zijn been van 3,5 miljoen euro omdat hij een volksvertegenwoordiger die zich gedroeg als een lul tijdens de uitzending had verweten een lul te zijn. Maar 1 miljard dollar omdat een populist complottheorieën verkondigd spant echt wel de kroon 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *