Waarom werd Star Wars project van Game of Thrones makers geschrapt?

Ja, David Benioff en Dan Weiss hadden een Star Wars project, en nog wel een interessant project. De makers van “Game of Thrones” wilden eigenlijk iets van een prequel op het gele Jedi gebeuren. Star Wars The First Jedi zou eigenlijk het verhaal vertellen van de eerste Jedi, de eerste lightsaber, … tot zelfs de eerste Sith. En van all ideeën dat ik al gehoord heb lijkt dit me eigenlijk wel iets wat kan werken. Uiteraard hebben we hier te maken met een harde reboot, maar gezien de verdeeldheid van de laatste 3 Star Wars films zou dit een frisse nieuwe start kunnen zijn.

Maar Disney had volgens deze twee mannen geen beetje interesse om deze weg in te slaan en het project werd naar de prullenmand verwezen. Benioff zei op THR het volgende: “We hadden een heel specifiek verhaalidee in gedachten, en uiteindelijk besloten ze dat ze dat niet wilden doen. En wij snappen het helemaal. Het is hun bedrijf en hun IP, maar wij waren niet de droids waarnaar ze op zoek waren.”

Ik hoop dat het project niet werd verworpen omdat het geen “female driven” verhaal had of niet “divers” genoeg of dat de makers blanke mannen waren. In ieder geval snap ik niet de beslissing om een dergelijk concept zomaar weg te vagen. Het enige waar ik misschien twijfels over zou hebben is wie de film(s) uiteindelijk zou regisseren. De twee mannen zijn tv-regisseurs en hebben weinig tot geen filmervaring. Meer nog, na “Game of Thrones” – waarvan de laatste seizoenen toch maar een teleurstelling waren – hebben deze twee heren eigenlijk niet veel meer gemaakt. Tussen 2020 en vandaag hebben ze een live show gemaakt voor Leslie Jones. En ik zou zelfs ook mijn twijfels hebben dat zij het script zouden schrijven…maar ik hou echt wel van het idee.

Maar anderzijds begrijp ik wel dat er ook wel zoiets is als “When you talk about things, a big thing becomes small”, zoals David Lynch zou zeggen. Origin stories hebben niet altijd het gewenste effect. Dramatisch weet je waar het verhaal naar toe moet gaan en iedereen verlangt uiteindelijk naar datgene wat pas op het einde komt. En soms breekt een origin story een beetje van de magie van een personage (cf. Halloween remake). Maar als ik moet kiezen tussen een Rey film en een Mandalorian film, dan denk ik dat ik voor deze “First Jedi” kies.

1 Comment

  1. jon

    Los van het idee ‘thank god’ dat we dit hebben ontweken. Zelfs de acteurs van Game of Thrones distantiëren zich van het verhaal van het laatste seizoen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *