GERUCHT: Werd Star Wars The Acolyte afgevoerd?

Dat het rommelt binnen Star Wars is al langer dan vandaag bekend en hun releaseschema bleef maar opschuiven, maar als we ‘het gerucht’ van CosmicBookNews mogen geloven zou showrunner Leslye Hedland zijn ontslaan, en haar woke Star Wars serie “The Acolyte” (2024) zijn afgevoerd met de zwarte-lesbische-non-binaire-intersectionele-feministe Amandla Stenberg in de hoofdrol, naast Jodie Turner-Smith in een rol dat geen jedi of sith was maar … de agenda van vrouwelijke vertegenwoordiging moest gaan bevestigen.


In alle eerlijk, GEEN ENKELE Star Wars fan geeft een moer om de seksuele voorkeuren van om het even welke Star Wars acteur. Dat hadden we niet bij de oorspronkelijke trilogie en zelfs niet bij de Lucas prequels. Er was zelfs geen echt probleem met de vertegenwoordiging van vrouwen. Als je terug gaat naar onze geschiedenis moet je toegeven dat oorlogen meestal werden uitgevochten door mannen – en niet alleen omwille van de fysieke vereisten – en hier heb je een filmreeks genaamd Star ‘WARS’ waarin Jedi’s het gevecht aangaan met de Sith. Hoe dan ook had je belangrijke spilfiguren zoals Leia in de eerste trilogie en Padmé in de prequels, die echt het verhaal stuurden. Fans hadden soms problemen met plotwendingen of met bepaalde karakters, maar sinds de Star Wars: The Force Awakens (2015) en de constante manipulatie van Kathleen Kennedy is Star Wars een weg in geslaan waarbij ze een pak fans zijn gaan verliezen. En dat was effectief ook een duidelijke keuze in die zin dat ze “nieuwe jonge fans” wilden aantrekken. En op zich, een trilogie maken rond het personage van Rey, was een uitstekend idee. Het probleem lag hem in hun zoektocht om die “nieuwe jonge fan” te bekoren. Star Wars werd steeds meer een discussie over vertegenwoordiging, de positie van de vrouw tegenover het toxisch gedrag van mannen, tot zelfs de introductie van meer LGBTQ+ content. Maar zoals we ook al hadden aangegeven bij Marvel, filmfans willen op de eerste plaats een goed verhaal, zalige production design en knap uitgeschreven en/of charismatische personages – los van de identiteitspolitiek. En dat hebben ze bij Lucasfilms verkeerd ingeschat. Hun laatste trilogie was behoorlijk ‘woke’, maar een krankzinnig verhaal die nauwelijks na te vertellen was met personages als Snoke waar je niet begreep wat de uiteindelijke bedoeling was. En wat we hebben geleerd in de laatste 3 jaar: “when you go woke, you go broke” – iets was duidelijk werd aan de box-office met een verlies van 900 miljoen dollar voor Disney.

Toch leek het voor Kennedy een ware missie met het ondersteunen van films en serie met vrouwelijke hoofdrollen, gemaakt en/of geschreven door vrouwen, zoals Star Wars: New Jedi Order (2027) van de Pakistaanse activiste Sharmeen Obaid-Chinoy (die onlangs in een social media storm terecht kwam nadat ze een dokter had beschuldigd van misbruik, terwijl het eigenlijk ging om een banaliteit waarmee ze iets teveel zichzelf een slachtoffer rol wou aanmeten) die eigenlijk geen echte ervaring heeft om een Star Wars film te maken. En nogmaals, op zich maakt het niet uit wie een Star Wars film maakt of schrijft, maar het leek erop dat dit vooral een politieke imago-campagne was meer dan een creatieve overweging. Ik kan jullie één ding bevestigen. Als die verschrikkelijke Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023) op het einde van de maand zou floppen, dan is het over-and-out voor haar bij Lucasfilm. Dat zou tevens een opluchting zijn voor George Lucas want hij vindt haar onbekwaam. Lucas heeft zich trouwens gedistantieerd van Indy 5 omdat het de Indiana Jones emotie miste en de film teveel Phoebe Waller-Bridge op de voorgrond had gezet als een mogelijke opvolger in plaats van de focus te leggen op Harrison Ford en hem een waardige send off te geven. Maar Kennedy heeft niet alleen haar klauwen gezet in films, maar ook in series. Bekijk gewoon het derde seizoen van “The Mandalorian” mocht je nog vragen hebben over hoe een politieke ideologie een uitstekende serie kan doen laten ontsporen.


© Walt Disney / Lucasfilm

Maar het zou met niet verbazen mocht Leslye Hedland aan de kant zijn geschoven (en nogmaals, neem het met een korrel zout) en dat het zou te maken hebben maar haar vlammende anti-George-Lucas-tirade. Je weet wel, die man die de wereld gestalte heeft gegeven, aan duizenden mensen een goed betaalde job en miljoenen fans over de ganse wereld een onuitputtelijke bron van ontspanning. Op de IndieWire’s Filmmaker Toolkit podcast werd Headland gevraagd naar een stuk dat ze schreef in The Hollywood Reporter, waarin ze naar verluidt de auteurstheorie had aangevochten en een cultuur van misogynie met de vinger had gewezen. Headland begon haar tirade dat ze vond dat creatieve mensen zoals haar te weinig kansen kregen in een wereld gedomineerd door mannen. Later verwees ze naar Star Wars en zei ze dat niet George Lucas aan de basis lag van Star Wars maar wel Ralph McQuarrie die het artwork verzorgde en de wereld mee hielp vorm geven, een persoon met wie ze zichzelf in herkende. Maar in realiteit was het George Lucas die een film wou maken en zelfs McQuarrie opdracht gaf om specifieke creaties te maken voor zijn film. Het is dus een beetje kort door de bocht om kritiek te geven op diegene die alles in beweging bracht. Maar gezien Lucas helemaal geen fan was van Kennedy en haar beslissingen, leek het vermoedelijk voor Hedland beter om zich aan te wrijven tegen haar toekomstige producer.

Het bizarre is dat er effectief al is gedraaid voor de Acolyte serie, althans volgens Starwarsnewsnet, maar als we dezelfde bron mogen geloven zou het beeldmateriaal – dat Disney 312 miljoen dollar heeft voor betaald – weinig overtuigend zijn. Tevens is het bizar dat Leslye Hedland (de ex werknemer van Harvey Weinstein) naar de UK zou zijn verhuisd met haar productie op de schrijversstaking te omzeilen, goed wetende dat dat Hedland lid is van deze vakbond en ze zeer goed zou moeten weten dat de staking ook van kracht is voor de leden die niet actief zijn in de States. Dus dan zou ze in wezen zelf uit de vakbond kunnen vliegen.

7 Comments

 1. Burke

  Dit zou inderdaad bizar zijn gezien ze nog maar pas hun nieuwe plan voor de toekomst van Star Wars hadden bekend gemaakt. Ik ben afgehaakt na Force Awakens nadat ze Han Solo op een goedkope manier lieten sterven. Heb denk ik nog het begint gezien van Last Jedi maar gestopt toen Luke zijn lightsaber over zijn schouder wierp. Ik had zoiets van, die mannen/vrouwen begrijpen gewoon niet wat Star Wars is.

  Reply
 2. Rogue Raider

  De bron heeft al eerder valse berichten de wereld ingestuurd dus niet zeker of dit klopt.

  Reply
 3. Yuliana

  Ik geloof er niks van, je gaat toch geen serie cancellen die al gedraaid is maar nog niet is vertoond.

  Reply
 4. Komissaro

  Koppen zullen rollen na de release van Indy 5.

  Reply
 5. Serge

  KK moeten ze cancellen, niet Acolyte!

  Reply
 6. Itchie

  Mochten het gerucht al kloppen, wat ik niet geloof gezien Kamran Pasha een onbetrouwbare bron is wiens verdienmodel is er ene van clickbare geruchten de wereld in te sturen. Hij heeft vermoedelijk al 3 tot 4 keer het ontslag van Kennedy aangekondigd, maar mocht het waar zijn dan zit Disney met een gigantisch probleem te midden van een schrijversstaking.

  Reply
 7. Blackberry

  Laat het maar uitkomen! Het zal leuk vertier zijn om mee te lachen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *