Marvel is op zoek naar diegene die het Quantumania script lekte

De box-office cijfers zijn teleurstellend voor één van de zwakste superheldenfilms ooit gemaakt, Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) en het lijkt er nu op dat Disney op een andere manier hun centen willen recupereren. En dit is toch wel een beetje van een bizar verhaal. Blijkbaar zou er een script zijn gelekt op Reddit en dat heeft de bal aan het rollen gebracht van hoe slecht deze film wel niet was.

Er waren vroeger heel wat sites die scripts lekten, maar daar werd niet zo veel om te doen voor het simpele feit dat de sites enkel werden gelezen door een select publiek van filmnerds en slechts een deel van hen effectief het script hadden gelezen. Maar wanneer je films hebben die 200 miljoen dollar kosten in productiekosten kan zoiets wel een probleem vormen wanneer de plot wordt uitgelekt. Ik herinner me nog dat het script van Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999) op het internet werd gesmeten via AICN, maar uiteindelijk heeft de film toch wel een goede beurt gemaakt aan de box-office. Maar de studio’s hebben nadien wel fors ingegrepen door scripts op naam te geven aan de cast, waarbij het onmogelijk werd om anoniem een script te lekken. En daarnaast werd een charme-offensief opgezet met “studio gecontroleerde lekken” die meestal de film in de aandacht brachten in plaats van de plot te onthullen.

Marvel Studios is van plan via een federale rechtbank in Californië te vragen om Reddit te dagvaarden voor de bron van een 63 pagina’s tellende “Ant-Man and the Wasp: Quantumania” dialoogtranscript op de r/MarvelStudiosSpoilers subreddit. Nu zal de vraag uiteraard zijn hoe dit zal vorm krijgen en of Reddit de account-gegevens zal onthullen van diegene die hebben gelekt. Een woordvoerder van Reddit verklaarde dat het bedrijf “zich inzet voor de bescherming van de privacy van onze gebruikers. We hebben rigoureuze processen om juridische verzoeken te beoordelen en indien nodig bezwaar te maken.” Marvel heeft ook Google gedagvaard, dat het transcript een tijdlang via Google Docs heeft gehost.

Persoonlijk denk ik dat de studio op het einde van de rit wel de verantwoordelijken zal vinden. Het is blijkbaar gemakkelijk om te achterhalen wie achter een “vrij onschuldig lek” zit dan te achterhalen wie achter die honderden phishging-mails zit die elke dag honderden senioren armer maakt. Hoe dan ook, waarom een filmscript lekken? Het is dwaas. Films maken kost niet alleen veel geld maar het vergt letterlijk jaren om een film te maken. Als je het niet wil doen voor de studio’s, doe het dan voor de filmmakers of beter lek geen filmscripts. Heeft deze film verlies geleden aan het lek? Ik betwijfel het.

1 Comment

  1. Bjorn

    Wat een slechte film. Gisteren gezien, ik heb al spijt voor het geld dat ik hieraan heb uitgegeven.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *