Hollywood heeft China verloren

Het zijn wel heel bizarre tijden, maar nadat we eergisteren het bericht schreven dat 2023 een gitzwart jaar zal worden voor de box-office, wordt dit nu ook nog eens bevestigd met de box-office cijfers in China. We hadden er al op gewezen dat het vooral een Hollywood probleem was, en nu zien we dat Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (2023) FLOPT in China met een miserabele openingsweekend van nog geen 26 miljoen dollar.

Zo belandt de film op de derde plaats na Chinese dramafilm Never Say Never (2023) met hun steracteur Baoqiang Wang. Deze film bracht 211,5 miljoen dollar binnen en dit werd gevolg door de Chinese animatiefilm Chang An (2023) met 96 miljoen dollar. Of deze cijfers betrouwbaar zijn, dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Het is ook wat bizar dat MI7 zo laag scoorde? Werd de film ginder gepromoot of was er nauwelijks publiciteit voor de film? We hebben er allemaal het raden naar,maar één ding is zeker: de Chinese markt keert steeds meer naar Chinese producties.

Ook de vorige M:I films hebben geen potten gebroken in China maar de clash was minder indrukwekkend. De vorige films haalden nog wel een box-office van 180 miljoen dollar na hun bioscooprun, maar deze M:7 stevent af op slechts een recette van 60 miljoen dollar. Een regisseur die wel nog de Chinezen kan bekoren is James Cameron want zijn Avatar: The Way of Water (2022) kon nog 246 miljoen dollar ophalen. Maar het valt af te wchten hoe Oppenheimer (2023) zal varen in China.

1 Comment

  1. Alex

    In Frankrijk heb je dat ook wel. Franse films staan daar meestal op 1, ook al doen Amerikaanse films het ook wel goed (en nog beter wanneer ze gedubd zijn). Feit dat Amerikaanse films het zo slecht doen in China heeft alles te maken met de restricties die het Chinese staatsbestel oplegt. Er mogen maar een paar tiental Amerikaanse films vertoond worden en ja, de promotie is daar niet zo omvangrijk als elders in de wereld.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *