Taxi Life: A City Driving Simulator in Barcelona (2024) **½

Voor de mensen die eens een echte auto-simulator willen spelen is er een mooie variatie op de Gran Turismo games, met name Taxi Life: A City Driving Simulator (2024). Het is bestemd voor de mensen die willen chillen in de stad en volledig toegewijd zijn aan de geldende verkeersregels. Inderdaad, dit is een game waar je zelfs boetes krijgt voor te snel rijden indien een flitspaal of agent in de buurt is. Meer nog, dit is het soort game waarin je regelmatig je wagen moet schoonmaken.

© Nacon / Day One MPM

Taxi Life: A City Driving Simulator is een release van NACON en ontwikkeld door Simteract studio, en nu verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X|S en pc. De launch trailer toont een dag uit het leven van een taxichauffeur in Barcelona die zijn eigen bedrijf beheert, en biedt spelers op die manier een overzicht van wat de game heeft te bieden. De game speelt zich af in Barcelona en laat je je eigen taxibedrijf runnen en zelf de tarieven bepalen – met 456 kilometer aan wegen om vertrouwd mee te raken. Er zijn ten minste vier wagens die allemaal aanpasbaar zijn. Maar als eigenaar van een taxibedrijf moet je ook over wat management-skills bezitten. Je kunt dus werknemers inhuren en zelfs hun ploegendiensten instellen. Je kunt ook met je eigen passagiers communiceren, via een reeks dialoogaanwijzingen op het scherm. Hoe aangenamer het gesprek veroopt, des te groter de fooi.

En geld is belangrijk, want zonder geld kan je geen reparaties betalen of je tank vullen en zo kan de game snel tot een einde komen. De boodschap is zoveel mogelijk klanten vervoeren op de meest vlotte manier. Richtingaanwijzers aansteken bij het draaien en opletten voor zebrapaden want je raakt best geen voetgangers. Maar je moet niet alleen op de snelheid letten voor de flitspalen, sommige klanten houden er ook niet van dat je te snel zou rijden. En voor zij die graag games spelen spelen waar je items en locaties moet sparen, wel hier kan je ook bezienswaardigheden gaan verzamelen. De Franse game-uitgever Nacon, die achter Taxi Life zit, heeft een serieuze achtergrond in de racewereld. Het was verantwoordelijk voor de WRC-games voordat Codemasters dit jaar de leiding nam, en publiceert de TT: Isle of Man-serie motorracers.

Dit is geen race game en dus geen nood aan een racestuur of VR-bril, maar het kan het plezier wel iets verhogen. Je zal wel moeten bekijken of alles wel compatibel is met dit game. De game heeft een 4tal zichtvelden, maar het derde persoon zicht is vrijwel het enige wat je kan gebruiken wil je deze simulatie spelen. Bij de rest zie je gewoon niet waar je rijdt. Ik heb er echter iets minder van genoten dan wat ik had gedacht. Rondrijden is Barcelona is een leuke afwisseling op race-tracks, maar er zijn wel heel veel paaltjes en als je nog maar een beetje een paaltje raakt stop je wagen meteen. En zoiets kan echt op de zenuwen werken. En dan zijn er nog de AI automobilisten die geregeld tegen jou aanrijden of gewoon overal accidenten veroorzaken. Het is soms belachelijk. De auto gaan ook zelf rollen wanneer je stopt aan de lichten. Maar wanneer je nogmaals op de rem gaat duwen gaat het voertuig in achteruit en kan je een botsing veroorzaken met een achterligger. Je bent in sommige gevallen bijna verplicht om je handrem te gebruiken. Idem voor wanneer je een passagier oppikt, maar hier heb je geen tijd om de noodrem te gebruiken. Dit zijn allemaal details maar dergelijke zaken verhogen niet het spelplezier.

© Nacon / Day One MPM

De game is nieuw en er zijn ook heel wat bugs. Op een gegeven moment start de game met mijn taxi op een inrit van een ondergrondse parking. Spijtig genoeg kon ik niet doodrijden of achteruit rijden, gezien er een barrière was. Je moet dan noodgedwongen je wagen laten wegslepen. Het game heeft ook een enorm lag-probleem (althans op PS5) en bij het nemen van een bocht in een nieuwe straat heb je vaak dat het beeld een paar seconden blijft hangen. En dat is toch wel een GIGANTISCH probleem voor een dergelijk simulatie game. Hoe een ervaren ontwikkelaar zoiets laat passeren, is toch wel een mysterie. Maar ik vermoed dat deze bugs in de nabije toekomst wel gepatched zullen worden. Wat ze misschien ook kunnen doen is een vrouwelijk profiel aanmaken, want tot dusver kon je enkel kiezen tussen 4 mannelijke profielen. De game was veelbelovend maar de executie is toch wel iets van een tegenvaller. Enkel al het menu waarin je je profiel samenstelt zou al indicatief moeten zijn dat dit een “rushed job” was. Het is beschikbaar sinds .


Review Taxi Life: A City Driving Simulator (2024)
Recensie door op

Beoordeling: 2,5 / 5

rating

1 Comment

  1. Vince

    Wel leuk om eens een stad te ontdekken op een virtuele manier.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *