Star Wars Jedi: Survivor (2023) **** PS5 recensie

Ik moet zeggen dat ik het aantal Star Wars games niet meer kan bijhouden. Ze kwamen in verschillende vormen en maten, de ene al wat beter dan de andere, maar het waren nooit echt “game changers”. Drie jaar geleden kwam daar echter verandering in met de release van Star Wars Jedi: Fallen Order (2019). Dit game was een goed doordachte avontuurlijke RPG met een rijke verhaallijn, fantastische gameplay en uitstekende stemacteurs. Deze game veranderde de reputatie van Star Wars games en zette echt wel de standaard in het genre. Vandaag pakt Electronic Arts uit met Star Wars Jedi: Survivor (2023) in regie van Stig Asmussen.

© Electronic Arts

Korte inhoud: Deze game begint eigenlijk precies waar de vorige game eindigde, zij het met een kleine tijdsprong van 5 jaar. Cal Kestis is nog steeds op de vlucht voor het rijk op Coruscant, hoewel hij deze keer wat meer berekend is en een pak meer ervaren heeft. Alle personages uit de vorige game zijn terug, samen met enkele nieuwe vrienden zoals de huurling Bode Akuna en tegenstanders.

Als je Star Wars Jedi: Fallen Order niet hebt gespeeld, heb je geen idee wie wie is. Gelukkig is er een handige samenvatting van het verhaal van de vorige game direct in het hoofdmenu, zodat je snel op de hoogte bent. Star Wars Jedi Survivor ziet er nog steeds geweldig uit, en al zeker op een PS5 op een Oled scherm. Elke planeet is een wereld op zich, met een waanzinnig aantal shortcuts en optionele gebieden om te verkennen. De open wereld is misschien nog niet zo uitgebreid als pakweg een Elden Ring (2022) maar het is hoe dan ook een gigantisch, labyrintisch ontwerp.

Fallen Order had naar mijn gevoel wel een betere verhaallijn met de Inquisitors. Hier komt alles wel wat traag op gang en moet je voornamelijk klusjes volbrengen voor allerhande mensen. Maar ik heb op dit ogenblik de game nog niet uit gespeeld. De game is ook niet gemaakt om op één dag uit te spelen, je moet wat tijd vertoeven in de zes planeten. Qua gameplay zitten we met dezelfde formule als het vorige game met de Force Push en Pull, alsook de verschillende lightsaber posities zoals single-blade of double-blade. Maar gaandeweg ga je ook nieuwe technieken aanleren om zo je tegenstanders beter te kunnen verslaan. Hoewel, tot nu toe was de tegenstand vrij gemakkelijk te overwinnen en zijn er geen echt moeilijke ‘boss fights’, en ja ik speel op het tweede moeilijkste niveau. Ook op dat vlak is het zeker geen Dark Souls game. De rode cirkel-finisher activeert niet altijd – sommige standaardvijanden nemen er meerdere – en het breken van de houding van een vijand leidt alleen maar tot een kleine opening om een paar lightsaber-klappen uit te delen.© Electronic Arts

De stemacteurs zijn nog steeds van topklasse met een geweldige vertolking van Cameron Monaghan en Tina Ivlev. De soundtrack behoudt nog steeds dat gevoel van grootsheid terwijl het fungeert als een adrenaline pompende metgezel voor de actievolle sequenties. Wat ik ook leuk vind, is hoe elke lightsaber zijn eigen kenmerkende geluid krijgt tijdens het zwaaien. Er is ook veel detail besteed aan de atmosfeer van de planeten met betrekking tot de fauna, maar ook wat betreft de bewoners. Zo kan je tijdens het sluipen nu en dan een conversatie oppikken van stormtroopers.

Ik denk dat dit de meest uitgebreide Star Wars-game is tot nu toe, met een goed uitgewerkt verhaal, heel veel extra content en veel aandacht voor detail. Het is de prijs zeker waard, zeker wanneer jullie alle patches en updates hebt doorgevoerd want blijkbaar was er in het begin een valse start. Star Wars: Jedi Survivor is een erg leuk game. De platformvaardigheden van Cal worden zelfs nog groter en de speelarena is zelfs nog uitgebreider geworden. Er is soms een vleugje Force Unleashed, met het angstige maar heerlijk overdreven gevoel voor actie en melodrama. En ik geniet ervan om op muren te lopen om dan uiteindelijk aan een kabelbaan te hangen, een grijphaak vast te nemen om dan vervolgens een ‘finishing kill’ uit te voeren op een nietsvermoedende stormtrooper.

De game kwam uit op op de Xbox Series X|S en PlayStation 5 voor € 79,99 en PC (via de EA-app, Steam en de Epic Games Store) voor € 69,99. Spelers kunnen ook de Star Wars Jedi: Survivor Deluxe Edition kopen voor € 99,99 (console) of € 89,99 (PC) om toegang te krijgen tot exclusieve cosmetische items die zijn geïnspireerd door Han Solo, Luke Skywalker en R2-D2.


Review Star Wars Jedi: Survivor (2023)
Recensie door op

Beoordeling: 4 / 5

rating


3 Comments

 1. Kevin

  Er zitten nog wel veel bugs in de game, teveel naar mijn goesting.

  Reply
 2. Shifty

  Eindelijk nog eens een goed single player game ! Het lijkt erop dat iedereen die Fallen Order leuk vond dit geweldig vindt en mensen die niet om Fallen Order gaven, niet overtuigd waren.

  Reply
 3. WilliamN

  Tevreden dat single player games nog steeds in trek zijn. Moge EA er nog veel uitbrengen!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *