Wat betekent de move van Tom Cruise naar Warner Bros?

Het lijkt logisch dat Tom Cruise altijd wel een missie heeft, en deze keer is het om films te maken bij Warner. Je zou denken dat de acteur eigenlijk wel in goede handen is bij Paramount Pictures waarbij hij in post-Covid tijdperk vrijwel het onmogelijke realiseerde door een sequel te maken op een 30 jaar oude film. Top Gun: Maverick (2022) bracht zo goed als 1,5 miljard dollar op met een productiebudget van 170 miljoen dollar! En met zijn Mission: Impossibloe films waarvan deel twee van Dead Reckoning in de maak is bij Paramount, waarom die overstap naar Warner Bros?

Dit is puur speculatie, maar ik vermoed dat er wel wat wrijving moet zijn geweest tussen de megaster en Paramount na de toch wat tegenvallende box-office recette van Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023). Deze film had een productiebudget van 300 miljoen en belande onder zijn break-even grens met een recette van 567 miljoen dollar wereldwijd. Zou het kunnen dat Paramount een paar vraagtekens heeft gezet bij de dure sequel? Opmerkingen die een temperamentvolle Cruise misschien moeite mee had.

Maar je zou het ook kunnen zien als een zet van Cruise om “andere” film te kunnen maken. Wat is het enige wat Tom Cruise ontbreekt? Inderdaad, een Oscar. Maar om hier aanspraak op te maken zal hij ook andere soorten films moeten maken. Ik blijf erbij dat Tom Cruise uitblinkt als een actie-acteur, net als een Bruce Willis, maar los van Magnolia heb ik hem nog nooit echt diep zien verdwijnen in de dramatiek van een filmrol. Cruise heeft geen bindend contract met Paramount en hij kan gaan waar hij wil, maar misschien heeft Warner misschien meer IP’s waar Tom Cruise op aast.

En uiteindelijk kan het ook een zet geweest zijn van Michael De Luca en Pamela Abdy die in 2022 als co-voorzitters en CEO’s van Warner Bros zijn aangesteld door David Zaslav. Hun doel is om de studio nieuw leven in te blazen en zelfs nog eens een optie te hebben op een financieel mega-succes. Zoiets is mogelijk met Tom Cruise. Cruise heeft al vaker films gemaakt voor Warner (Magnolia, Edge of Tomorrow, Interview With A Vampire, Eyes Wide Shut) en hij kent de leiding wel. En naar verluidt zou hij zelf met zijn productie-unit een thuisbasis krijgen op de Warner Bros lot om originele én franchise projecten te ontwikkelen. Het feit dat er ook heel wat geruchten zijn dat Paramount CEO Sherry Lansing een beetje de teugels aan het verliezen is, zou dit ook wel een sprong vooruit voor de acteur kunnen zijn in anticipatie op mogelijke veranderingen. We zullen zien wat de toekomst zal brengen, maar dit nieuws moet wel niet fijn zijn om te horen bij Paramount.

3 Comments

  1. Stef

    Ik moet toegeven dat Tom Cruise eigenlijk altijd wel een beetje op dezelfde manier staat te acteren. De enige rol die ietwat “anders” was, moet deze geweest zijn in Magnolia. Maar voor de rest zijn de vertolkingen in Mission Impossible, Vanilla Sky, Top Gun, Jack Reacher, Edge of Tomorrow, … allemaal uitwisselbaar. En op zich niet erg, want ik waardeer een goede actie-acteur. Maar net zoals je niet aan Jason Statham moet vragen om een al te complexe rollen te spelen denk ik dat Cruise ook wel een one-trick-pony is, zij het dan een pony van goud.

    Reply
  2. Frederick

    Jullie hebben a few good men toch gezien he? ☺️
    Fantastische acteerprestatie daar.

    Reply
    1. Jen

      Het succes van A Few Good Men is vooral te danken aan het goede script van Aaron Sorkin, Cruise speelde in de film precies op dezelfde manier als in zowat al de films uit die periode. Naast Magnolia zou ik misschien eerder The Color Of Money zeggen waarin hij een een meer infantiele/adolescente versie speelt van zijn persona 🙂

      Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *