Verhaal in Star Wars Jedi: Fallen Order beter dan wat Disney bengt

Niet enkel het verhaal maar ook de karakters zijn in deze Star Wars Jedi: Fallen Order beter dan de recente Star Wars films. Aan dit game werd trouwens al gewerkt nog voor Disney LucasFilm voor 4 miljard dollar opkocht. Dus in wezen hadden de makers eigenlijk wel carte blanche om te doen wat ze wilden, en met succes. Het sluit meer aan bij de Star Wars wereld dan pakwek Star Wars: The Last Jedi (2017). Het hoofdpersonage, Cal Kestis, is wel niet meteen de knapste die er rondloopt qua looks, maar we worden meer betrokken bij zijn evolutie en krijgen meer voeling met hem dan om het even welk personage in de laatste 2 Star Wars films. Uiteraard kan je films en games moeilijk gaan vergelijken. Een boek lijkt altijd beter dan een film omdat je meer tijd spendeert aan het lezen van een boek dan aan het bekijken van een film. Hetzelfde kan gezegd worden van het spelen van een game.

Star Wars Jedi: Fallen Order is een actie-avonturengame ontwikkeld door Respawn Entertainment en uitgegeven door Electronic Arts. Het werd uitgebracht voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One op 15 november 2019. De game speelt zich af in het Star Wars-universum, 5 jaar na de film Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005) en 14 jaar voor Star Wars: Episode IV – A New Hope, en volgt een jonge Jedi Padawan genaamd Cal Kestis (Cameron Monaghan) terwijl hij door het melkwegstelsel wordt gejaagd door de Galactische Rijk, in de vorm van een inquisiteur die bekend staat als de Second Sister (Elizabeth Grullon) en die de laatste jedi-restanten wil uitroeien. Zij wordt hier bijgestaan door The Ninth Sister Inquisitor (Misty Lee) en beiden getraind door Darth Vader (Scott Lawrence). Cal Kestis is dus bij het begin van de game geen jedi, maar wel een mens die Force gevoelig is. Hij heeft de genocide van Palpatine met zijn Order 66 tijdens de Clone Wars net overleefd dankzij zijn meester Jaro Tapal (Travis Willingham) die zichzelf offerde. Cal werd toen een lid van de Scrapper Guild op de planeet Bracca en werkte daar als een rigger. Gedwongen om zijn geheime band met de Force te onthullen, pikt Kestis opnieuw band op met zijn Jedi-wortels terwijl hij zijn training afmaakt. En dat onder toeziend oog van zijn nieuwe mentor Cere Junda (Debra Wilson), die een geheime missie had om de gevallen Jedi-order te herbouwen en geholpen door haar piloot Greez Dritus (Daniel Roebuck).

Tijdens zijn reis bezoekt Cal zowel nieuwe werelden als die uit bestaande Star Wars-verhalen, zoals de Wookiee-thuiswereld Kashyyyk en Dathomir of de creatie van de Starkiller Base (niet te verwarren met de Death Star), en maakt hij nieuwe vrienden en bondgenoten, waaronder Rebel extremist Saw Gerrera (Forest Whitaker) die we nog kennen van Rogue One: A Star Wars Story (2016), een film die zich afspeelt in dezelfde periode als de game (zie tijdlijn). Er is ook nog de leuke droid BD-1 (Ben Burtt). Cal, die zijn emoties leert te beheersen en door zijn trauma heen te werken, maakt een interessanter karakter dan indien hij simpelweg de Jedi-weg had gevolgd zonder echt te begrijpen wat het betekent. Zodra Cal eindelijk ophoudt met vechten tegen zijn verleden, belooft hij de leer van zijn voormalige meester te eren, en alleen dan wordt hij Jedi Knight.© 2019 Electronic Arts

Persoonlijk vond ik de reis naar Dathomir het meest fascinerende, de planeet waar de Nightsisters wonen en het huis van Sith Lord Darth Maul en zijn broer Savage Opress. De planeet was ook eerder te zien in de Legends-serie en krijgt hier echt wel een plaats, samen met de raadselachtige Nightsisters. De Nightsisters, een heksenkring die magie en necromancy beoefenen, waren het meest prominent in de animatieserie van “Star Wars: The Clone Wars”. Ze bezitten geen liefde voor de Jedi, die ze zien als egoïstisch en vijanden van de Sith. De clanmoeder Talzin draagt een speciale minachting voor de Dark Lords nadat haar zoon, het kind dat Darth Maul zou worden, werd ontvoerd. Cal’s reis naar de mysterieuze planeet brengt hem oog in oog met Nightsisters.

De gameplay mixt een beetje de vernuftige combat technieken uit Dark Souls met de meer zwevende gameplay uit games als Batman: Arkham City/Knight. Zijn wapens zijn The Force en een licht zwaard. Je maakt deel uit van de Light Side en er is spijtig genoeg geen optie op het verhaal te spelen in Dark Side mode. Met The Force heb je drie verschillende vaardigheden; Forceer push, Forceer pull en de Force Stasis.

Star Wars Jedi: Fallen Order is nu zowel digitaal als in de winkel verkrijgbaar op de Xbox One, PS4 en pc via Origin, Steam en de Epic Games Store. Origin Access Premier-abonnees krijgen volledige toegang tot Star Wars Jedi: Fallen Order Deluxe Edition op de pc zolang ze zijn geabonneerd.

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 10 december 2019

*** Star Wars Jedi: Fallen Order trailer ***

1 Comment

  1. joris

    Ik hoop dat ik dat game onder de kerstboom mag vinden. Ik heb voldoende broodkruimels laten vallen bij mijn ouders 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *